Jump to content

suzana s

Korisnik
  • Broj objava

    6
  • registrirao se

  • Zadnja posjeta

  1. Članak 61 zakona o stečaju potrošača kaže: "Ako je otvoren postupak stečaja potrošača nad imovinom jednoga bračnog druga, udio toga bračnog druga u imovini bračnih drugova ulazi u stečajnu masu ako se na tom udjelu prema zakonu kojim se uređuje ovršni postupak može protiv dužnika provesti ovrha. Podjela imovine provest će se izvan postupka stečaja potrošača, na zahtjev povjerenika." Što bi to značilo u slučaju izvanbračnih supružnika, da li bi se vršila podjela imovine? Pretpostavljam da se ne bi vršilo po pitanju jedine nekretnine, ali za automobil vrijednosti cca 30000 kn vjerojatno bi. I nisam sigurna što je s plaćom nevjenčane supruge, može li se njoj nešto skidati s plaće. Nikako nisam sigurna da li ulaziti u taj stečaj potrošača ili ne. A i veći dio dugova nastao je prije postojanja izvanbračne zajednice, pa mislim da ne bi trebalo biti problema, nadam se. Vjerojatno povjerenik ne bi zahtijevao da se provede postupak podjele imovine. A možda i bi?
  2. Jesam, po tom bi i braća i sestre, i roditelji i srodnici po tazbini itd., svi sudjelovali u namirenju duga. Ako je potrošač nezaposlen, nema na sebi nikakvu imovinu, onda bi svi članovi obitelji (i oni koji ne žive s njim) plaćali za njega?
  3. I što je sa plaćom izvanbračnog supružnika?
  4. Može li mi netko odgovoriti što je ustvari imovina potrošača koji objavljuje stečaj potrošača? Da li se računa imovina izvanbračnog supružnika, npr. vozilo koje glasi na ime izvanbračnog supružnika (pretpostavljam pola vrijednosti vozila)? A i kako se određuje vrijednost tog vozila? Kako bi se uopće prodalo pola vozila? Da li se računa i imovina punoljetne djece, roditelja ... (zakon o stečaju potrošača članak 13)?
  5. Hvala na brzom odgovoru. Kuća je kupljena od novca koji je bračna stečevina, ali pretpostavljamo da će on pri prodaji kuće tražiti od žene koja mu je prodala da ovjeri ugovor sa njegovim kupcem. On njoj nije platio cijeli iznos i vjerojatno će joj ostatak isplatiti tek kad potpiše ono što on želi.
  6. Poštovani, Moja rođakinja se rastala. Za vrijeme braka njen suprug je kupio kuću od susjede (stara bolena žena) ali se nije upisao u zemljišne knjige. Sada on prodaje tu kuću iako nje upisan kao vlasnik a bivša supruga nema nikakva prava na dio bračne stečevine, a niti je on morao platiti porez. Legalno je pokrao i ženu i državu i nikom ništa. Šta napraviti?
×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija