Jump to content

davorelli

Korisnik
  • Broj objava

    7
  • registrirao se

  • Zadnja posjeta

  1. Postovani, Moja tvrtka (d..) nije imala nikakvog prometa/prihoda zadnjih par godina, pa su me izbacili iz sustava PDV-a. Sad mi se ukazala prilika za obavit jedan posao od kojih 35000kn, no neznam kako to sad ide sa racunima i porezom. Znam da sad ne stavljam u racun PDV, nego okruglu cifru sa napomenu da nisam u sustavu PDV-a. Neznam doduse koliko poreza (%) cu morat platit na to, niti koji, niti do kad; tako da neznam koliku marzu da ugradim. Moj knjigovodja me napustio davnih dana, posto ga nisam mogao placati, a i nije imao sto radit. Dali ja mogu za ovaj posao platiti porez sam, bez da zaposljavam knjigovodju?
  2. Postovani, Nekretnina je uknjizena davno prije 1968., no povrsina gradjevine nikad nije upisana. Moji roditelji su kupili ovu kucu 1979/80 i upisali vlasnistvo (bez premjeravanja i uknjizenja stambene povrsine). Ja sam kucu naslijedio i prije 5 godina prenio vlasnistvo (bez premjeravanja i uknjizenja stambene povrsine). Dali vi tvrdite da je u zadnjih 5 godina izasao novi zakon/pravilnik po kojem slijedeci kupac/vlasnik nemoze upisati vlasnistvo dok se nekretnina ne izmjeri i stambena povrsina uknjizi?
  3. Postovani, Ne, nitko dosad nije radio elaborate i knjizio kvadraturu kuce. Moji roditelji su kupili ovu kucu 1979/80, te prenijeli/upisali vlasnistvo na sebe, bez premjeravanja i uknjizenja stambene povrsine. Ja sam kucu naslijedio i prije 5 godina prenio/upisao vlasnistvo na sebe, bez premjeravanja i uknjizenja stambene povrsine. Da probam jos jenanput pojasnit, posto meni ovi strucni izrazi ne idu: Parcela/zemlja na kojoj kuca sjedi je 27m2 i to je jedina povrsina koja stoji upisana u Katastru i Zemljisnim knjigama. Kuca je izgradjena tocno na toj povrsini, nema okucnice ni dvorista, niti centimetar, na 3 strane naslonjena na zidove susjednih kuca a prednja je direktno na maloj ulici. Kuca ima 3 kata, uska i visoka, tradicionalna dalmatinska, kao i sve ostale kuce u centru/jezgri izgradjene od kamena i betona. ... Vi ste vjerovatno mislili reci "urednu kvadraturu/stambenu povrsinu kuce", posto je vlasnistvo kuce "uredno" 1/1, bez tereta/plombi. No u pravu ste, bilo bi bolje da sam vec obavio taj elaborat i upisao kvadraturu, no ja sam odlucio prodati kucu i dogovorio cijenu sa kupcem za kucu kakva je - bez upisane kvadrature. Upravo u tome je i problem, posto je kupac znao (prije pogadanja cijene i sklapanja predugovora) da kuca nema uknjizenu kvadraturu, sto je i ocigledno iz dokumenata prilozenih u predugovoru. No, on tada nije imao nikakvih prigovora, niti ih je imao pravnik kojeg je on zaposlio za predugovor. Nemojte me krivo shvatiti, ja ne zelim "uvaliti jadnom kupcu kucu sa felerom". Upravo zato na ovom forumu trazim savjete da bih utvrdio dali uopce postoji "feler", ili me kupac pokusava musti, ili izmislja razlog za odustati od kupnje (uz povrat kapare, naravno!).
  4. Jos jedanput molio bih odgovore/savjete na slijedeca pitanja: Koliko traje / kosta izrada katastarskog elaborata i prijavni list za gruntovnicu; te uknjizenje? Dali sam ja zakonski obavezan uknjiziti kvadraturu kuce prije nego sto je prodam? Unaprijed hvala.
  5. Postovani g. Ude, Koliko traje / kosta izrada katastarskog elaborata i prijavni list za gruntovnicu; te uknjizenje? Dali sam ja zakonski obavezan uknjiziti kvadraturu kuce prije nego sto je prodam? Tj., dali ovo cini predugovor koji sam sklopio s kupcem nevazeci? G. Mike06, Moram jos jedanput napomenuti da kuca posjeduje uvjerenje da je izgradjena prije 1968., cestica u Katastru je upisana sa predznakom "Z" i katastarskom kulturom "ZGRADA"; u Zemljisnim Knjigama broj cestice ima suffix "ZGR". KUCA JE STARA, KAMENA, LOCIRANA U SAMOM CENTRU, JEZGRI, TE NEMA OKUCNICE - kao i vecina tih starih kamenih kuca u nizu - ima ulaz direktno sa (male/uske/kamene) ulice. Sve su te kuce gradjene (nepobitno) prije 1968. (ako ne i prije 1868), te malo koja ima upisanu stambenu povrsinu. Uzimajuci ovo u obzir - ishoditi sva ta uvjerenja, elaborate i idejne projekte, koje vi navodite - ne cini mi se logicnim. Mislim, sto bi geodet iskolcio, kad je kuca naslonjena na 3 strane na zidove susjednih kuca, a cetvrta/prednja strana je direktno na ulici, bez dvorista!?! No, puno stvari ima nelogicnih u ovom (surovom HR) sustavu. I dalje zahvalan za sve odgovore/savjete.
  6. Kuca je stara dalmatinska visekatnica u nizu (centru), bez okucnice, gradjena prije 1968. tako da ne posjeduje gradjevinsku dozvolu. Stambena (neto) povrsina kuce nikad nije bila nigdje uknjizena, nego samo povrsina zamljisne cestice na kojoj je kuca gradjena. Kuca posjeduje uvjerenje da je gradjena prije 1968. Kupac je kucu i dokumentaciju pregledao nekoliko puta, a ja sam mu dozvolio/ponudio da izmjeri (ili zaposli strucnu osobu) stambenu povrsinu, posto je ja neznam u tocnosti. Kupac je to odbio, govoreci da mu je dovoljna "od oka" procjena. Kupac i ja smo dogovorili cijenu, te sklopili predugovor kod odvjetnika, prilikom koje je prilozena sva dokumentacija za kucu, ukljucujuci ovjerene primjerke: Izvadak iz Zemljisnih Knjiga/Vlasnicki list, Uvjerenje da je kuca gradjena prije 1968., Izvod iz posjedovnog lista i Kopija katastarskog plana. Kupac je isplatio kaparu po predugovoru i obavezao se da ce isplatiti ostatak u roku od 6 mjeseci, te sve troskove vezane uz prodaju (j. biljeznik, advokat/ugovor, porez, prijenos, etc.). Kako se rok isplate priblizio na kojih mjesec dana, kupac sad zahtjeva da ja uknjizim kvadraturu, tj. stambenu povrsinu kuce, jer (po njegovim rijecima) ja sam zakonski obavezan to napraviti (o svome trosku) da bih mu mogao prodati kucu. Ja sam mu rekao da bih ja to rado napravio, no neznam koliko to kosta/traje i da bi bilo na njemu da snosi te troskove, na sto on prijeti tuzbom (za prijevaru!?!) i povrat kapare. Dali je to tocno, da sam ja zakonski obavezan uknjiziti kvadraturu kuce prije nego sto je prodam? Ja sam kucu nasljedio i prenio na sebe prije kojih 5 godina, i u tom procesu nitko me nigdje nije pitao za stambenu povrsinu kuce. Unaprijed hvala na odgovoru.
  7. Moja majka (u Zagrebu) je danas primila rjesenje o ovrsi od javnog biljeznika u Varazdinu (!?!), koju je predao odvjetnicki ured iz Varazdina, kao punomocnik HT-Hrvatska telekomunikacije d.d. Zagreb, Savska cesta 32. Nije mi jasno kako joj je postar to urucio, posto su 'Rjesenje' i 'Prijedlog za ovrhu na temelju vjerodostojne isprave na ovrsenikovoj imovini radi naplate novcane trazbine' imenovane na moga oca - preminulog u 1992. - i stigle u sluzbenoj koverti (preporuceno, 'u vlastite ruke'). Radi se o 410,77kn racunu od 22.10.2008., koji HT tvrdi da nije placen, no mi nismo primili niti jednu opomenu od HT - do sada, 12.8.2009. Danas sa rjesenjem je prilozena samo preslika HTovog 'Izvoda iz poslovnih knjiga' sa iznosom, no bez preslike racuna/primjerka u pitanju. Naime, nasa telefonska linija/broj je glasila na ime moga oca od kako je on prikljucio telefon 70tih, proslog stoljeca, te ostala na njegovom imenu nakon njegove smrti. Ja sam prebacio liniju na svoje ime 17.10.2008., da bi ukljucio ADSL internet uslugu, i mi smo nastavili primati/placati racune na moje ime do danasnjeg dana, bez ikakvih problema. Posto ja radim/zivim u inozemstvu moja majka placa racune ovdje, u Zagrebu, i sad trenutno kopa po starim racunima da vidi dali je ona ikad primila/platila taj racun. Moja dilema jest sto sad? Ako utvrdim da je moja majka stvarno primila i zametnula (starija osoba) taj racun - ja bih to rado podmirio. No oni sad traze daljnjih 780,80kn za troskove postupka. Zar HT nije duzan slati upozorenja/opomene/racune prije nego sto krene u ovrhu (preko Varazdina)? Ako utvrdim da je racun placen ili da ga nikad nismo primili - zar bih ja trebao placati odvjetnike i javne biljeznike i/ili putovati u Varazdin da to ispravim? Nisam cak siguran da ja to mogu, posto je ovrsenik, moj otac, mrtav vec 17 godina (i bez imovine), i tu nikakav pravni lijek ne pomaze. Unaprijed hvala na savjetima. Davor
×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija