Jump to content

deadflower6

Korisnik
  • Broj objava

    5
  • registrirao se

  • Zadnja posjeta

  1. Meni se također dogodila prijevara pri kupnji mobitela. Prevareni od ranije, jel mi mozete na pm javiti tko vas je prevario (mozda je isti tip)? Kako ste to rjesili?
  2. Pozdrav Moja kćer (6mj) i ja smo iz grada A (prebivalište), a boravimo u gradu B. Otac je iz grada C na drugom kraju države. Skrbništvo smo riješili vrlo brzo i sporazumno na CZSSu. No svejedno nailazim na probleme u smislu 'a gdje je otac, bez njegovog potpisa ništa se ne može'. Npr. odem na policiju produljiti boravište (dakle, ne prebivalište) za sebe i svoju kćer u gradu B, a oni traže njegovu izjavu i njega samog s osobnom ili je neće prijaviti. Priložila sam im naše rješenje, a kao odgovor dobijem da je to 'rješenje o odobravanju plana o ZAJEDNIČKOJ roditeljskoj skrbi' i da, ako želim moći sve rješavati sama, moramo prebaciti skrbništvo samo na mene. Oboje smo mislili da smo to riješili. Sada ispada da nismo. Napominjem da smo spremni sve napraviti sporazumno. I njemu je u interesu da ne mora skakati svako malo po državi 'jer netko želi njegov potpis'. S time da on 6mj godišnje radi na moru na sezoni, dakle imamo i grad D u igri. Također smo čuli prije koji mjesec da se osporava obiteljski zakon po kojem smo mi 'odradili rastavu i skrbništvo'. Jedino što nam je jasno da više ne znamo tko pije tko plaća. Dakle, kome, gdje i kako se to rješava? Zahvaljujem na odgovoru LP
  3. Lijepi pozdrav svima! Prošle godine sam primala stipendiju Hrvatske Zaklade za djecu. U ugovoru piše da moram vratiti sve što sam primila od njih ukoliko ne upišem višu godinu. Višu godinu nisam upisala. Mislim da su rokovi, u kojem se trebala dostaviti dokumentacija o upisu u višu godinu, već prošli. No mene nitko ništa ne pita niti me išta traži. Hoće li se oni javiti meni ili se ja moram javiti njima? Je li pametno samo šutjeti ili će mi sjesti na račun s nekim ovrhama, kamatama ili me pravno goniti, sudovi ovo ono, itd. Da li imaju pravo na to prije nekog pismenog upozorenja? I da li imaju pravo kamatariti? Hvala na odgovorima.
  4. Pozdrav! Ne znam da li znate, no ove godine je bila posebna 'fešta' za studente koji su maturirali prošle godine i upisali se na neki fakultet, odustali i upisali novi ove godine. Naime, 1.7.2011. se na stranici postani-student pojavila obavijest u .pdf-u na čijoj je zadnjoj stranici pisalo da Ministarstvo ne pokriva školarinu studentima iz gore navedene skupine. Tada je krenula panika. Čitajući po raznim forumima iskustva studenata iz navedene skupine, neki plaćaju školarinu, neki plaćaju pola, neki ništa, neki su vezani ugovorom (kao i svi ovogodišnji maturanti) da će platiti ako Ministarstvo ne plati do kraja godine-znači kao i prošle godine. Iskustvo jedne osobe koje sam pročitala na jednom forumu je takvo da su joj rekli u referadi da ne plaća, upisala se normalno, platila upisninu, dobila indeks.. a kada se ovih dana logirala na studomat pisalo joj je da 'student studira o vlastitom trošku' ili tako nešto. Budući da se nalazim u istoj situaciji, osim što još nemam podatke za login na studomat pa ne vidim kakve se nebuloze tamo pišu za mene, zanima me što se može učiniti u takvom slučaju? Znači, u referadi ti kažu da ti je prva godina besplatna, uredno rješiš upis, platiš upisninu, dobiješ indeks, ispuniš onaj upisni list na kojem (po naputku referade) zaokružiš da te financira Ministarstvo, zaključiš to svojim potpisom i potpisom nadležnog u referadi. Da li je to valjan dokument na koji se studenti mogu pozvati ako u međuvremenu dođe do nekih promjena na njihovu štetu?
  5. Pozdrav svima! Imam 20 godina i dijete sam rastavljenih roditelja. Po rastavi pripadam tati, no on je na socijalnoj pomoći. Uzdržava me mama (neslužbeno), no njoj je sve teže jer sam student. Nagovara me da 'tužim' tatu jer ne daje ni kune za mene ni moje školovanje. Ona kaže da bi ona to napravila, no punoljetna sam pa moram ja. U tom slučaju bih, po njenim riječima, dobivala neki novac, a on bi ostao dužan banci/državi, kome već. Ja dosada nisam pokretala nikakvu tužbu jer mi je žao tate, ali ne želim ostati bez faksa zbog financija. Imam dva pitanja u vezi toga. Osim što mi je žao tate, muči me i to što bi se dogodilo da on ode u preveliki minus jer nema otkud vraćati što bi mu se oduzimalo za moje uzdržavanje, da on umre? Mislim da po zakonu dijete naslijeđuje dug, a ja sam jedinica. Ja nemam otkuda vratiti dug ni kamate, pogotovo ako bi se to dogodilo za vrijeme mojega studiranja. Tako da mi sve to izgleda vrlo neisplatljivo. Drugo pitanje. Redovni sam student, upisala sam prvu godinu na na sveučilištu A. Prošle godine sam također upisala prvu godinu, ali na sveučilištu B. Faks na sveučilištu B nisam upisala jer sam ga htjela, već zato jer je upravo taj 'dragi tatica' koji ne daje ni kune za školovanje htio da upišem baš to. Faks na sveučilištu A mi se sviđa i znam da ću ga i završiti. Da li se moj slučaj računa pod 'neispunjavanjem obaveza' i da li bi tužba bila valjana ako je odlučim podići? Unaprijed hvala na odgovorima.
×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija