Jump to content

AnArChY_RI

Korisnik
  • Broj objava

    9
  • registrirao se

  • Zadnja posjeta

  1. Pozdrav, ako može pomoć - na koji način se gleda odgovornost planinarskog vodiča / udruge pri vođenju izleta? Da postaneš planinarski vodič određene kategorije treba odraditi tečaj/ispit koji organizira Hrvatski planinarski savez. Ukoliko ja kao vodič vodim članove po nekoj planinarskoj stazi, netko se ozljedi (posklizne, padne...) može li mene osobno ili udrugu tužiti i na koji način se mogu pravno zaštititi?
  2. Temu sam stavio u "Caffe" jer bih volio cuti razna misljenje... Dakle, sto znaci pobjeda "ZA", tj, time sto definica braka kao zajednice muskarca i zene ulazi u Ustav? Kave to ima veze se istospolnim parovima? Samo se njihova zajednica nece moci zvat "brak" nego "zivotno partnerstvo", zar ne? Ima li to kakve veze s posvajanjem, pravima na nasljedstvo, umjetnoj oplodnji i sl? Igra li to kakvu ulogu za vanbracne zajednice i njihova prava? Igrali li kakvu ulogu za postojeće bracne zajednice? Kako ta dodatna recenica u Ustavu mjenja postojeca ili buduca prava?
  3. Da, ali Ustav je preopcenit - tako da za detalje opet moram traziti po zakonu, i to sve pod uvjetom da sam dobro protumacio sto u zakonu pise... Zar ne postoji nikakvo "for dummies" izdanje. Trazim nesto poput ucenja prve pomoci u autoskoli - nemoram znati sve detalje - samo ono osnovno da se znam snaci u nepredvidjenim situacijama....
  4. Nesto poput ovog: http://www.mup.hr/UserDocsImages/Policija%20i%20gradjani.pdf
  5. Pozdrav, mozda malo glupo pitanje - ali postoji li kakva literatura za obicne gradjane? Npr. negdje da su u kratkim crtama opisana moje obaveza i prava u raznim situacija: - kad me policija legitimira - kad me policija zaustavi u prometu - kad me netko napadne/opljacka - kad vidim da nekog napadaju/pljackaju - koja prava imam prilikom raspodjele imovine pokojnika - kako se ponasati kada si uhicen i koja su tvoja prava - postupak kod kradje indentiteta - uznemiravanje od strane neke osobe - vodjenje psa kroz sumu/park - pustanje glasne glazbe - slavljenje rodjendana u prirodi (park/plaza) - prigovori na glasnu glazbu, slavljenja rodjendana u parku (kraj kuce npr.) - itd..... Znaci, postoji li nesto u kratkim crtama, bez da skidam i citam prociscene zakone, koja su moja osnovna prava i obaveze kao gradjanin RH?
  6. znam da je stara tema, ali ako moze objasnjenje: nadjem neku stvar - odenesem u nalazni ured (policijsku postaju) i tamo zatrazim pravo na naknadu od 10% vrijednosti + troskovi. Ukoliko nadju vlasnika unutar 1 godine on mi mora isplatiti naknadu, a ukoliko se nitko ne javi imam pravo preuzet tu stvar i postati njen vlasnik... Jesam li dobro protumacio zakon?
  7. nisam odvjetnik, ali: tvoj carnet account je koristen za krsenje autorskih prava. Tu ti nece proci da nisi znao da je to ilegalno. Carnet je tebi omogucio pristup internetu i mail adresu pod odredjenim uvjetima - i ako prekrsisi te uvjete - slijedi kazna - u vecini slucajeva ukinuce accounta. Krsnje privatnosti na internetu je tesko dokazati. Jer, ISP (u tvom slucaju Carnet) je tebi dodjelio IP adresu preko koje se spajas na internet. Koristenjem torrenta se vidi tvoja IP adresa. Dakle, netko je "oznacio" film, zapisane su sve IP adrese korisnika koji su tada seedali ili peerali torrent, i poslan je upit abuse sluzbi vlasniku IP adresu /u tvom slucaju Carnetu). Carnet je prema logovima (koji se cuvaju mislim 5 godina) otkrio da je tebi toga dana u to vrijeme dodjeljena ta IP adresa i obavjestio te da si prekrsio pravila. Naravno, ti se mozes njima jadati da nisi znao, da ti se netko prikacio na wireless mrezi i sl., ali ti si odgovoran za svoj account. Da sam na tvom mjestu, napises mail da ti jasno da si pogrijesio, ali da ti mail treba za obaveze u skoli ta ako je ikako moguce da ti samo ukinu pristup internetu ali ne i mail. Nemoj komplicirati si zivot...
  8. Pozdrav, student sam građevinskog fakulteta i pisem seminar o razlici rizika izmedju otvaranja obrta i trgovackog drustva. I par stvari mi nije jasno. i onda dakle, ovrha se provodi nad cijelokupnom imovinom koja je potrebna za obavljanje obrta (clanak 20) - osim na onim koja su nuzna za obaljanje te djelatnosti (clanak 88) Ono imas recimo kamion i bager kojima ljudim kopas septicke jame, kanale, temelje i sl - to je imovina obrta - ali je nuzna za rad - dakle, na to ne ide ovrha? I isto dio clanka 80: dakle, ako recimo imas imovinu prije otvaranja obrta - kuca/stan/ auto/ zemljiste - na to ne ide ovrha? npr. imas obiteljsku kucu i auto, odlucis otvriti obrt, poslujes par godine (kupis novi bager/kamion, uredis poslovni prostor) - ne platis dobavljace - dodje ovrha. I sad, poslovni prostor i bager/kamion su ti potrebni za rad i na to ne ide ovrha, a kucu i auto si imao prije obrta pa ni to ne ulazi u ovrhu? Ovdje mislim na malo obrte (vlasnik i par radnika(strojeva) jer je tema seminara da li se isplati nakon faksa otvarati vlastiti obrt (500kn) ili trgovacko drustvo (20000kn). Cisto hipotetsko pitanje. Nasao sam ovaj clanak http://www.legalis.hr/modules/news/article.php?storyid=3788&keywords=ovrha+obrta ali mi jos uvijek nije jasno sto ako on npr. prepise imovinu na zenu/muza ili djecu. Ili proda kamione/bagere nekom iz porodice prije nego sto je pokrenuta ovrha?
  9. Jedno pitanje vezano za temu.... Poceo sam se rekreativno baviti planinarenjem (jos nisam clan nijednog planinarskog drustva)i uz kompas sam na lokalnom sajmu kupio vojni noz... I sad malo citam po netu i nije mi jasno - smijem li ja uopce imati/nositi takav noz? Naravno da ga necu nositi po gradu, ali imat cu ga u autu s ostalom planinarskom opremom, dok sam u planinarskom domu i sl.... Trebam li ga drzati u kutiji pod kljucem ili sl.? Mislim, ne zelim nepotrebno dobiti kaznu
×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija