Jump to content

kristijan12

Korisnik
  • Broj objava

    5
  • registrirao se

  • Zadnja posjeta

  1. Poštovani, nakon odseljenja iz stana u kojem sam živio sa suprugom i maloljetnim djetetom podignuo sam stambeni kredit i kupio stan. Zanima me ulazi li taj stan (i kredit po njemu) u diobu prilikom podjele imovine (bračna stečevina) s obzirom da je kupljen po prestanku bračne zajednice? Unaprijed hvala na odgovoru!
  2. Poštovani,

    nakon odseljenja iz stana u kojem sam živio sa suprugom i maloljetnim djetetom podignuo sam stambeni kredit i kupio stan. Zanima me ulazi li taj stan (i kredit po njemu) u diobu prilikom podjele imovine (bračna stečevina) s obzirom da je kupljen po prestanku bračne zajednice?

     

    Unaprijed hvala na odgovoru!

  3. Postovani, alimentaciju placam jer vise ne zivim u zajednickom kucanstvu sa svojim djetetom, a dijete ima svoje potrebe i troskove bez obzira na to sto jos nije u formalnom smislu nastupio razvod braka. Susrete i vidanje s djetetom je postavila supruga, a ja svojedobno pristao njih jer mi je rekla netocne informacije. Kako nisam bio zadovoljan s postojecim stanjem druzenja s djetetom obratio sam se odvjetniku koji mi je rekao da imam pravo na druzenje s djetetom 2 dana u tjednu od kraja skole do 20 h te svaki drugi petak od kraja skole do 20 h u nedjelju) sto supruga opovrgava (tvrdi da imam pravo ne dva nego jedan dan u tjednu plus svaki drugi vikend). Od velikog bi mi znacaja bilo ukoliko netko moze sa mnom podijeliti informacije o tome iz prve ruke tj.koja je uobicajna praksa iz centra sa socijalnu skrb. Drugo, zamolio bih odgovor ulaze li u izracun za visinu alimentacije npr.kamate na stednju i neki drugi izvori prihoda ili sud gleda samo neto placu (bez prijevoza)?
  4. Postovani, ljubazno molim za savjet i informaciju. Supruga i ja ne zivimo na istoj adresi 13 mjeseci. Nismo pokretali postupak razvoda braka. Imamo kcer od 10,5 godina za koju uredno placam uzdrzavanje prema visini primanja i dobi djeteta. Kcer i ja se izvrsno slazemo i zelim s njom provoditi sto je moguce vise vremena (trenutno provodim utorak i petak od 17-20h te subotu od 10.30 h do 20 h; no subotom kcer ima aktivnosti u trajanju od nekoliko sati). Supruga ne dozvoljava da kcer prespava kod mene (zivim sam, u podstanarskom stanu). S obzirom da nisam zadovoljan trenutnim vidanjem djeteta molim Vas za informaciju koliko je uobicajno vidanje djeteta prema odluci centra za socijalnu skrb (nema nikakvih otegotnih okolnosti u smislu zlostavljanja i dr). Imam informaciju od odvjetnka da se dijete moze vidat s ocem 2 dana u tjednu od kraja nastave u skoli do 20 h (npr. ponedjeljak i srijeda) te svaki drugi vikend od kraja nastave u skoli u petak do 20 h u nedjelju. Supruga tvrdi da njena odvjetnica navodi pravo na susrete jedan dan u tjednu (npr. srijeda od kraja nastave u skoli do 20 h) plus svaki drugi vikend (petak popodne do nedjelje navecer). Kakva je uobicajna praksa centara za socijalnu skrb (pripadamo u Trnje)? I drugo, je li potrebno u stanu imati posebnu sobu za dijete?
  5. 24.ozujka objavljena je Odluka o minimalnim novcanim iznosima potrebnim za mjesecno uzdrzavanje djeteta za 2016.g. i iznos za prosjecnu neto placu i dob djeteta od 7-12 godina je 1142,20 kune. Svake se godine po zakonu odluka objavljuje u prva tri mjeseca za tekuću godinu. Zanima me vrijedi li jos u sudskoj praksi tablica iz 2014.g. u kojoj je iznos uzdrzavanja odreden prihodom roditelja kojim dijete ne zivi i s dobi djeteta? Ako i dalje ta tablica vrijedi, s obzirom na moja primanja, smatram da bi bio u preksaju ako bih uplacivao iznos od 1142,20 kn, a primanja su takva da bi prema toj tablici trebao uplacivati npr.2000 kn. Ili ta tablica vise ne vrijedi u sudskoj praksi pa se svi ravnamo prema navedenoj odluci (1142,20 kn)?
  6. Postovani, u aktualno vazecem Obiteljskom zakonu navedeno je da je minimalan iznos alimentacije za jedno dijete dobi 7-12 godina 20 % prosjecne neto place u RH (za 2016.g. 1142,20 kn). Znaci li to da iznos alimentacije vise ne ovisi o visini prihoda roditelja s kojim dijete ne zivi? Naime, u prethodnom Obiteljskom zakonu kojeg je Ustavni sud osporio postojala je tablica sa iznosima alimentacije ovisno o dobi djeteta i prihodu roditelja s kojim dijete ne zivi. Ukoliko je moja placa veca od prosjecne neto place u RH mogu li na racun za alimentaciju uplacivati taj minimalni iznos od 1142,20 kn, a novac koji zelim darovati djetetu na poseban racun ili bi na taj nacin bio u prekrsaju? Drugo pitanje: ulazi li u iznos prihoda za placanje alimentacije naknada za prijevoz ili se gleda neto placa bez naknade za prijevoz (316 kn)?
×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija