Jump to content

UjkoHR

Korisnik
  • Broj objava

    3
  • registrirao se

  • Zadnja posjeta

Nedavni posjetitelji profila

Prikaz nedavnih posjetitelja je isključen i nije prikazan drugim korisnicima.

  1. Ako nekoga zanima, dobio sam tumačenje iz sindikata: navodno je stav Vrhovnog suda RH da zadnji radni dan mjerodavan pri određivanju prava i obveza iz KU. Drugim riječima, nije važno pod kojim KU je osoba potpisala poslovno uvjetovani otkaz - mjerodavan je onaj KU koji vrijedi na zadnji dan radnog odnosa u otkaznom roku.
  2. Poštovani, hvala na odgovoru. To je i moje razmišljanje, sva prava i obveze iz tog sporazuma vezani su na KU koji vrijedi u tom trenutku. Međutim, pravnici iz firme to gledaju iz konteksta zadnjeg dana u radnom odnosu (kad već možda bude na snazi novi KU). To je po meni suludo jer bi značilo retroaktivnu primjenu propisa. Štoviše, čak vele da je to u skladu sa sudskom praksom ?! Ja niti ne želim tražiti obračun otpremnine po novom KU - čisto sumnjam da bi se u njemu radnička prava mogla povećati, upravo suprotno... Osobno mislim da se želi napraviti psihoza nesigurnosti kako bi što više ljudi odustalo od korištenja otkaznog roka nakon 31.12.2017., i tako riješilo poslodavca troškova.
  3. U firmi je u toku reorganizacija. Kolektivni ugovor vrijedi do 31.12.2017., s mogućnošću produžetka - najduže do 31.03.2018. godine. Otkazni rok imam pravo odrađivati od 01.12.2017. do 31.04.2018. Sporazum o poslovno uvjetovanom prestanku radnog odnosa potpisati ću prije isteka kolektivnog ugovora, odnosno tijekom studenog. Ukoliko sindikati i poslodavac potpišu novi kolektivni ugovor a da ja to ne znam, i nađem se u situaciji da odrađujem otkazni rok pod kolektivnim ugovorom u kojem su iznosi otpremnina značajno smanjeni, da li se moja otpremnina računa prema odredbama starog kolektivnog ugovora ili prema odredbama novog kolektivnog ugovora ? Ovo je čisto realna situacija, npr. ovaj trenutno važeći KU potpisan je 29.6. a počeo je vrijediti 1.7., i za to je malo tko znao. Unaprijed hvala !
×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija