Jump to content

icar12

Korisnik
 • Broj objava

  4
 • registrirao se

 • Zadnja posjeta

 1. nekretnina u plinskom koridoru

  Hvala na odgovoru.
 2. nekretnina u plinskom koridoru

  Nekoliko građana u mjestu je predalo zahtjeve, koji su odbijeni. Što više, ti građani očekujući suglasnost vlasnika/nositelja prava na koridor, angažirali su geodete i projektante koji su im izradili dokumentaciju za legalizaciju, te su im za tu uslugu platili. Znači, imali su znatne troškove, a legalizaciju nisu proveli. Iz tog raloga sam stupio u komunikaciju s nositeljem prava na koridor, prije nego i sam angažiram geodetu i arhitekta da se i sam ne izložim troškovima, koji na kraju neće dati rezultate. Naime, za sad sam kroz usmenu komunikaciju dobio odgovor da mogu podnijeti zahtjev za suglasnost, ali da mi neće izdati suglasnost. Što se tiče same građevine još jednom pojašnjavam da je dužina i širina zgrade, udaljenost od međe susjeda, od cestovnog pojasa u dlaku s Građ. dozvolom. Zgrada je viša kako je navedeno, zbog toga što je umjesto položenog krova, zbog izgleda napravljen viši i nakošen krov, a ne položen krov. Građevina nema stepenište za ulazak u tavanski prostor, niti je u tavanskom prostoru izgrađen stan. Isto tako, važno je napmenuti da na istoj čestici nisam niti legalno, niti ilegalno sagradio drugih objekata. Zapravo za razliku od tisuća u Hrvatskoj sagrađenih objekata bez ikakove dokumentacije, sa znatno većim izmjenama štose tiče prostora, ova građevina ima odstupanje samo u jednom od više elemenata iz Građ. dozvole. Međutim, mislim da me niste razumjeli, problem je u tome što je ne znam kada i pod kojim uvjetima proglašen koridor, a očigledno bez znanja nas građana, te nam je time generalno ograničeno raspolaganje kako zemljištem, tako i građevinom. Mislim da bi kao građani zbog toga trebali imati pravo čak i na neku odštetu.
 3. status gradjevinskog zemljišta zbog izgrađenog plinovoda

  Poštovani, Identičan ili sličan problem i mene muči. da li ste možda uspjeli doći do bilo kakvih informacija. Pozdrav, icar12
 4. Molim malo pozornosti i pomoć, Godine 1977. ishodio sam građevinsku dozvolu za izgradnju obiteljske visokoprizemnice. Na temelju iste u primjerenom roku izgradio sam objekat i dao ga ucrtati u zemljišne knjige. Prošle godine, nakon posjete nadležnom uredu za graditeljstvo i razgovora s odgovornom osobom podnio sam zahtjev za izdavanje Uporabne dozvole, s obzirom da istu nisam ishodio ranije. Nakon što su zaposlenici nadležnog ureda za graditeljstvo pregledali nekretninu, saopćili su mi da je nekretnina što se tiče visine nešto viša (cca 0,8 m) od one koja je predviđena Građevinskom dozvolom, te mi ne mogu izdati Uporabnu dozvolu. Napominjem da su svi drugi uvjeti iz građ. dozvole ispunjeni. Postoji i druga (doduše malo kompliciranija i skuplja) mogućnost da se objekat "legalizira" tkzv. Rješenjem o izvedenom stanju, koju sam spreman platiti, ali tu nastaje problem jer se objekat nalazi u "plinskom koridoru", a vlasnik koridora mora dati prethodnu suglasnost za "legalizaciju, koju prema mojim saznanjima ne želi izdati. Napominjem da je u vrijeme kada mi je izdana Građ. dozvola postojao jedan magistralni plinovod koji malim dijelom prelazi mojom građ. česticom, nekih desetak metara ispred kuče. Tada prije izdavanja Građ. dozvole od mene nadležni organ nije tražio prethodnu suglasnost vlasnika plinovoda. Drugi plinovod sagrađen je na susjedovoj građevinskoj čestici, uz zajedničku među, nekih desetak godina nakon izgradnje mog objekta temeljem važeće Građ, dozvole. Kada je i na koji način proglašen "Plinski koridor" kao građaninu nije mi poznato, a da se nalazim u istom saznao sam tek prije godinu, ili dvije, kada je susjed s moje druge strane zatražio Građ. dozvolu za obiteljsku kuču, koji zahtjev mu je odbijen zbog postojanja koridora. Sada sam kao vlasnik obiteljske kuče doveden u situaciju da iako je objekat izgrađen na temelju važeće Građ. dozvole, i izveden u svim, osim jednog elementa (visina) sukladno važećoj Građ. dozvoli, u nemogućnosti iskoristiti mogućnost legalizacije objekta, odnosno ishodovanja Rješenja o izvedenom stanju. Zapravo radi se o tome da mi je ograničeno, odnosno onemogućeno raspolaganje nekretninom (prodaja, zamjena, nadogradnja i sl.). Očigledno je da je netko u sustavu nešto previdio, odnosno nešto pogriješio, a obični građanin kao slabija strana doveden(i) su u nezavidnu situaciju. Molim za savjet, kako postupiti u ovom slućaju.
×