Jump to content

gigra

Korisnik
  • Broj objava

    3
  • registrirao se

  • Zadnja posjeta

  1. Lijep pozdrav. Ovim putem me zanima ima li moja partnerica ikakva prava na stan u čijem sam vlasništu ako se ne daj Bože u budućnosti raziđemo. Za sad još nema sumnje u to ali se želim informirati. U vezi smo od travnja 2017., ali počeli smo živjeti zajedno u veljači 2019. godine u unajmljenom stanu. Vlastiti stan smo kupili ja i moja majka na 1/2 suvlasništva u listopadu 2019. godine. Jedna trećina cijene je plaćena iz osobnih sredstava moje majke, jedna trećina iz mojih osobnih sredstava, te jedna trećina je kredit na moje ime. U studenom 2019. smo se ja i partnerica uselili u kupljeni stan. Dogovorili smo se da ću ja plaćati rate kredita, a ona režije te da će platiti namještaj. Kao prvo, zanima me smatra li se zajednica mene i moje partnerice izvanbračnom zajednicom ili ne? Čuo sam da je potrebno barem tri godine zajedničkog života. Djece nemamo. Drugo, da se sad ja i ona raziđemo, može li ona dobiti pravo suvlasništva na taj stan? Treće, što se dogodi ako bi ja sad prepisao svoju polovicu stana na moju majku? Hvala unaprijed na odgovorima.
  2. Solemnizacija Ugovora o kreditu

    Hvala na odgovoru. S moje strane jedino je želja da se poštuje ono što je već dogovoreno u Predugovoru. Naime, u Predugovoru nije bilo navedeno da će se isplaćivati na taj način na koji sad Prodavatelj želi, odnosno nije bilo spomena da moram prvo uplatiti gotovinu pa čekati da sjedne na njegov račun pa tek onda realizirati kredit. I banka i odvjetnik su protumačili Predugovor na način da se plaća isti dan sav preostali iznos. Dakle ja platim iznos i odmah nakon toga Banka isplaćuje kredit. Kapara je već plaćena i ja već samu kaparu smatram dovoljnom garancijom da će kupnja biti obavljena do kraja. Međutim, Prodavatelju sad nije dovoljna kapara kao garancija nego želi i sav ostali iznos koji nije iz kredita, što je oko 2/3 ukupnog iznosa da mu bude garancija da ćemo dovršiti kupnju. U Ugovoru mi je sporno upravo to naknadno mijenjanje onoga što je napisano u Predugovoru i davanje dodatnih rokova za plaćanje i redoslijeda plaćanja. I pomalo me brine isplaćivanje sveg novca s mojeg računa prije nego je uopće solemniziran Ugovor o kreditu i prije nego je Gruntovnica uopće unijela hipoteku.
  3. Dobar dan, Potpisan je Predugovor za kupoprodaju stana. Trenutno se čeka na potpis Kupoprodajnog ugovora. Budući da se dio kupuje gotovinom, a dio stambenim kreditom banke, potrebno je solemnizirati Ugovor o kreditu. Prodavatelj želi da se ide sljedećim redoslijedom: 1. Potpisivanje Kupoprodajnog ugovora. 2. Isplata dijela u gotovini. 3. Solemnizacija Ugovora o kreditu nakon što je sjeo novac isplatom u gotovini. 4. Upis hipoteke banke na nekretninu. Koliko sam ja kao Kupac zaštićen u ovoj situaciji? Naime, moja je namjera bila da se istovremeno potpišu i Ugovor o kupoprodaji i Ugovor o kreditu te da se nakon upisivanja hipoteke u vlasnički list u jednom danu izvrši isplata moja i od banke. Prodavatelj se bojao da ako odustanem od kupnje u razdoblju od upisivanja hipoteke do plaćanja iznosa da će njemu ostati hipoteka upisana na nekretnini, zato inzistira na ovakvom plaćanju. U Kupoprodajnom ugovoru (a i u Predugovoru koji je potpisan) je navedeno odmah u prvoj verziji da je Prodavatelj obvezan pristupiti sklapanju Ugovora o kreditu isključivo u svojstvu založnog dužnika. S novim izmjenama Kupoprodajnog ugovora meni je dan rok od x dana da nakon potpisa Kupoprodajnog ugovora moram platiti iznos u gotovini i da je to uvjet da Prodavatelj pristupi potpisu Ugovora o kreditu. Mogu li još nešto dodati u Kupoprodajni ugovor pa da sebe zaštitim u slučaju da Prodavatelj kasnije ne želi potpisati Ugovor o kreditu ili je dovoljno da piše da je obvezan potpisati Ugovor o kreditu? Unaprijed hvala na odgovorima, Lijep pozdrav.
×