Jump to content

suky1234

Korisnik
  • Broj objava

    11
  • registrirao se

  • Zadnja posjeta

Nedavni posjetitelji profila

Prikaz nedavnih posjetitelja je isključen i nije prikazan drugim korisnicima.

  1. Poštovani,Molim vas da mi odgovorite na par pitanja jer je došlo do smrti vlasnice poduzeća i sada moramo raditi promjene u vlasničkoj strukturi firme.Vlasnici su bračni par, ja sam direktor i svi smo u rodbinski povezani (pokojna suvlasnica je teta direktora).1) Ukoliko se na ostavinskoj raspravi prenese vlasnički udio pokojnice na direktora firme, da li onda direktor plaća 5% poreza na naslijeđivanje, odnosno da li je tada potrebna procedura procjene vrijednosti poduzeća?2) Da li direktor firme može promjeniti sjedište firme bez suglasnosti vlasnika (u ovom slučaju pokojne suvlasnice)?3) Koja je procedura potrebna kod promjene sjedišta poduzeća ukoliko bi novo sjedište firme bila adresa, tj. stan direktora?Da li je potreban Ugovor o najmu, odnosno da li direktor i jedini zaposlenik mora sam sebi plaćati najam?4) Vlasništvo poduzeća bi se prenijelo bez novčane naknade. Da li je moguće isplatiti nekakvu nagradu vlasniku neoporezivo? Ako da, do kojeg iznosa?Da li je moguće oporezivo isplatiti naknadu vlasniku ako je poduzeće dobit iz 2019 iskoristila za pokrivanje gubitka iz prethodnih godina?5) Da li je moguće suvlasniku neoporezivo isplatiti naknadu za pomoć zbog smrti drugog suvlasnika (njegove žene)? Ako da, do kojeg iznosa? Suvlasnici nisu zaposlenici poduzeća.Pokojna suvlasnica je bila prokurist. Da li poduzeće može platiti troškove pogreba?6) Kako u ovom slučaju vratiti temeljni kapital suvlasnika od 20.000 kn (direktor bi uplatio temeljni kapital u istom iznosu kod preuzimanja vlasništva)?Hvala.
  2. Poštovani, Pregledom dokumenatacije ustanovio sam da mi ne štima Međa sa susjedom koja je jednim dijelom nebilježena a drugi dio je živica Geodetska izmjera se radila za k.o Mihotići- Matulji cca 2013 g. 01. 10. 2013 je napisan ZAPISNIK Sastavljen radi preoblikovanja zemljišne knjige na osnovu Zakona o zemljišnim knjigama(Narodne novine 91/06 68/98 137/99 itd SUDSKI SAVJETNIK TEA MLADENIĆ VISINTIN Dolje piše Nakon što je izvršen uvid u posjedovno i zemljišno –knjižni stanje utvrdjuje se da: NOVOFORMIRANA Z.Č ODGOVARA RANIJOJ Z.Ć KOJA JE UPISANA U Z.K Al i to NE odgovara izvodu iz katastarskog plana Čestica je mjenjana prema vjerojatno želji susjeda jer su sve kote promjenjene Ona nije nigdje obilježena gdje bi se mogla primjetit promjena Ja parkiram i dan danas na tom dijelu Nikad susjed nije došao i upozorio me da je to sad njegova čestica Mislim da oni mudro šute i čekaju moju smrt ( imam 63 g i kratku lozu) Ja sam s Teom pokušao doći u kontakt ali ona je sada pročelnik u Opatiji I kaže da ne smije davat bilo kakve odgovore Sjećam se da san POTPISAO PAPIR NA KOME PIŠE DA NEMA PROMJENA (imam ga pred sobom) I PAPIR IZVOD IZ KATASTRA ( NA KOJEMU SE DANAS VIDI PROMJENA Na starom papiru iz katastra je nemoguće vidit razliku PITANJE Koji je papir ispravan ( zapisnik na kojemu jasno piše da nema promjena , a radi se o dvije čestice koje su se sada spojile)( to za sad nije bitno)) Ili izvod iz katastra ili treba sve ponovit i što dalje ili moram dat na sud Znam da zakon ne prizna ima-nema promjene Molio bi bilo kakav savjet i odgovor mailom a onda bi volio da se vidimo Neznam što mi je činit, a vrijeme teče Pozdravljam i unaprijed zahvaljujem
  3. hvala. a mogu li oni sada prolaziti mojim putem bez obzira što nisu upisali služnost ?
  4. Poštovani, Vodio sam spor oko služnosti puta sa susjedom koji je to pravo stekao na temelju Ugovora o darovanju a koji nije bio upisan u zemljišnim knjigama te ja za njega nisam ni znao. Taj spor sam ja dobio i susjed je sebi morao probiti drugi put za prilaz kući. U međuvremenu, prije donošenja druge presude, susjed je preminuo, a njegova obitelj preuzima parnicu, probijaju svoj put, te me tuže za služnost na temelju dosjelosti i presuda je donesena u njihovu korist. Oni sada služnost ne upisuju u zemljišne knjige već traže ponavljanje postupka što im sud odbija. Kako nisu uspijeli u tome, njihova odvjetnica predlaže da im isplatim naknadu za obeštećenje jer nemaju prilaz svojoj garaži, a oni bi se odrekli služnosti puta. Dakle, obitelj mog susjeda već 4 godine ne koristi moj put (pošto su izgradili svoj), ne mogu upisati služnost u zemljišne knjige iz neznam kojeg razloga, a dok nije upisana, ja ih ne mogu tužiti za ukidanje služnosti (članak 242). Tako kaže moj odvjetnik, pa me zanima da li mogu išta poduzeti da se ta služnost skine? Ako ne, da li mogu i ja tražiti naknadu za služnost puta budući da je priznata na temelju dosjelosti? Zahvaljujem na odgovoru.
  5. hvala puno na odgovorima. samo me još zanima da li ova moja ovrha - RAČUNI ZA ČIŠĆENJE STUBIŠTA (stambena zgrada) spada u ovu kategoriju (jednogodišnji rok zastare): (1) Zastarijevaju za jednu godinu: 1) tražbina naknade za isporučenu električnu i toplinsku energiju, plin, vodu, za dimnjačarske usluge i za održavanje čistoće, kad je isporuka, odnosno usluga obavljena za potrebe kućanstva
  6. 1) što ne prelaze automatski sve obaveze vezane uz stan na mene samim naslijedstvom? ili i ja moram potpisat novi ugovor za čišćenje stubišta? šta nije to odluka svih stanara zgrade bez obzira dal se slažu s tim? 2) da li je moguće da mi rješenje o ovrsi ne stigne već da mi automatski ovrše račun (takav slučaj sam imao kod prometnih kazni)?
  7. neznam da li je išta potpisao, ipak je umro prije 13 godina. među svim starim dokumentima od stana, ugovora o čišćenju zgrade nema.
  8. Dobio sam opomenu pred ovrhu za neplaćene račune za čišćenje stubišta od 09/2014 do 12/2016 (svi računi po 30,00 kn mjesečno). Opomena glasi na ime moj pokojnog djeda (Volk J.; umro 2004. godine), a u međuvremenu sam ja naslijedio stan u stambenoj zgradi. 1) da li ću ja dobiti obavijest o ovrsi prije nego mi se ovrše novčana sredstva? 2) znam da je rok zastare 1 godina (čl. 232 ZOO) što znači da je većina računa u zastari. Da li se ja moram žaliti (uložiti prigovor) već sad na opomenu (Riječki uslužni servis) ili moram čekati rješenje o ovrsi pa se tek onda žaliti? 3) ukoliko me ovrše bez prethodne obavijesti, da li ja mogu naknadno dokazati (uložiti prigovor) da su računi u zastari, te da li će mi onda biti vraćen ovršeni novac? 4) ukoliko me ovrše i ukoliko dokažem da su računi u zastari, da li ću svejedno platiti trošak FINE i koliki su troškovi? (opomena glasi na iznos od 840,00 kn) 5) s obzirom da opomena glasi na Volk J. (ja sam Šustar M.), da li je utemeljeno žaliti se da nikad nisam dobio račune poštom (pokojni djed nije živ 13 godina)? 6) da li me mogu uopće ovršiti s obzirom da ovrha ide na Volk J. (stan je nasljedila Mila Volk, potom ja, Šustar M.)? Znam da je obveza nasljednika prebaciti sve račune na sebe, ali to nisam napravio. 7) da li mi je pametno platiti samo par računa koji još nisu u zastari, a ostale ne platiti? da li bi tada bilo pametno javiti Riječkom uslužnom servisu da su ostali računi u zastari te da nema smisla ovršiti me?
  9. Poštovani, neki dan mi je došlo rješenje suda koji mi određuje kaznu od cca 300 kn za remećenje javnog reda i mira. Naime, napuhao sam 2.3 promila i zadržan sam preko noći u pritvoru. Da li je moguće provesti noć u pritvoru i platiti kaznu ili se ta novčana kazna "mjenja" za tu noć provedenu u privoru?? Hvala.
  10. Poštovani, molim Vas da mi točno definirate (ako znate) u kojim je slučajevima potrebno prijaviti uobičajeno boravište (ne prebivalište). Konkretno, ja oduvijek živim u Matuljima (PGŽ), a trenutno nitko od moje rodbine ne živi u jednom stanu u Rijeci (udaljen 10-ak kilometara od Matulja). Ja u taj stan dolazim povremeno (obično vikendom), a problem je u susjedima kojima to očito jako smeta. Dakle, da li postoji točno definiran termin koliko je dana tjedno ili mjesečno moguće boraviti u nekom stanu a da se ne prijavi uobičajeno boravište?? Da li je moguće da mi se zabrani korištenje stana čak i ukoliko mi vlasnica stana dozvoljava upotrebu stana? Unaprijed zahvaljujem, Marin
×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija