Jump to content

Zaak

Korisnik
  • Broj objava

    6
  • registrirao se

  • Zadnja posjeta

  1. Kad susjed srusi pomocnu i osnovnu zgradu(stara, legalna) koja je gradjena na medji, a nije postavio zastitnu ogradu, na tom mjestu u duzini od tridesetak metara ostane rupa, slobodan prolaz radnika i ostalih, unistavanje raslinja blizo medje kao posljedice rusenja - suta i cigle na strani ostecenog. Koji put pokrenuti da susjed koji je uklonio gradjevinu na medji mora hitno postaviti privremenu ili trajnu ogradu ?( a trebao je prije rusenja !) Je li to gradj. inspekcija, komunalno redarstvo ili MUP ? Svakako nije tuzba za smetanje. Pitam zbog brzine, jer je osteceni susjed na ovaj nacin ugrozen od provale i pljacke jer je sada neogradjen , pa nije za cekati da to sporo rjesavaju nadlezne instance . Napominjem, ne radi se o ostecenju zgrade ostecenog susjeda kao posljedica nelegalnog uklanjanja, a sto bi vjerojatno islo po hitnom inspekcijskom postupku !? Usput, nije li rjesenje za uklanjanje trebalo biti vezano uz potvrdjeni glavni projekt gradjevinske dozvole za novu zgradu tj. mogao li je uklanjati staru zgradu a da jos nema ni idejni projekt nove ?
  2. Zaak

    geod. projekt

    Da zaista, meni je svejedno koja je se kvadratura koristi, ona manja iz katastra ili ova veca iz sadasnjeg stvarnog stanja, bilo bi mi drago da se uzme kvadratura iz katastra ako to ne zahtjeva uplitanje susjeda u ovoj fazi... ali moze li geodeta napraviti situacijski nacrt koji odstupa u mjerama iz katastra ? tj. mogu li mu ja reci gdje da skracuje medju na moj racun da bi se dobila manj kvadratura ? I hoce li takav geod. projekt od katastra biti potvrdjen ? Da bih se pripremilo za razgovor o mogucnostima u takvoj situaciji u mojoj opcini, zovem drugu opcinu i u razgovoru voditeljicom mi je receno da je svaka promjena u katastru dobrodosla evidentirati i treba je azurirati, ali geodetski projekt bez prilozenih suglasnosti ne moze se potvrditi, cak ako odstupanja i nema. To mi je losa vijest. I to mi je geodeta trebao reci kad je poceo snimati stvarno stanje u svrhu zahtjeva za gradjevinsku dozvolu, jer nema sanse da dobijem suglasnost od susjeda koji mi je usao u teren i s kojim se iz tog razloga vodi vlasnicka tuzba. Sto se tice prigovora susjeda na gradj. dozvolu, to je druga prica. Vlasnicka tuzba bi mi u pravilu trebala ocistiti situaciju na cestici kako bi Upravni postupak za gradj. dozvolu imao cistije stanje, a ne obrnuto. Zna li netko ima li nesto novo u izglasanim Izmjenama i dopunama Zakona o drzavnoj izmjeri...koji jos nije usvojen.
  3. Zaak

    geod. projekt

    Geodeta ne moze napraviti geod. projekt za gradj. dozvolu bez suglasnosti susjeda nakon sto mu je situacijski nacrt stvarnog stanja ispao 30 % veci od onog prikazanog u katastru i zk-a.? Je li to uvjet Katastra za potvrdivanje projekta ili nesto drugo ? Cestica ima identicne medje u Katastru i u situacijskom nacrtu, ali povrsina su razlicite. Sto moram uciniti , hitno mi treba geodetski projekt ?
  4. Znaci, Ured za graditeljstvo i prost. uredj. prvo treba izdati neki dokument da se buduci objekt moze smjestiti u skladu s prostornim planom ( je li bi to bila lokacijsku dozvola ili Rjesenje o uvjetima gradnje- sorry, oni tamo nisu skloni diskutirati mogucnosti ako osoba nije stranka ili barem arhitekta), pa s tim dokumentom u katastru pokrenuti parcelaciju !? To bi bila dobra garancija da ce se parcelacija omoguciti te da ce se moci krenuti u gradjevinsku dozvolu sukladno lokacijskoj. Medjutim, nije li da bi lokacijska trebala biti odbijena, jer u momentu njenog trazenja cestice jos nisu parcelacijski spojene, a gradnja osnovne zgrade se predlaze na neizgradjenom dijelu koji zahtjeve UPU ? Usput receno, (neovisno o parcelaciji,spajanju- za koju se misli da bi rjesilo dozvolu gradnje), cestica na kojoj bi se gradila os. zgrada je u ovom casu pola u izgradjenom i pola u neizgradjenom gradj. djelu, a zgrada se u skladu s prostor. planom moze smjestiti samo u njenom neizgradjenom dijelu. Mozda bi prvo trebalo naci odgovor za slucaj takve cestice ?
  5. Ako bi se parcelacijskim elaboratom spojile: cestica u izgradjenom sa cesticom u djelomicno neizgradjenom grad. podrucju(ova posljednja s uvjetom za UPU) radi dobivanja potrebne minimalne kvadrature za gradnju u neizgradjenom dijelu(obje imaju svu potrebnu infrastrukturu), da li bi to onda znacilo da nova cestica postaje u cijeloj svojoj velicini -cestica u izgradjenom gradjevinskom podrucju , pa stoga vise nepodlozna zahtjevu za UPU ? Pri tome, moze li specifiran , kao npr. veoma razgranat oblik novo formirane cestice, biti razlogom odbacivanja prihvacanja parcelacijskog elaborata ?
  6. Zaak

    prostorni plan

    Ako je nakon odbijenog Zahtjeva za izdavanje gradjevinske dozvole podnesena zalba Ministarstvu graditeljstva i prostornog uredjenja radi postupovnih povreda upravnog postupka a potom su stupile na snagu i nove izmjene i dopune prostornog plana, koji ce prostorni plan biti vazeci nakon sto Ministarsvo donese odluku o obnovi postupka ? Znaci u trenutku odluke Ministarstva po zalbi, na snazi ce biti novi prostorni plan, Ured za graditeljstvo je zapoceo rjesavati Zahtjev po starom prostornom planu, a odbio ga u vrijeme novog proatorog plana.
×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija