Jump to content

100.000 tema na Legalis portalu!  Nakon 16 godina od pokretanja ove stranice, dana 31.07.2019. na Legalis portalu je pokrenuta 100.000-ta tema. Time je na ovom portalu raspravljeno više od 100 tisuća pravnih pitanja, i to kroz 526.000 pojedinačnih objava korisnika. U ovom trenutku Legalis portal broji 90.700 registriranih korisnika.

Tinkerb

Korisnik
 • Broj objava

  16
 • registrirao se

 • Zadnja posjeta

 1. Da li tuzitelj ima pravo traziti od zemljisnika upisati u isti da se vodi odredeni sudski postupak protiv mene, ako postupak nema veze s mojom nekretninom nad kojom sam 100% vlasnik? Kako trazit da se izbrise takva stavka iz zemljisnika?
 2. Zatvorska kazna

  Da li je moguce traziti zatvorsku kaznu za klevetanje za koje ima dokaza? Hvala.
 3. Tuzba u ime mrtve osobe

  Izvinjavam se ako je ovo u krivom forumu. Dobila sam parnicu na opcinskom sudu u moju korist. Protiv mene su se borile dvije tuziteljice (A i B), svaka trazeci sumu novca za sebe. One su cerka i majka. Tuziteljica B je umrla 3 dana prije presude opcinskog suda. Tuziteljica A nije obavjestila opcinski sud o smrti tuziteljice B. Tuziteljia A je podnjela zalbu na zupanijski sud trazeci svotu za sebe i za umrlu tuziteljicu B. Moj odvjetnik kaze da nema veze sto zupanijski sud nije obavijesten o smrti tuziteljice B i da tuziteljica A ima pravo zahtjevati koje god hoce sume u svoje ime i u ime umrle tuziteljice B. Po njegovim rjecima, tuziteljica A je nasljedila pravo od umrle tuziteljice traziti novac i za nju. Da li je ovo istina? Hvala.
 4. Žalbeni postupak

  Moj djed je ocu dao novac. Stricu je dao zemlju. No, o tome nema nikakvih zapisa, sve je bilo samo verbalnim dogovorom. U meduvremenu, djed je umro, otac je umro, baba (jedan od tuzitelja) je umrla. Kupovina je bila proje 10 godina. Opcinski sud je odredio da ja odavno nastala zastara.
 5. Žalbeni postupak

  Nakon smrti oca njegova brat (nas stric) i majka (nasa baba) tuze nas necake za ocev stan. Traze od nas navodni povratak novca kojim je nas otac kupio stan. Otac je stan uredno isplatio svojim novcem koji je dobio od naseg djeda (svog oca). Ovo je bilo 2007 godine. Otac nam je umro 2012. Tada su stric i baba pokusali traziti dio stana ili isplatu novca tokom nase ostavinske, ali im je zahtjev odbijen i upuceni su na parnicu. Parnica se vodila 4 godine i umjesto stana trazili su isplatu novca. Parnicu su izgubili. U meduvremenu baba umire. Stric upucuje zalbu na zupanijski sud i sada ocekujemo presudu. U oba prethodna slucaja tuzba je odbijena kao bez osnove u zakonu i radi zastare. Pitanje: da li stric moze i dalje traziti svotu novca i za sebe i za preminulu babu ili samo za sebe? Koliko sanse ima za pobijedu nakon sto je proslo 10 godina i dvoje ljudi u slucaju su umrli?
 6. Nerazrjesene zemljisne knjige

  Da li u Hrvatskoj postoji neko pravilo kojim se zabranjuje voditi ovakve vrste postupaka za zemljista gdje nisu dovrsene zemljisne knjige i gdje su cestice preoblikovane, odnosno preimenovane? Ovo mi je vazno iz 2 razloga: 1. rado bih da ne placam sudske pristojbe i odvjetnika ako mogu traziti obustavu postupka na racun nesredenih zemljisnih knjiga 2. da bi sprjecio suvlasnika u pitanju od bilo kakve vrste malverzacije dok su knjige jos uvijek nesredene. Hvala!!
 7. Nerazrjesene zemljisne knjige

  Hvala Vam. Jutros sam potvrdila sa zemljoknjiznim odjelom da zemljisna knjiga usitinu nije jos zavrsena. U medjuvremenu, jedan od suvlasnika je podnio zahtjev kod lokalnog suda o razvrgnucu suvlasnistva. Da li on ima pravo podnositi takav zahtjev i da li se mogu pozvati na ne zavrsenu zemljisnu knjigu radi obustave postpuka? Sluzbenici na zemljisnoknjiznom i katastraskom odjelu su oba potvrdili da nikakve radnje ne mogu biti radene dok se tocno ne upise u novu knjigu sve sto je bilo zapisano u tom zapisniku od prije 3 godine gdje smo se svi ocitovali kao suvlasnici. Nije mi jasno, dakle, kako jedan od suvlasnika moze traziti razvrgnuce suvlasnistva. Da li moj odvjetnik moze traziti obustavu takvog zahtjeva?
 8. Nerazrjesene zemljisne knjige

  Kad pretrazim link koji ste mi poslali vidim da se cestica jos uvijek vodi kao stara cestica sa nepromjenjenim stanjem. Kad trazim novu cesticu (navedenu u zapisniku) ta cestica jos uvijek ne postoji. Zapisnik o novoj cestici je nastao prije 3 godine. Sta iz ovoga mogu zakljuciti? Ispricavam se ako je moje pitanje naivno, ali se ne razumijem dobro u bespuca hrvatskog pravnog i administrativnog sustava. Hvala.
 9. Pozdrav, Treba mi savjet vezan za zemljiste sa grazom i malim stanom u mjestu u kojem zemljisna knjiga navodno jos ne postoji, barem tako tvrdi sumnjivi sluzbenik katastarskog odjela. Naime, prije 3 godine smo bili pozvani da zajedno sa suvlasnicima cestice damo izjavu i prinesemo dokaz da smo vlasnici iste cestice. Zapisnik pokazuje sve suvlasnike i nacin na koji su se pozvali na suvlasnistvo. Takoder, zapisnik pokazuje kako je stara cestica dobila novu oznaku, odnosno novi broj. Jucer smo bili na istom katastarskom odjelu i isti sluzbenik opet tvrdi da knjiga jos nije uardena. U meduvremenu ostali suvlasnici nas tuze za neke druge imovine na koje nemaju prava. Da bi bili sigurni da smo stvarno na nekakvom posjedovnom listu za navedenu cesticu trazili smo nekakva ispis iz prijasnje knjige. Isti sluzbenik tvrdi da toga nema i da samo moramo cekati na novu knjigu. Cijela situacija je sumnjiva, radi se o malom mjestu u kojem ima dosta korupcije. Kako dalje? Kako biti siguran da cemo mi biti upisani u novu knjigu? Kako se ova situacija komplicira sa porezom na nekretnine? Hvala unaprijed.
×