Jump to content

100.000 tema na Legalis portalu!  Nakon 16 godina od pokretanja ove stranice, dana 31.07.2019. na Legalis portalu je pokrenuta 100.000-ta tema. Time je na ovom portalu raspravljeno više od 100 tisuća pravnih pitanja, i to kroz 526.000 pojedinačnih objava korisnika. U ovom trenutku Legalis portal broji 90.700 registriranih korisnika.

lamia

Korisnik
  • Broj objava

    3
  • registrirao se

  • Zadnja posjeta

  1. Molila bih odgovor na gore navedeno. Zahvaljujem!
  2. U Općinskom sudu sam izvršila uvid u spis predmeta vezan uz tužbu majčine sestre protiv moje majke i vidjela da je predmet prekinut odlukom suda zbog smrti majke. Još za života majke, donijeta je međupresuda prema kojoj je osporena nasljednička izjava i prema kojoj se mojoj majci osporava vlasništvo nad predmetnim nekretninama. Izjavljena je žalba na međupresudu koju je drugostupanjsko tijelo odbilo pa je zatražena revizija. Međutim revizija nije donijela rješenje, a predmet je prekinut jer je majka u međuvremenu umrla. Majka se i dalje u zemljišnim knjigama vodi kao vlasnik 1/2 dijela, a njena sestra koja je pod skrbništvom Centra je upisana kao vlasnik druge polovice. Na ostavinskoj raspravi moja braća i ja prihvatili smo nasljedstvo nad nekretninama na kojima nije bila upisana zabilježba zabrane otuđenja do okončanja spora, a imovina na kojoj je upisana zabrana otuđenja nije ušla u ostavinu. Što znači ova međupresuda prema kojoj je osporeno vlasništvo nad nekretninama mojoj majci? Objašnjeno mi je da to rješenje nije pravomoćno, a kako revizija nije donijela rješenje ne znam što s navedenim nekretninama? Da li mi kao nasljednici naše majke možemo tražiti da se upišemo kao vlasnici ili će nam to pravo biti osporeno iako nema pravomoćnog rješenja? Koji je postupak? Da li revizija mora donijeti rješenje? Napominjem da se radi o sporu koji je pokrenut 1992.g. a majka je umrla 2002.g.
  3. Nakon smrti majke provedena je ostavinska rasprava i imovina je podijeljena između troje braće. Dio imovine nije ušao u ostavinsku imovinu zbog tog što je na nekretninama upisana zabrana otuđenja do završetka sudskog spora koji je sestra naše pokojne majke vodila protiv nje. Nekretnine se i dalje vode u zemljišnim knjigama upisane na našu pokojnu majku i njenu sestru, svaka u 1/2 dijela. Sudski spor je najvjerojatnije otišao u zastaru, a mi nismo pokrenuli postupak za upisivanje vlasništva na toj imovini. U međuvremenu je majčina sestra oboljela i imenovan joj je skrbnik od strane Centra za socijalnu skrb. Može li Centar za socijalnu skrb prodati navedene nekretnine na kojima je i naša pokojna majka upisana kao vlasnik u 1/2 dijela? Što učiniti da se mi kao braća upišemo kao vlasnici?
×