Jump to content

cmooka..!!

Korisnik
  • Broj objava

    8
  • registrirao se

  • Zadnja posjeta

Sve što je cmooka..!! objavio

  1. Poštovani, Trebala bih par stručnih savjeta i informacija vezanih na temu obiteljske tj. suprugove mirovine: 1. Da li je vremenski ograničeno koliko dugo treba trajati bračna zajednica između supružnika da bi se moglo nakon smrti jednoga od njih tražiti pravo na obiteljsku mirovinu? 2. S obzirom da je riječ o razlici u godinama cca 20. godina, da li se pravo na obiteljsku mirovinu traži/dobiva po prvim uvjetima za odlazak u mirovinu? 3. Koliki je točno postotak obiteljske mirovine moguće dobiti? Kako se to preciznije računa? 4. Ukoliko se nakon smrti supružnika drugi preoženi/preuda da li se time gubi pravo jednog dana tražiti obiteljsku mirovinu od preminulog supružnika? Unaprijed Vam hvala.
  2. Poštovani, Molila bih Vas ako može par savjeta. Naime, moja sestra bi mojoj majci darovnim ugovorom darovala/prenjela stan koji je u njezinom vlasništvu. Koja je točno procedura, što je sve od dokumenata potrebno, kamo je potrebno ići,...? Da li se plaća porez na tu nekretninu, tj. da li majka plaća porez za to?
  3. A što ako se to zemljište ''prešuti'' na slijedećoj ostavinskoj, jel ona može ne upisat se tj. ne prenjet pravo vlasništva na sebe još narednih 20. godina na to zemljište? Pitam iz razloga što tu postoje još neke ne riješene stvari vezano za to zemljište za koje ne želim da ispadne kasnije da to može teretiti mene i brata kao moguće nasljednike ukoliko ona to ne prenese na sebe ako ostane glasiti na pokojnog ostavitelja (djeda). A ako se spomene na slijedećoj ostavinskoj to zemljište i da ona ima darovni ugovor za njega koje ona i predoči jel mora ona odma ili u nekom vremenskom periodu prenjet vlasništvo tog zemljišta na sebe ili opet to može tako u donegled glasit na pokojnog ostavitelja (djeda), i može li se to kasnije provjerit na koga ono glasi tj. da li je preneseno na tetku?
  4. Imam i još jedno pitanje vezano za to. Na internet stranici katastar.hr unosom čestice izbacuje da ona glasi na pokojnog djeda (ostavitelja), a na internet stranici za pretrage zemljišnih knjiga za prikaz z.k. uloška kao vlasnik/vlastovnica upisano je: [TABLE=class: data, width: 639] [TR=class: udio status0] [TD=colspan: 2]UDIO 1/1[/TD] [TD][/TD] [/TR] [TR=class: status0] [TD=class: rbr, align: right]1.[/TD] [TD]OPĆENARODNA IMOVINA[/TD] [TD][/TD] [/TR] [TR=class: status0] [TD=class: rbr, align: right]2.1.[/TD] [TD=class: pre]Kao organ upravljanja nekretninama u A I (jedan) uknjižuje se: [/TD] [TD][/TD] [/TR] [TR=class: status0] [TD=class: rbr, align: right]1.[/TD] [TD]NARODNI ODBOR OPĆINE ZAGREBAČKA (kvart) ZAGREB[/TD] [/TR] [/TABLE] Jel mi može netko objasniti ovo gore?
  5. Znači tužimo se međusobno. A jel ima kakve osnove u tužbi to što ona u ovih 20.godina to nije prenjela na sebe? Jel dobiva kakvu kaznu za to?
  6. Poštovani, Ne bih htjela govoriti o obiteljskim (ne)odnosima između mene, brata i tetke, niti ulaziti u takve raspravi o našoj prošlosti, već me samo zanima da li je moguće zakonski ono što sam gore napisala u prvom postu?
  7. Poštovani, Imam problemčić i bila bih Vam zahvalna ako bi mi netko mogao pomoći u pravnom savjetu. Naime, ukratko, riječ je o ostavinskoj od djeda (baka umrla prije par godina) koji je nedavno preminuo. Na ostavinsku raspravu smo pozvani ja i moj brat koji nasljeđujemo dio po svom pokojnom ocu i tetka koja je kćer od djeda. Sva imovina pokretnina i nekretnina i bankovnih računa dijeli se po pola: 1/2 na tetku i 1/2 na mene i brata. Međutim, problem nastaje kod jedne druge stvari, točnije druge nekretnine u vlasništvu djeda koju tetka nije spomenula na prvoj ostavinskoj raspravi. Riječ je o jednom građevinskom zemljištu koje joj je djed prepisao darovnim ugovorom prije cca 15-20.godina i koje ona do sad još nije prepisala niti papirnato uredila na sebe te ono još uvijek glasi na djeda po katastarskim česticama i zk-u. Ja i brat smo slučajno naišli na to jer je isto tako djed i našem pokojnom ocu prepisao darovnim ugovorom jedno zemljište koje je on bio odma prenio na sebe, a tetka svoje do sad nije. Da li ja i brat imamo pravo na 1/2 tog ''tetkinog'' zemljišta bez obzira što za ono postoji darovni ugovor ali koje nije preneseno na tetku jer ono i dalje glasi na djeda? Negdje sam bila pročitala da nasljednici I. reda (ja i brat po pokojnom nam ocu) imaju pravo pobijati darovni ugovor i tražiti svoj dio ukoliko ono nije zakonski preneseno na određenu osobu (tetku) prije smrti ostavitelja (djeda), te da nakon smrti ostavitelja (djeda) nije moguće prenjet darovini ugovor jer on prestaje vrijediti nakon ostaviteljeve (djedove) smrti i time ulazi kao nasljeđe u predmet ostavinske rasprave na koje i samim time ja i brat imamo pravo tražiti svoj dio? Puno Vam hvala na odgovoru.
  8. Poštavani, Zanima me informacija vezano za kupnju prve nekretnine i plaćanje poreza. Naime, ovo je moja situacija: ja sam kao maloljetna osoba nasljedila 1/3 kuće kad mi je umro otac, 1/3 ima moja sestra i 1/3 majka. Sada planiram kupiti stan za stanovanje i posebno još jedno građevinsko zemljište na kojem bih jednog dana radila kuću. Sada mene zanima da li mi se ta 1/3 naslijeđene kuće vodi kao prva nekretnina bez obzira što sam ju nasljedila kao maloljetna i da li će mi ona raditi problema prilikom kupnje druge tj. meni prve kupljene nekretnine (stan ili građevinsko zemljište, nebitno koje je prvo u planu) ili će mi se prva kupljena nekretnina voditi kao prva nekretnina nevezano za nasljeđeni dio 1/3 kuće i time ću biti oslobođena plaćanja poreza?? Isto tako me zanima Vaše mišljenje vezano za kupnju gdje je riječ o stanu od cca 40m2 i građevinskom zemljištu cca 1200m2, ukoliko kao prvu nekretninu kupujem da li mogu prvo kupiti građevinsko zemljište bez ikakvog roka u kojem moram izgradit kuću i da li ću što se tiče poreza proć bolje tj jeftinije nego da kao prvu nekretninu kupujem stan?? Unaprijed Vam hvala za odgovor. Pozdrav.
×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija