Jump to content

siebel

Korisnik
  • Broj objava

    1
  • registrirao se

  • Zadnja posjeta

Objave koje je siebel objavio

  1. Dana 06. 01. 2020. u 10:45, delpiero10 je napisao:

    Pozdrav svima, novi sam na forumu i imam problem sa ugostiteljskim objektom (caffe bar-om) problema vec oko 1,5 godinu, i trpim njihov teror... Svoj slucaj cu uskoro i ja napisati u posebnoj temi uz nadu da cu pronaci i ja pomoc kao i svi vi koji imate slicnih problema. Citam vec par mjeseci iskustva ljudi na forumu vezano za probleme buke, i sve ostale probleme koje svi mi trpimo od tih ugostiteljskih objekata, informiram se, razgovarao sam sa policijom i sanitarnim inspektorom 2 puta, i kombinirajuci sva vasa iskustva i njihovu praksu donosio sam neke zakljucke, koliko god oni bili tocni ili netocni... Uglavnom, da ne duljim, ja cu svoj slucaj uskoro objavit tu na forumu, a do tad cu pokusat sa svojim iskustvom i saznanjima pomoci ostalim clanovima koji se nalaze u istoj ili slicnoj situaciji. Eto, mali uvod od mene.

    A sad da odgovorim na zadnji post:

    #jelica27

    Neki dan sam razgovarao sa sanitarnim inspektorom u svome gradu, nas drugi razgovor (1. je bio nakon prvog mjerenja buke od vjestaka za buku prije kojih 6 mjeseci+) gdje sam ga stvarno "izmaltretirao" sa hrpom pitanja, jer se skoro pa nista nije promijenilo sto se buke tice u mojoj kuci (tocnije receno, na mojoj etazi kuce) nakon mjerenja (kafic je u podrumu kuce, a ja na etazi iznad).

    Kako u praksi funkcionira sanitarni inspektor i/ili vjestak (ako sam dobro shvatio vjestaka, a mislim da jesam), po njemu postoje 2 glavna nacina ispitivanja buke:
     

    1) vjestak za buku dolazi zbog ucestalih prijava stanara, susjeda, sustanara i sl., nije bitan razlog, moze ga poslati sanitarac, ili ga moze bilokoja strana privatno platiti da izadje

    -  on dolazi uz najavu, mislim da je zakonski minimum 2 dana, najavljuje se objim stranama, onome kome smeta buka i onome koji (mozda, ne znam pravni izraz pa mi oprostite za sada) radi buku, on dolazi u tocno najavljeno vrijeme sto znaci da ne mozete kao privatna osoba platiti vjestaka za buku da dodje, uz najavu npr. mjesec dana jer sam tocno to pitanje postavio sanitarnom inspektoru a razlog mi je bio da radim "mini pritisak" na ugostiteljski objekt jer oni nebi tocno znali hoce li vjestak za buku doci npr. 01.01. ili 28.01., hoce li doci u 08h ili u 00:00h

    - drugim rijecima vjestak za buku se najavljuje svim stranama i tocno definira vrijeme i dan kad dolazi, sto normalno nama kojma smeta buka ne ide u prilog

     

    2) nenajavljeni izlazak sanitarnog inspektora (moze sam izaci i/ili uz policiju)

    - on nema mjernih uredjaja, niti ista mjeri, on samo utvrdjuje papirologiju i da li se zateceno stanje poklapa sa papirima, drugim rijecima (evo vam primjer) ako izadje recimo prvo u moju kucu i ustanovi da je previsoka buka on to ne moze snimiti i (vjerovatno) sljedeci potez je odlazak u kafic, a tih 10m do kafica muzika se moze stisati, netko ga moze primjetiti i on zatice da je sve u redu

    - po mojem misljenju, ovakva praksa nama kojima smeta buka ne ide u prilog

     

    A sad sto se tice limitiranja, sam vjestak za buku mi je rekao kad je dolazio prvi put (jer je dolazio i drugi put jer su morali poboljsati izolaciju koja je mozda poboljsana za 5%) da nakon mjerenja i kada ugostiteljski objekt dobije zeleno svjetlo od vjestaka za buku (a sanitarni inspektor to potvrdi) vlasnik objekta moze otici u gepek i staviti nove zvucnike - da, to je rekao vjestak za buku (kao sto sam i tu na forumu, mislim da sam bas tu negdje procitao, procitao da se vlasnik moze spojiti sa mobitelom na zvucnike i limitirati kako hoce).

    Znaci, kako sam ja shvatio nakon razgovora sa sanitarnim inspektorom, rijec/definicija limitirani je mrtvo slovo na papiru, jer i nakon sto sam iscitivao neke zakone zahvaljujuci dobrim ljudima sa foruma koji su ih objavljivali, nigdje u zakonu nije definirano to limitiranje, sto znaci to limitiranje, kako se provodi, da li je to bazdaranje ili nesto trece. Niti je u zakonu definiran covjecji glas kao izvor buke, niti su definirani akusticni instrumenti kao izvor buke - mozda sam se krivo izrazio za ovo dvoje, ali u duhu definicije limitiranja do 65db oni se ne mogu limitirati (po mojem shvacanju). Drugim rijecima, ja mogu doci sa saksofonom i svirati do iznemoglosti, pa neka buka bude i 65db++, zakonski me nitko ne moze limitirati, kao sto ne moze ni pjevace/svirace goste po kaficima, tamburase, bendove, stand up komicare i sl. I mislim da je velika vecina vlasnika ugostiteljskih objekata koji rade buku iznad 65db i krse otvoreno zakon svjesna svih tih caki i zavrzlama i to iskoristava do maksimuma sve radi, naravno, profita. Jedini dio razgovora gdje mi se referirao sanitarni inspektor o limitaciji je kada je spominjao pojacalo, u smislu da se moze to pojacalo limitirati, bez nekih vecih objasnjenja da mi pojasni sto to znaci "pojacalo se moze limitirati", osim sto je rekao ako se spaja neki uredjaj na pojacalo, npr. elektricna gitara, mikrofon i sl. Nakon sto sam ga ja pitao sta to tocno znaci kad se ti uredjaji limitiraju, on odgovara da ne smiju biti iznad 65db; nakon toga ja ga pitam kako to utvrdjujete - on odgovara da to utvrdjuje vjestak kad radi atest; nadalje, ja ga pitam sta ako ti uredjaji koji su bili atestirani od vjestaka budu promijenjeni (kao i u vecini slucajeva kod svih nas ostecenih) on odgovara da on to mora utvrditi, on kao sanitarni vjestak; ok, ja mu napominjem da ugostiteljski objekt (u mom slucaju) ima goste svirace, goste bendove, goste stand up komicare koji nisu bili u 10h ujutro kada je prvi put vjestak radio atest za buku, i da konstatno dolaze novi gosti pjevaci/sviraci - on kaze da ih on mora uloviti u prekrsaju (ali da se podsjetimo, on ne moze mjeriti buku :), nego samo provjerava papire i da li se postojece stanje, pod tim se valjda misli na stanje koje je zateceno od vjestaka za buku, poklapa sa papirima).

    E sad, mogu ovako pisati jos jedno 30 redova, mislim da shvacate poantu.

    Zakoni su pisani kako su pisani, sami donesite zakljucak (necu tu pljuvati po zakonima, niti cu ici u detaljne opise zakona i clanaka, samo cu napomenuti, da kad u zakonu npr. pise clanak 1. ..., a clanak 2. krene sa tekstom "izuzev clanka 2., ja se osjecam kao budala). Nakon razgovora sa sanitarnim inspektorom, slicno i kao sa policijom, dobio sam dojam da oni imaju jako uzak prostor djelovanja po zakonima, bar sto se tice zakona o buci, zakona o remecenju javnog reda i mira, mtu i jos par zakona koji su usko povezani sa njima. Ja se iskreno osjecam vec poludepresivno jer u mom primjeru teror, bolje receno namjerni bezobrazluk vlasnika ugostiteljskog objekta, granici sa ludoscu, ali dobro, bar iz svog tog zla ce izaci nesto dobro, a to je da cu koliko toliko nesto nauciti o zakonima teorijski, o funkcioniranju tih zakona u praksi kroz komunikaciju sa svim tim drzavnim sluzbama, i tu sa vama, i nadam se da cu nauciti kako se izboriti za svoje pravo na miran zivot.

     

    A vi, Jelica27, slobodno nazovite firme koje se bave sa vjestacenjem za buku, pa mozda dodjemo i do jos nekih novih saznanja. Znam da cu ih i ja kontaktirati u bliskoj buducnosti...

    Nadam se da Vam je moj odgovor donekle pomogao, i ispricavam se na poduzem postu, malo frustracije je izaslo na vidjelo... I drzite se! Znam kako Vam je, i niste jedini, znam da Vam to vjerovatno nije neka utjeha, kao i nama ostalima, ali zajedno smo jaci i glasniji.

    lp

     

    Ja imam isti problem već godinama i dolazim do samo jednog pitanja na koje bih voljela naći odgovor, ali ne nalazim, pa ako je netko pronašao  ovu info:

    1. Zašto  Državni inspektorat  unaprijed najavljuje svoj dolazak  na mjerenje buke ugost. objektu u kojem se to mora izvršiti ?

    GDJE PIŠE  da se Inspektorat mora najaviti tj dogovoriti točan dan mjerenja buke sa samim ugost. Objektom koji je prijavljen ?

    2. Ako ne piše  u Zakonu ili nekom Pravilniku, zašto se najavljuju ?

    Ako je to samo neka njihova praksa, pa onda rade mimo zakona ? U kojoj državi , osim u HR, se inspekcija NAJAVLJUJE ??

    Onda se stanari  mogu direktno žaliti na rad  inspektorat-a. Još da saznamo tko im je nadređeni, tj kome odgovaraju :) Vjerojatno nikome...

    Od 2012 pokušavamo riješiti tj dokazati da  Noćni klub sa pripadajućom terasom stalno krši zakon prekoračenjem dB-a, ali ne uspijevamo. Kako ćemo dokazati kada gazda zna kad ekipa dolazi i tu večer  je na terasi i u kafiću „tiha misa“!!??

    Moj jedini zaključak je da se pogoduje ugostiteljima i da mi stanari  nikako ne možemo dokazati postojanje prekomjerne buke.

     

     

×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija