Jump to content

Andrejd

Korisnik
  • Broj objava

    13
  • registrirao se

  • Zadnja posjeta

  1. Hvala puno.. ali mozete li mi objasniti da li ja sticem vlasnistvo nad ovom stvari buduci da je ona na neki način pokretna..? I sta bi se eventualno desilo da se ja pojavim kao zakupac tog poslovnog prostora i onda samo obavjestim zakupodavca da zelim raskid ugovora jer sam postao vlasnik, da li bi to bio legalan ulazak u objekat? Hvala puno na odgovorima dosadasnjim
  2. A da li ima veze sto je to objekat privremenog karaktera i montazno demontazni je.. gradila ga je bivsa drzava ili grad a onda dodjelila ovoj firmi jos dok je bila drzavna na koristenje.. nema ni gradj dozvolu ni upotrebnu? mi smo denacionalizacijom kao neizgradjeno gradj. Zemljiste vratili zemlju u vlasnistvo ali na njoj se nalazi objekat montazni. Zar nije montazni objekat pomicnog karaktera, moze se pomjeriti na drugu adresu, pa me buni u kontekstu toga ko kakva prava ima? Moje neko misljenje je bilo da je on u smetanju posjeda jer se sa montaznim objektom nalazi na nasoj zemlji i ima mogucnost da ga pomjeri..
  3. Da li to znaci da sam ja i vlasnik montaznog objekta bez obzira sto ga nisam gradio? Imam li pravo na naknadu stete jer se koristi zemlja?
  4. Denacionalizacijom sam stekao vlasnistvo na parceli u centru grada oko 300 m2, na kojoj se nalazi montazni objekat - baraka, u kojoj se nalazi neka trgovina a u vlasnistvu je firme koja se privatizovala. Objekat je privremenog karaktera gradjen 70 ih godina, bez gadjevinske i upotrebne dozvole. Na tom zemljistu je predvidjena gradnja objekta P+4 tako da regulacioni plan definise potpuno drugaciji objekat. Da li polazem pravo na taj obkekat sa obzirom da je na mojoj parceli, da li su oni u smetanju posjeda? Na koji nacin najbolje da dodjem u posjed objekta ( kojom tuzbom)?
  5. Zelio bi da postavim novu temu koja ce biti veoma specifična pa ko se bavi stvarnim pravom volio bi da mi da svoje mišljenje. Radi se o pravu BIH i parcela se nalazi u Banjaluci. Naime u centru Banjaluke postoji parcela od 300 m2 koja se vodi na fizickom licu izvjesnoj gospodji koja je to naslijedila od majke, u gruntovnici je upisana sa 1/1 dijela, te je skinuta drustvena svojina jos 2011 god. U katastru se grad upisao na osnovu avio snimanja. Pokrenuli smo postupak pred imovinskom sluzbom da nam se prizna pravo i u katastru i dobili smo u svim instancama te kao takvo je postalo pravosnazno, ali posto je je u pitanju katastarska parcela koja ima 3000 m2 i treba se u nju upisati sa idealnim dijelom u medjuvremenu su se neki koji su imali isti slucaj upisali na drugom dijelu te velike parcele pa je rijesenje neprovodivo ali iz tehnickih razloga jer jer kvadrature neodgovaraju sada mada ce se to u dogledno vrijeme upisati. E sad na dijelu te parcele grad ima baraku koju izdaje i na moj upit da mi dostave dokumentaciju za tu baraku oni naravno nemaju ni grunt ni katastar ni upotrebnu dozvolu. Moje pitanje je da li ja sad mogu da se prijavim kao zakupac udjem u posjed dijela barake i onda tuzim grad za vlasnistvo na istoj jer je to montazni objekat a mi smo upisani u obe evidencije? I kakve su mi sanse za to? Prema regulacionom planu tu je predvidjen objekat P+5 koji dijelom kaci ovu parcelu znaci nije privedeno namjeni.. Usao bi u baraku preko tendera za iznajmljivanje da skratim proces istjerivanja iz barake eventualnog zakupca.. unaprijed hvala
  6. Hvala moracu odmah ici sa tuzbom da bih mogao dobiti pravomocnu presudu za par mjeseci, moram dobro formulisati tuzbeni zahtjev, da li mozda imas neki ogledni primjerak zalbe ili presudu ovu da mi posaljes na meil da vidim kako najbolje da koncipiram tuzbu?
  7. Hvala Ali zanima me da li sud daje privremenu mjeru jer znajuci nase sudove dok se podigne tuzba, dok se donese prvostupanjska presuda pa zalba itd pavomocna presuda se moze dobiti i za 2-3 godine a ja u tom slucaju mozda pretrpim vecu stetu p mi vise i nije od nekog interesa uspjeh u parnici..
  8. Hvala na odgovoru.. to je zakonsko rjesenje, ali me zanima kako to funkcionise u praksi? Da li neko ima iskustva, jer u mom konkretnom slucaju susjed ne dozvoljava da stanem na njegovu parcelu a kamoli da gradim pa me interesuje kako tuzba ta funkcionise i da li sud dosudjuje privremenu mjeru u takvim slucajevima? Ima li neko primjer takve tuzbe?
  9. Postavio bi jedno pitanje koje se odnosi na gradnju sa tudje parcele.. naime dobio sam gradjevinsku dozvolu za gradnju objekta Po+P+3 koja ide do granice moje parcele, te buduca granica parcele sa susjedom ce biti objekat. Susjed nije blagonaklonjen gradnji i stalno ju opstruise pa u ovom sada momentu je jos uvjek moguce graditi ali kada dodje vrijeme da se postavlja fasada na tom dijelu objekta bice problem jer on ne dozvoljava da se uopste stane na njegovu parcelu a kamoli da se gradi sa nje i to stalno potencira.. da li je moguce da pomucu tuzbe u parnici dobijem mogucnost gradnje sa njegove parcele odredjeni vremenski period uz nadoknadu? Mislim da je to onsj institut gradjenje sa tudje parcele ali me zanima sudska praksa i iskustva? Unaprijed hvala
  10. Problem je u tome sto je jedan od nasljednika rekao da postoje neki nasljednici u inostranstvu, rekao imena ali niko ne zna da li su oni zivi posto je imao kontakt sa njima zadnji jos osamdesetih godina.. E sad sud trazi da se dostave njihove adrese, ako se ne dostave onda ce na oglasnu tablu, pa ce se postaviti neki skrbnik koji ce se prihvatiti u njihovo ime, sta da radim ako se upisu oni? Što se tice ulaska u kucu znam da samo ulaskom može da se uspostavi faktičko stanje alinas je u ovom slučaju jako puno i imamo svako po jedan mali djelic toga tako da ne znam koliko mi je pametno ulagati u to?
  11. Kucu ne koristi niko, od 1990 godine, ali za divno cudo ona nije u rusevnom stanju.. E sada sud zna da osim nas postoje djeca jos te dvije tetke, koja pitanje da li su uopste ziva oni su iselili iz HR jos 1978 godine i mi ne mozemo nista da saznamo o njima.. Sta ukoliko sud upise njih? Kako da to iscistim? Njih ce biti nemoguce naci ako su uopste zivi? Sta uraditi sa posjedom kuce ? Da li uci u kucu?
  12. Imam jedan problem pa bi molio ako neko zna ili je bio u slicnoj situaciji da mi pomogne.. Naime, nedavno smo otkrili da smo jedni od nasljednika kuce u Zagrebu. Moja majka je imala baba tetku koja je zivjela u njoj jos osamdesetih godina proslog vjeka, umrla je 1983 godine, i niko nije proveo ostavinu od tada, posto je ona bila udovica bez djece, nasljedjuju je sestre, kojih je bilo tri izmedju ostalog i moja pra baba pa preko prava predstavljanja moja majka ju nasljedjuje, ali je problem u tome sto su te zene rodjene jos 1890 godina i njihova djeca malo je vjerovatno da su ziva, i uz to nalaze se negdje po bjelom svijetu ko zna gdje.. Sud ce do njih doci putem oglasne table, ali je vrlo moguce da se upisu kao nasljednici mrtvi ljudi jer je skoro nemoguce naci trag njihov koji se gubi jos osamdesetih godina. Kako da rijesim ovaj problem nakon sto se oni upisu, sta ce se desiti kada bude nas 20 suvlasnika kuce od kojih 18 ne znamo gdje su i nemoguce je doci do njih? Da li je neko imao slicnih problema?
×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija