Jump to content

Bigguy

Korisnik
  • Broj objava

    8
  • registrirao se

  • Zadnja posjeta

  1. Zahvaljujem. Još bi trebao informaciju koje tijelo može donijeti odluku o izmjenama tehničke i sigurnosne prirode? Da li se tu mora uključiti i Ministarstvo graditeljstva ukoliko bi se išao osporavati projekt ili može netko treći (zanimalo bi me tko točno ima tu jurisdikciju?) U principu naša terasa ima određene tehničke nedostatke pa je to jedan od razloga zašto bi je htio djelomično zatvoriti.
  2. Da li bi mi možda mogli poslati neke primjere sudske prakse vezano za ovo? Da li bi u slučaju deformacije trebao stan vratiti u prvobitno stanje? (pretpostavljam da da, ali ipak, živimo u Hrvatskoj :-D) U zakonu kaže da se ne mora dobiti privola autora ukoliko se radi o izmjenama tehničke ili sigurnosne prirode. Da li bi mi mogli reći što bi potpadalo u izmjene tehničke prirode ukoliko znate? Tko je ovlašten reći da su takve izmjene potrebne? Neko nezavisno tijelo ili državni organ? Unaprijed Vam zahvaljujem na pomoći.
  3. Pozdrav svima. U stanu bi želio napraviti prenamjenu dijela terase u stambeni prostor. Koliko sam čitao, trebao bi imati dozvolu projektanta jer su zgrade zaštićena djela, ali nigdje ne piše eksplicitno da je autorsko djelo veće snage od mog privatnog vlasništva. Zakon o autorskim djelima kaže da dozvolu autora/projektanta nije potrebno tražiti ukoliko se radi o sigurnosnim i tehničkim razlozima izmjene djela što ovdje nije slučaj. Moja pitanja su iduća: 1. Kakva je sudska praksa po pitanju autorskog dijela u odnosu na privatno vlasništvo tj. da li ima tumačenje ili praksa koja naginje privatnom vlasništvu? 2. Kolika kazna se plaća ukoliko bi se to odradilo bez odobrenja projektanta i dopuštenja suvlasnika (stanara zgrade)? Ukoliko se plati kazna pretpostavljam da bi se prostor trebao vratiti u prvobitno stanje. 3. Trebam li imati dopuštenje svih suvlasnika ili samo većine (50%+1)? 4. Da li postoji zastara i kolika je vremenski ukoliko postoji? 5. Da li navedeno proširenje bez dozvole spada u deformaciju autorskog djela s obzirom na to da utječe na vanjski izgled zgrade? Ukoliko bi netko znao nekog dobrog pravnika koji se razumije u autorska prava i građevinske teme kao što je ova molim neka mi se javi sa preporukom privatno na poruku. Zahvaljujem svima na pomoći.
  4. Pozdrav svima. Zamolio bi za pomoć oko pitanja proširenja stambenog prostora/zatvaranja balkona. Naime, u stanu imam balkon koji ima cca 10m2, ali supruga i ja željeli bismo napraviti još jednu sobu i ''pomaknuti'' zid od boravka tako da dobijemo cca 6m2 dodatnog prostora i smanjimo balkon - za nas dvoje i više nego dovoljno . Ne pada mi na pamet ovo raditi bez legalizacije zato jer je stan vidljiv sa ceste, ali riječ je i o novom objektu (uporabna dozvola izdana u 5. mjesecu prošle godine). Zanimalo bi me što je sve potrebno da bi se ova priča odradila kako treba. Znam da mi treba dozvola od projektanta jer su sve zgrade zaštićeni projekti, ali trebam odobrenje i suvlasnika (mislim da mi trebaju svi potpisi, a ne 50%+1 - molim ispravite me ukoliko griješim) Zanima me što bi mi dalje bilo potrebno sa pravne strane? Da li na razgovor sa projektantima trebam imati nekakvu dodatnu dokumentaciju tipa izvedbeni projekt i sl. ili ne? Koliki bi to u konačnici bio trošak po pitanju ishođenja svih papira? Molio bi i neki link ako me netko može uputiti na neke pisane materijale na ovu temu. Ako netko ima nekakav dobar savjet po ovom pitanju i više je nego dobrodošao. Znam da projektanti nisu baš ''ludi'' oko diranja građevina....pa eventualno neki savjet oko pristupa sa moje strane bi bio vrlo koristan. Svima zahvaljujem unaprijed.
  5. Pozdrav. Supruga i ja imamo jednu zavrzlamu po pitanju odjave prijemnika. Selimo se na drugu adresu u Zagrebu i naravno htio bi odjaviti prijemnik da skinem blentavi porez sa nas. Ono što djeluje kao problem je HRT-ov formular gdje prilikom odjave ona potpisuje da će i dalje pustiti kontrolora u stan (vidite attach). E sada zanimalo bi me kako se promjena prebivališta gleda po tom pitanju jer će novi stan glasiti na mene, a osim toga možemo li mi poslati zahtjev za odjavom u nekom generičkom obliku bez da se obvezujemo na ikakve gluposti prema HRT-u? Da li u teoriji ona može potpisati da pušta inkasatora u stan koji ne glasi na nju? Koji je najbolji korak za napraviti? Nekako mi se čini da je najbolje poslati samo obični zahtjev za raskidom sa povratnicom i doviđenja...ako nastave slati račune samo ignoriramo i amen, a imamo dokaz u obliku povratnice da smo htjeli raskinuti obavezu. Hvala unaprijed na pomoći ODJAVA_FIZIC__KE_NOVA.pdf
  6. Hvala na odgovoru. Koji bi onda bio modus prijave u drugoj državi, a da imam zamrznut radni odnosu u Hrvatskoj? Postoji li išta što bi se moglo napraviti...neki tip ugovora bez da se plaćaju doprinosi ili tako nešto?
  7. Zanimalo bi me da li je zakonski u redu ukoliko bi kod sadašnjeg poslodavca uzeo neplaćeni dopust (zamrznuo radni odnos), i otišao na rad u drugu državu? Teoretski bi imao dva poslodavca za to vrijeme, ali samo bi jedan za mene uplaćivao doprinose za mirovinsko i zdravstveno. Da li je zamrzavanje radnog odnosa ok ili bi morao dati otkaz kod sadašnjeg poslodavca? Pretpostavljam da je zamrzavanje radnog odnosa i neplaćeni dopust ista stvar. Hvala na pomoći.
  8. Pozdrav. Trenutno imam opciju otići na privremeni rad u Norvešku (trajanje 1 godina). Supruga trenutno prima porodiljnu naknadu (prvih 6 mjeseci rođenja djeteta), a nakon toga bi uzela i roditeljski dopust od još 6 mjeseci. Zanima me da li bi njen boravak izvan države ne bilo koji način ugrozio te dvije naknade? U Norveškoj bi je trebao prijaviti, a zdravstveno osiguranje može ostvarivati kroz karticu međunarodnog zdravstvenog osiguranja. Pitam zato jer je Norveška EEU država pa me zanima da li sporazum obuhvaća i regulira i ovaj dio. Napominjem da supruga ne bi radila nego bi tamo bila sa mnom i djetetom u 2 navrata od 3 i 4 mjeseca. Zahvaljujem na pomoći.
×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija