Jump to content

vectorinvicta

Korisnik
  • Broj objava

    3
  • registrirao se

  • Zadnja posjeta

  1. Pozdrav, imam pitanje na koje nikada nisam uspio dobiti konkretan odgovor. Naime imam djevojku sa Filipina i iduće godine je planiram oženiti. Ima i fakultet i više godina radnog iskustva na više položaja, ali ne zna naravno hrvatski. Sada me zanima da li postoji ikoji posao koji može raditi da ne zna taj prokleti hrvatski? Nije izbirljiva glede poslova, tako da i niži rang poslova nije isključen. Recimo nije mi jasno što bi falilo da je spremačica, sobarica, babysitterica, njegovateljica starijih (obrazovanih) osoba, da radi na testingu proizvedene robe (isprobava da li nešto radi ili ne (to i sada trenutno radi)) ili bilo koji posao gdje zaista ne vidim potrebu znanja hrvatskog jezika. Čak i prodavačica u dućanu, kad samo klika sa onim skenerom. Jednostavno odbijam vjerovati da su joj AMABAŠ SVA vrata zatvorena jer ne zna "svjetski jezik" hrvatski. Pa da pegla veš negdje, zar za to treba hrvatski znat? Isto tako kakva je ono glupost sa domovnicom? To bi značilo da ama baš svatko tko dođe u hrvatsku ne može raditi jer nema domovnicu, prije nego prođe 5 godina kada može tek polagati hrvatski i sve te gluposti. Što je onda sa ljudima koji dođu na privremeno (1 god.) na rad? Pa oni nemaju državljanstvo hrvatsko. Eto, molim vas samo da me uputite koje poslove bi mogla obavljati i gdje bi mogli tražiti? Vjerujem da nije sve tako kriminalno crno. Lp
  2. Sada sam vidio u mailu da je odgovor nepotpun jer im nisam naglasio da mi nije ukinuta poslovna sposobnost, a oni su rekli da to ovisi o poslovnoj sposobnosti. Tako da možda i mogu?
  3. Pozdrav, molim one koji su upućeni da mi daju jasan odgovor na ovo pitanje. Ja ću ga pojasnitu koliko mogu. Naime, psihički sam invalid. Sin roditelja. Trenutno primam invalidninu, no imam pravo naslijedstva mirovina. Zanima me da li mogu sklopiti brak sa stranom državljankom da ne izgubim prava? Dobio sam krajnje neugodan i ružan odgovor iz ureda pravobraniteljice osoba sa invaliditetom kojim su rekli da ne bi smio sklapati brak, ali da se nešto zakon stalno mijenja... Ništa jasno i lijepo objašnjeno. Navodili su da bi me u tom slučaju žena uzdržavala. Ali ja nemam ukinutu poslovnu sposobnost, već samo radnu (nemam skrbnika!). Pa su govorili da bi trebao čekati dok naslijedim mirovinu od jednog od roditelja. Mogli su rađe reći: Ženite se kada vam netko od roditelja krepa! Molim vas da mi objasnite taj truli zakon i da li je istinit? Kako ja štetim državu sklapajući brak? Ako je sve to istina, da li je mogu oženiti, pa napraviti fiktivni razvod kako bi dobio natrag pravo na obiteljsku mirovinu? Nije bitno što je ne bi mogao ponovno oženiti, ali bi joj omogućio da riješimo probleme. I ako znate neki drugi način da se spoji obitelj, tj. ostvari brak, a da ne tjeraju invalide u izolaciju i samoću i do granica suicida. Puno hvala, Lp.
×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija