Jump to content

furk

Korisnik
  • Broj objava

    3
  • registrirao se

  • Zadnja posjeta

  1. Recimo za opijate, koji bi mogli staviti na ekstrem kategorije "teških droga", mislim da bi našli mali broj ljudi koji ne bi bio zahvalan za njihovo postojanje da ima otvorene prijelome na obje noge (ili sl. ozljedu). Još da ne uzimamo u obzir sve osobe koje žive s kroničnom boli i koje ne bi mogle funkcionirati bez njih. Veliki broj halucinogena (psilocybin, DMT/ayahuasca, mescaline/peyote) ima povijest kao način za proširivanje uma i svijesti i korišteni su u takve svrhe dulje nego što je zakon znao za njih. Ketamin se pokazao kao efikasan antidepresiv (i u Americi je legalan za korištenje u tu svrhu) MDMA je sada u 3. faza kliničkih studija za tretman PTSP-a u Americi. LSD se koristio u svrhe psihoterapije u velikoj mjeri prije nego što je kriminaliziran, i to sa dobrim rezultatima. Nedavno je bila jedno istraživanje u Švicarskoj s pozitivnim rezultatima Za travu se pokazalo da postiže anksiolitičke učinke na razini trenutno korištenih i masivno propisivanih benzodizapina (normabel, xanax etc.), ali nosi puno manju vjerojatnost ovisnosti. I za sve što kažem postoje brojna istraživanja i reference. Doduše, previše je za očekivat da političari (i ljudi) budu educirani o onome o čemu pričaju. naravno, vrlo vjerojatno se neće dogoditi u našim životima išta tako. Ono što se možemo nadati, a prateći trendove čini mi se da je vjerojatno, bar na zapadu, je da neke droge bude dozvoljenu u medicinskom tretmanu.
  2. palo mi je još jedno pitanje na pamet, znači postoji formalna/zakonska podjela između droga na lake i teške? Ne vidim ju na popisu droga, psihotropnih tvari... Što se tiče filozofiranja... Lake/teške droge je toliko glupa dihotomija koja ti ništa ne govori o samoj tvari. Bolje su sve kategorizacije koje uzimaju u obzir potencijal za ovisnost pojedine tvari, štetu tebi, štetu okolini... LSD i heroin su po takvim kriterijima vrlo različiti, i osobe koje ih konzumiraju su vrlo različite. Ako ja ne štetim nikome osim sebi (znači nema vožnje pod utjecajem, agresivnosti prema drugima...) kakvo pravo država ima reći meni što da radim sa svojim tijelom. Kontrolirana legalizacija (znači dozvola za droge kao dozvola za vožnju, ako radiš s*anja - npr vožnja pod utjecajem, kazne još veće nego sada) uz preusmjeravanje novaca u edukaciju (a ne zastrašivanje) klinaca o opasnostima/prednostima svake pojedine droge postigla bi više za društvo i poboljšanje života svih nas (korisnika i ne-korisnika) nego bilo kakav pomak prema zero-tolerance. Makar ću reći da mi jednako idu na živce oni koji misle da je trava magični lijek za sve, a ignoriraju činjenicu da nakon pušenja svaki dan zadnje tri godine, treba im dobrih pet sekundi prije nego što odgovore na rečenicu. Još ne zaboravimo ironiju da nikotin i alkohol nisu "droge". Uvjeren sam da osoba koja ima karakteristike i predispozicije za ovisnika (bilo biološke - niža razina samokontrole, reaktivnost živ sustava ili socijalne - traume iz djetinjstva etc.) će vjerojatno razviti neku ovisnost bez vanjske intervencije. Specifična ovisnost je samo jedna manifestacija, i svede se na isto (za tu osobu) bila ona heroin ili hrana ili alkohol ili rad (u više protestantskim državama nego našim) ili novac. Samo su neke više socijalno odobrene i više ustaljene kao socijalna norma odnosno tabu (i naravno neke nose veću vjerojatnost da će se razivit ovisnost pri prvoj konzumaciji, dok se kod drugih ovisnost razvija kroz veći period)
  3. Znači, išao sam se malo informirati o tome kako funkcioniraju zakoni o drogama pa imam par pitanja (iz zagreba sam): 1) Što se tiče relevantnih zakona, to su Zakon o suzbijanju zloporabe droga i čl. 190. i 191. Kaznenog zakona. Jel postoji još neki relevantni zakon ili samo ova dva? 2) Čitajući spomenute članke u kaznenom zakonu, čini mi se da je kazneno djelo posjedovanje s namjerom preprodaje (i ostalo), ali ne samo posjedovanje? Također sam naišao na https://pravosudje.gov.hr/posjedovanje-droge-za-osobnu-uporabu-prekrsajno-a-ne-kazneno-djelo/6388 što potvrđuje isto. 3) Prema prekršajnom zakonu mogu biti kažnjen sa od 5000 do 20,000 kn za posjedovanje? Čudno mi je da je minimum 5000kn, kad znam osobe koje su dobivale manje kazne za posjedovanje. 4) Na linku gore piše "Količina droge za osobnu uporabu nije propisana, jer bi to preprodavači mogli zlouporabiti". Znači, posjedovao ja travu ili mdma ili nešto trideseto, popuno je u okviru suca (ili policajca?) da procjeni je li količina za preprodaju ili osobno korištenje? Jel postoji neki izvor ili lista presuda o tome kolika je prosječna/uobičajena granica do koje se smatra da je posjedovanje za osobno korištenje? Također sam čuo razne priče o tome kako "ako imaš podijeljeno u više paketića onda si diler" i "ako imaš vagicu onda si diler", ali ništa od toga nisam konkretno našao propisano u zakonima. unaprijed vam hvala na odgovorima
×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija