Jump to content

belladonator

Korisnik
  • Broj objava

    4
  • registrirao se

  • Zadnja posjeta

  1. Vidim da već postoje dućani koji prodaju proizvode od konoplje, kreme balzame itd ali i proizvode koji sadrže CBD kao npr. ulje, tekućine za e-cigarete i vaporizatore, čak i cvjetove. Svi proizvodi, uključujući i cvjetove imaju 0.2% THC-a ili manje. Također većina tih proizvoda ima na sebi logo lista konoplje/cannabisa što je opet druga tema i pitanje. Ima netko da može pojasniti ili uputiti na agenciju, zakon, udrugu gdje bi se mogle dobiti informacije kako je to regulirano (CBD)?
  2. pozdrav, nedavno mi je "bivša" iz osvete nanijela štetu na vozilu parkiranom ispred moje kuće, oštećeni dio je nemoguće popraviti a novi košta 4500kn plus ugradnja. Od dokaza imam SMS prepisku iz koje je jasno da je ona to učinila. Kakve su mi opcije i mogućnosti da se naplatim jer ona ne želi platiti štetu?
  3. Postupanje policijskog službenika prema osobi - provjera i pretres, se razlikuju od službenika do službenika; dakle koliko se koji pridržava zakona i svojih ovlasti. Nadalje zakon o policiji kaže da bi se, u hipotetskoj situaciji, - osoba šeta ulicom, sjedi u parku i sl. gdje nema očitog kaznenog djela ni prekršaja, policajac trebao predstaviti (ne samo mahati značkom i reći "policija") te kazati razlog zbog čega se pristupa provjeri identiteta i pregledu/pretresu. Građanin je dužan policijskom službeniku dati osobnu iskaznicu na uvid (kazna za nenošenje osobne je 1000kn a ako imate oštećenu osobnu kazna je 3000kn) te dopustiti istom da obavi vanjski pregled u smislu da opipa da li imate nekakvo oružje sa sobom, za njihovu sigurnost. klasična policijska zapovijed "izvadite sve iz džepova, torbice, novčanika i sl." ne spada pod policijske ovlasti tj. po zakonu niste obavezni to učiniti, zato u prekršajnom ili kaznenom nalogu (ako ih poslušate i izvadite nešto inkriminirajuće) uvijek piše - dragovoljno predao/la. Onog trenutka kada se pozovete na taj zakon, svoja prava te njihove ovlasti, policijski službenik najčešće počinje prijetiti npr. odvođenjem u postaju ali ako ste bezrazložno privedeni odnosno lišeni slobode, imate pravo na 300kn jer se uhićenje, odvođenje u postaju i posljedično izgubljenih sat dva računa kao dan zatvora. Sve šta trebate napraviti je napisati žalbu u 3 primjerka i poslati ili odnijeti na prekršajni sud. Čak i u slučaju da vam je utvrđen prekršaj a lišeni ste slobode, imate pravo na umanjenje kazne za 300kn. U naravi većina policijskih službenika, pogotovo onih koji rade u civilnoj odjeći uglavnom zanemaruju zakon, prekoračuju ovlasti i krše vaša zakonom zagarantirana prava. Prijetnje, zastrašivanje, šamari, udaranje i situacije kad vam policijski službenih sam stavlja ruke u džepove, sam pretresuje torbice i vadi stvari pri običnom legitimiranju na ulici su nažalost vrlo česti i naravno nisu ni po zakonu niti u opisu posla policijskog službenika. I na kraju odgovor u vezi snimanja. Pošto je dosta zakona uopćeno, nejasno i podložno različitim tumačenjima, snimanje i fotografiranje policijskog službenika dok obavlja posao je zabranjeno. članak 66 https://zakon.hr/z/173/Zakon-o-policijskim-poslovima-i-ovlastima i članak 100 https://narodne-novine.nn.hr/clanci/sluzbeni/2010_07_89_2528.html im daju jako širok izbog razloga zbog kojeg vam mogu zabraniti snimanje. Bilo je na vijestima i da je policajac uzeo mobitel novinaru i bacio ga u more a i osobno znam još jedan sličan slučaj sa jako drskim i nasilnim policajcem koji je uzeo iz ruke osobi mobitel i bacio ga o pod. p.s. Sve gore napisano ne vrijedi za interventnu i specijalnu policiju. Oni zaista rade šta žele i sa njima uglavnom nema priče, ako ne želiš "ključ na laktu", bacanje udarcem/zahvatom na pod i ostale lijepe navade koje nas čine policijskom državom.
×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija