Jump to content

Mateo101

Korisnik
  • Broj objava

    30
  • registrirao se

  • Zadnja posjeta

Sve što je Mateo101 objavio

  1. Pozdrav. Zanima me dali sud može izdati sudski nalog za uključivanjem struje u poslovnom objektu u kojem se obavlja djelatnost trgovine putem faksa??
  2. Potrebno je podnijeti zahtjev za promjenom podataka u uredu državne uprave prema mjestu prebivališta osobe, te će te od istog ureda dobiti informaciju koje dokumente treba pružiti na uvid - ukoliko je potrebno kako bi se ispravak / promjena izvršila.
  3. Pozdrav, zanima me dali se zahtjev za izdavanjem osobne iskaznice može podnijeti prije isteka važenja stare osobne? Ukoliko može, u kojem vremenskom razmaku prije isteka? Znam za putovnice da se zahtjev mora podnijeti cca. 2 mjeseca prije isteka sada ne znam dali je isti slučaj i sa osobnim iskaznicama? Zahvaljujem na odgovoru!
  4. Poštovani, primam invalidsku mirovinu u iznosu od 730 kn te se od strane Fine provodi ovrha radi dugovanja u iznosu od cca. 250 kn što iznosi 1/3 primanja. Fina mi je otvorila zaštićeni račun na koji svaki mjesec stiže preostali iznos mirovine. Sada me zanima ovaj mjesec zbog duga u banci HZMO (mirovinsko) je na ostatak moje mirovine postavilo još jednu ovrhu od strane banke te sada dobivam samo 230 kn. Kako je moguće da HZMO može provoditi ovrhu na ostatak moje mirovine kada Fina već provodi ovrhu u iznosu od 1/3 primanja? Ukupan iznos ovrhe iznosi 2/3 što prelazi zakonom određeni iznos od 1/3 primanja. Logično bi bilo da je mirovinsko postavilo ovrhu ali da se naplata krene tek nakon što završi naplata od strane fine? Molim pravnu pomoć, kome se žaliti?
  5. Poštovanje. Imam par pravnih pitanja. Radi se o obiteljskom stanu moga oca u kojem trenutno živi njegova majka, koji je mene i sestru za vrijeme rata napustio i od tada je prošlo 20 godina. On i njegova majka su vlasnici tog stana svatko ima 1/2 u vlasništvu. Njegova majka tj. naša baka je odlučila svoju polovinu prepisati na nas, te me sada zanima dali mi kao zakonski nasljednici imamo pravo na drugu polovinu toga stana? Prije 20 godina naš otac je otišao i od tada se ne zna ništa o njemu (gdje je, te dali je živ uopće) te s njim nemamo nikakvog kontakta od tada. Sada me zanima na koji način mi možemo ostvariti prava na drugu 1/2 stana s obzirom na nemamo nikakvog kontakta od tada s njim? Kao što sam i rekao od njegovog "odlaska / nestanka" prošlo je 20 godina. Koje postupke je potrebno pokrenuti kako bi se ostvarilo pravo na gore navedeno? Lp.
  6. Prilikom sastavljanja prijedloga za ovrhu na temelju vjerodostojne isprave odvjetničko društvo zaračunava određenu nagradu prema njihovoj tarifi. Sam iznos od 940,00 kn sa PDV-om je uračunat u iznos potraživanja te ste dužni podmiriti dugovanje u cijelosti, što znači iznos dugovanja cca.1040,00 + 940,00 kn. Pokušajte se dogovoriti sa odvjetničkim društvom koje zastupa navedenog telekomunikacijskog operatera, ili pisanim putem prigovorite na visinu iznosa tarife, ukoliko se ne slažete s istom, što ne mora prouzročiti smanjenje naknade koju su zaračunali, ali vrijedi pokušati. Ignorirati dug nikako nije preporučljivo jer iz samog procesa ne podmirivanja mogu proizaći dodatni i nepotrebni troškovi (opomene i sl.) što u daljnjem postupku naplate zasigurno ne isključuje pokretanje ovrhe nad Vašom imovinom.
  7. Poz! Zanima me dali je itko imao iskustva sa polaganjem državnog stručnog ispita za upravnog referenta? Što se sve treba učiti, i na kojem principu se to provodi? Dali je baš potrebno znati sva masovna prava po člancima ili to funkcionira na neki dr. način? Hvala.
  8. Poštovanje. Zanima me koja državna institucija je mjerodavna za nadzor gospodarskog subjekta koji radi bez ugovora o najmu? Upit je poslan državnom inspektoratu na što oni kažu da to nije u nj. nadležnosti.? Zanima me tko ima osim suda, kada se digne tužba ili sl.?? Hvala.
  9. Ugovor o najmu istekao je 2007., godine i od tada ne postoji nikakav pravovaljani ugovor o najmu, znači najmoprimac posluje bez ugovora u poslovnim objektima, jer novi ugovor nije sastavljen niti u bilo kojem obliku. Predmet za deložaciju podnešen je prije cca. 2 mjeseca Općinskom sudu, na što su oni na moj upit odgovorili da je moguće da se na deložaciju čeka i do nekoliko godina. Nisam shvatio dali se zahtjev za suđenje u razumnom roku podnosi ako je predmet već 4 godine na sudu, ili ako je to dugovanje i ne plaćanje staro 4., godine? Još me zanima, dali se umjesto otkaza ugovora može poslati neki slični dokument najmoprimcu, jer kako sam napomenuo novi ugovor nije sklopljen a stari je istekao, ili se svejedno pozivam na otkaz ugovora bez obzira jer dotičan ne postoji? Još me zanima jedna pravna stvar, dali se to isto poslovanje može prijaviti nekoj od državnih inspekcija kao gospodarski kriminal ili sl. jer osoba posluje bez ikakvog ugovora o najmu? Dajte bilo kakav savjet samo da se ta deložacija izvrši i ubrza što prije, ako je potrebno i neosnovano na podnešenu tužbu!?
  10. Poštovani, želim se informirati o pravnom upitu za koji mi je potrebna Vaša pomoć. Jedan od članova obitelji vlasnik je dva poslovna objekta koji su iznajmljeni fizičkoj osobi radi obavljanja poslovnih djelatnosti iz područja trgovine. 2007., godine istekao je ugovor o najmu koji je najmoprimca obavezao za plaćanje mjeseče naknade za plaćanje najma. Međutim, najmoprimac istekom ugovora do današnjeg dana nije podmirio dugovanje iz proteklih godina ali i dan danas posluje u tim istim objektima i ne želi "izaći van iz prodavaonice." Napominjem kako nakon isteka ugovora nije sklopljen nikakav novi ugovor kojim bi se ozakonilo poslovanje. Sam slučaj predan je na sud kako bi se ostvarila deložacija, međutim sud odugovlači sa izvršenjem presude, a najmoprimac i dalje koristi poslovne objekte bez kako sam napomenuo plaćanja najamnine, što najmodavcu uvelike šteti i prouzrokuje visoke i velike troškove. Sada me zanima sljedeće, kako se sa pravnog stajališta može izvršiti ubrzavanje deložacije te putem kojih drugih visokih državnih institucija se može izvršiti deložacija neosnovano na pokrenutu. Kome se obratiti, ili s kojim državnim tijelom stupiti u kontakt kako bi se najmoprimac po bilo kojoj drugoj osnovi deložirao iz poslovnih objekata?
  11. Poštovani, zanima me jedna informacija. Ovako sin mi ima 17 godina i redovito se školuje. Sada me zanima branitelj sam i imam utvrđeno 30% ratne invalidnosti, te primam profesionalnu mirovinu. Dali moj sin ima kakva prava kao dijete preko mene, tipa novčane potpore, ili sl.? Unaprijed zahvaljujem Lp
  12. Poštovani, umirovljenik sam te svakog 10. u mj. dižem svoju mirovinu. Danas odem u banku te mi je Fina blokirala račun na koji primam samu mirovinu. Očistili su mi račun do zadnje lipe al doslovno, i to zbog dugovanja za HRT pristojbu od 2005/2006. godine. Kako to da se ovrha može provoditi nakon cca. 6-7 godina gledano sa današnjim danom!? Zar ne postoji nikoji zakon o zastari, mada je za same račune protekao dvostruki rok zastare. I da, kako su mi sa računa mogli uzeti sve do zadnje lipe? Koja su moja prava? Šta da radim, faktički danas, nemam ni za kruh! Lp,
  13. Poštovani, zanima me jedna informacija. Danas mi je od strane HRT-a tj. njihovih odvjetnika dosla obavijest o dugovanju iz 2005/2006 godine za koje me terete cca. 2500,00 kn. Međutim prošle godine zbog ne placanja HRT pristojbe došao mi je njihov kontrolor i tražio me da podmirim određenu svotu novaca kako oni to nebi ništa slali na sud, a za ovo dugovanje od prije da ce se to smatrat oprostenim ako se uredno budu izvšavale uplate. Međutim eto danas ostanem šokiran nakon ove obavjesti od strane nj. odvjetnika koji navodi ukoliko se taj dug ne plati da ce se pokrenut sudski postupak! Šta da radim sada? Kakva su moja prava, postoji tu kakav argument kojim da se branim ili nešta premda oni zahtijevaju potraživanja stara cca. 5-6 god? MOLIM VAS ZA POMOC!
  14. Poštovani, danas mi je od strane Općinskog građanskog suda u Zagrebu došla ovrha radi naplate tražbine zbog neplačanja kredita za kupnju motornog vozila. Sam kredit je otkazan 16.10.2007.g. od strane banke, nakon cega se provela procjena samog automobila te je vrjednost automobila umanjena od samog duga. Međutim sam sud u rješenju navodi cjelokupni iznos dugovanja bez umanjenja vrjednosti automobila. Također sam ovrhovoditelj želi izvršiti naplatu dugovanja na mojoj invalidskoj mirovini u iznosu 1/3 mojih primanja. Imam pravo na žalbu, molim Vas za pomoc jer mi je veoma hitno. Živim u 4 članoj obitelji te su mi prihodi veoma mali. Unaprijed zahvaljujem! S poštovanjem
  15. Pozdrav svima! Vjerovatno ste već načuli kako početkom 2012.g. na snagu stupa novi zakon o naplati ovrhe, koju više neće obavljati sud nego javni bilježnici. Kakvi su Vaši komentari na to ? Zanima me ako prilikom uvida u moju "imovinsku karticu" nema nikakvih objekata na kojim bi se ovlašteni javni bilježnik mogao naplatiti da li se oni mogu naplatiti od dr. ukućana s kojima živim ? Tipa dođe mi u dvorište popiše šta je trenutno vidljivo i stavi to na dražbinu? Jel to moguće, mora postojati neki zakon koji bi i to regulirao. Ne mogu se oni valjda naplaćivati kako hoće i na čemu hoće? Lp.
  16. Znaci sada ču morati na sud , s njima ? Nije mi jasno , prošlo je 2 i pol godine zar tu nebi trebala nastupiti zastara po telekomunikacijskim racunima ? Koliko znam za račune je rok 1 god te nakon toga nastupa zastara ili se varam ? Vec u više navrata u prigovoru je navedeno da je nastupila zastara , po kojim argumentima oni onda pokreću parnicu, jer koliko znam iz osobnog iskustva ako je nastupila zastara sud ovršni predmet smatra neosnovanim. Molim za odgovor! Hvala.
  17. Poštovani, zanima me jedna informacija. Danas mi je došlo riješenje suda na kojeg sam uložio prigovor i piše u riješenju: "Ovaj sud dana 08. travnja 2011.g. donio je riješenje kojim se stavlja izvan snage riješenje o ovrsi javnog bilježnika u dijelu u kojem je određena ovrha i ukinuo sve provedene radnje." Može mi netko protumačiti gore navedeno? Unaprijed zahvaljujem, Lp
  18. Da stažiranje ti je jedna vrsta prakse , tipa priprema za zapošljavanje pri kojoj ti vec imas određeno radno iskustvo steceno stažiranjem. Nakon isteka stažiranja tj. vježbenicke prakse dužan si položiti strućan ispit. Strucnim ispitom dobivaš "brže" zapošljavanje jer pretežito svi traže položen strucan ispit. I da, samo stažiranje ti se plaća, radiš u mirovinskom, nekom upravnom tjelu, sudu ili sl.
  19. Poštovani, zanima me jedna informacija. Ovako povremeno posjećujem stariju gospođu cca.78 god koja je skoro nepokretna. Živi u vlastitoj kući a prima novčanu pomoć centra za socijslnu skrb za život. Sada me zanima ona planira svoju imovinu ostaviti meni , da li je to moguće ako nju zapravo uzdržava cantar za socijalnu skrb a ne ja. Mislim mjesečno dobiva 700,00 kn za život, a to što je ja posjećujem nigdje se ne vodi. Sada me zanima da li nakon nj. smrti centar preuzima nj. imovinu ili ju ona može ostaviti kome hoce ? S poštovanjem, Lp
  20. Ovako: Danas mi je stiglo riješenje Općinskog suda u Sisku koji je doneso presudu: "Ovaj sud proglašava se mjesno nenadležnim za postupanje u ovom predmetu" Vec par puta uložili smo prigovor koji je uvažen te se stavlja izvan snage ovrha, ali se nastavlja prigovor protiv platnog prometa. Sad me zanima kako je tek nakon 3 puta što je uložen prigovor tužitelj shvatio da krivi sud vodi raspravu tj ovaj slucaj, što je po mome neadekvatno ponašanje! OBRAZLOŽENJE: "Tužitelj je kao ovrhovoditelj podnio prijedlog za ovrhu na temelju vjerodostojne isprave. Na takvo riješenje ovršenik je uložio prigovor sljedom kojeg prigovara na riješenje Općinskog suda od 17.6.2011.g. stavljeno izvan snage riješenje o ovrsi, te je određeno da će se postupak nastaviti kao prigovor protiv platnog naloga" Tužitelj se žali da je čl.17 Općih uvijeta poslovanja za sve sporove između strana ugovorena mjesna nadležnost suda u Zagrebu.U konkretnom sličaju iako je prigovor upućen od strane tužitelja, činjenica da je postupak pokrenut kao ovršni postupak na temelju vjer. ispr. i nadležnog javnog bilježnika upućuje se zaključak da je konkretno slučaju i tužitelj ovlašten na podnošenje ovakvog prigovora. Nije mi jasno ako je utvrđen nadležan sud u Zagrebu za sve sporove , kako je onda Općinski sud mogao donesti ikakvu presudu i kako se sam prigovor tužitelj može uvažiti kada je poznato da se sam spor vodi godinu dana ? Hvala unaprijed!
  21. Znaci moguce je da poslodavac uplacuje novac na taj "tuđi" racun ali je prije toga potrebno napraviti doznaku na cije ime i za koga se uplacuje ako sam dobro svatio ? Još me zanima da li je to kažnjivo po zakonu RH ? Unaprijed zahvaljujem na odgovoru !
  22. Poštovani , imam jedno pitanje ! Ovako da li je isplata place moguca na racun osobe koja mi je dala punomoc za upravljanje nad tekucim racunom ? Kad je potpisan ugovor o punomoci , nakon otprilike 2-3 tjedna na kucnu adresu mi je dosla kartica tekuceg racuna sa mojim imenom i prezimenom kao opunomoceniku ! Znaci tekuci racun nije moj , pa me zanima da li ja placu koju primam mogu primati na taj "tuđi" racun , jer poslodavcu cu na uvid dati karticu tekuceg racuna koju sam dobio od banke sa mojim imenom i prezimenom !? Molim Vas da mi odgovorite ! Hvala
  23. Poštovani, zanima me jedna informacija : zainteresiran sam za prekvalifikaciju za zanimanje upravni referent , te me sada zanima nakon završenog školovanja moram ispuniti vježbenićki staž odnosno praksu nakon cega moram pristupiti polaganju državnog stručnog ispita . Stoga me sada zanima na koji naćin se polaže strućni ispit te koje predmete ? Da li se polaganje temelji na predmetima prava ,ili ? Te da li je teško to za položiti ? Unaprijed Vam zahvaljujem ; S poštovanjem ..
  24. Postovani, ostvario sam pravo na invalisku mirovinu 14.05.2010 godine pod tockom 34.1 ZOMO te ostvario invalidsku mirovinu od 724,00 kn, pa me zanima po nijednoj tocki se u rijesenju ne navodi visina postotka invalidnosti, na temelju koje mi je utvrdena profesionalna nesposobnost za rad . Pa me trenutno zanima da li je u tu mirovinu uracunat postotak invalidnosti ili to moram posebno podnositi zahtijev ? Imao sam operaciju vratne kralješnice C4- C7 , i na temelju toga da li bi imao pravo na ostvarenje naknade za tjelesno ostocenje ? Unaprijed zahvaljujem !! Pozdrav ..
  25. Vaš ovrhovoditelj je brisan u sudskom registru, odnosno kao takav ne postoji više. To bi mogla biti jedna od stavki na koju biste se mogli pozvati u žalbi - .. Ok tnx ali na koji nacin da im to napisem , kako da slozim neki text manji a ostalno cu nesta napisat , "smuljat" !!!
×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija