Jump to content

obračunplaće

Korisnik
  • Broj objava

    3
  • registrirao se

  • Zadnja posjeta

  1. pronašao sam odgovor, ni manji ni više nego na stranicama pravosuđa. https://pravosudje.gov.hr/istaknute-teme/ovrha/najcesca-pitanja-i-odgovori-6436/6436 22 pitanje čini mi se.
  2. A bilo bi logično. Samo država uvijek sve prebaci na poslodavca, tako i ovdje. Ali tako kao kod Vas ne bi smjelo biti. Barem firma ne bi smjela tako raditi. Ako ovrha ima prednost ispred kredita po primitku, onda bi 1/3 neto plaće (ako je plaća manja od prosjeka RH) trebala ići na ovrhu. Ili ako je veća od prosjeka - 2/3 prosječne neto RH plaće vam ne smiju dirati, a ostalo sve što ide preko je podložno ovrsi. U to sam 100% siguran. A kredit bi trebali sami plaćati, ako želite. A firma bi trebala poslati dopis ovrhovoditelju da ne mogu ustezati i da ide na čekanje. Ali firme rade ustupke djelatnicima, izlaze im u susret i to je ok. Tako i ja sam radim A na FINU (tekući račun) u tom slučaju onda ne ide ništa. Ako je ta ovrha stigla u firmu prije nego obavijest od FINA-e da je račun u blokadi. Mene muči obrnuto. odn. što napraviti ako je najprije stigla obavijest od FINA-e, pa tek onda ovrha ili kredit u u firmu. Mislim, uvijek moraš sam istraživati i tumačiti zakon jer gospoda nikad ništa ne objasne. I uvijek je tako.
  3. Imam upit vezano za redoslijed, odn. prvenstvo naplate tražbine na novčanim sredstvima ovršenika, tj. u mom slučaju - plaći koju prima kod poslodavca. A ja sam ajmo reći poslodavac. Imamo slučaj kada ovršenik ima otvoren poseban račun (35…….) od 07/2015, te mu se 1/3 plaće uplaćuje na tekući račun (32……), a 2/3 na poseban račun. Kako i treba biti, i to je sve jasno. Ali, slijedi zaplet Naime, danas mi je za tog zaposlenika stigla jedna obustava na plaću pisanim putem od ovrhovoditelja. Koja je sad procedura? Da li firma sad uvodi tu obustavu koja je stigla, bez obzira na prethodno blokiran račun na FINA-i od nekog drugog, te mu usteže 1/3 plaće i uplaćuje na račun ovrhovoditelja (banka, odvj. društvo, državni proračun)? Ili šaljemo dopis ovrhovoditelju da nismo u mogućnosti vršiti obustavu na plaću jer je plaća već opterećena sa drugom ovrhom na FINA-i? I kako da sad mi znamo, i FINA i firma, koja ovrha ima prednost? Odn, tko ima prvenstvo pri ustezanju? Jer, koliko znam prvenstvo se gleda po datumu ovrhe, ne po dospijeću kod ovršenikovog dužnika. To je samo za administrativne zabrane od banaka. Tako su mi bar rekli savjetnici na RRIF-u. Ispravite me molim vas ako griješim. Jel tražim od FINA-e očitovanje da se vidi o čemu je riječ ili? Mislim, to je pomalo hrvatsko-zbunjujuća situacija gdje tražim ispravno rješenje. Hvala puno unaprijed ako možete pomoći. Pozdravljam!!
×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija