Jump to content

untitled

Korisnik
  • Broj objava

    7
  • registrirao se

  • Zadnja posjeta

Objave koje je untitled objavio

  1. Prenošenje godišnjeg odmora u sljedeću kalendarsku godinu

     

     

     

    Godišnji odmor, odnosno prvi dio godišnjeg odmora koji je prekinut ili nije korišten u kalendarskoj godini u kojoj je ste­čen, zbog bolesti ili rodiljnog dopusta, radnik ima pravo iskoristiti do 30. lipnja iduće godine, pod uvjetom da je radio

    najmanje šest mjeseci u godini koja prethodi godini u kojoj se vratio na rad.

  2. Ugovor o radu redovito mogu otkazati i radnik i poslodavac. Otkaz obvezno mora biti u pisanom obliku i mora se dostaviti osobi kojoj se otkazuje.

     

    Ugovor o radu sklopljen na određeno vrijeme može se redovito otkazatisamo ako je takva mogućnost otkazivanja predviđena ugovorom., a vjerojatno je

     

    Dužina otkaznog roka može biti ugovorena, a ukoliko nije ugovorena, primjenjuju se zakonski otkazni rokovi čije trajanje ovisi o tome koliko dugo ste vremena proveli u neprekidnom radnom odnosu s istim poslodavcem. Otkazni rok počinje teći od dana dostave otkaza osobi kojoj se otkazuje, s time da otkazni rok ne teče za vrijeme trudnoće, korištenja rodiljnog dopusta, dopusta za njegu djeteta s težim smetnjama u razvoju, korištenja prava na rad u skraćenom radnom vremenu roditelja, odnosno posvojitelja, korištenja posvojiteljskog dopusta, privremene nesposobnosti za rad, godišnjeg odmora, plaćenog dopusta, vojne službe te u drugim slučajevima opravdane nenazočnosti radnika na radu.

     

    Poslodavac može redovito otkazati ugovor o radu samo uz propisani ili ugovoreni otkazni rok te samo ako za to ima opravdan razlog. Takav otkaz poslodavac obrazložiti u pisanom obliku. Kada poslodavac redovito otkazuje ugovor o radu, s obzirom na razloge zbog kojih on to može učiniti, razlikuju se:

    Poslovno uvjetovani otkaz

     

    Osobno uvjetovani otkaz

     

    Otkaz uvjetovan skrivljenim ponašanjem radnika:

    Otkaz uvjetovan skrivljenim ponašanjem poslodavac Vam može dati u slučaju kada kršite obveze iz radnog odnosa. To mogu biti slučajevi zapostavljanja ili neurednog izvršavanja obveza iz ugovora o radu, konstantno kašnjenje na posao bez opravdanog razloga ili izostajanje bez opravdanog razloga i slično.

     

    Prije ovakvog otkazivanja ugovora o radu, poslodavac Vas je dužan pismeno upozoriti na obveze iz radnog odnosa i ukazati na mogućnost otkaza za slučaj nastavka kršenja tih obveza. Poslodavac Vam je također dužan omogućiti da iznesete svoju obranu.

     

    I kod ove vrste redovitog otkaza imate pravo na otkazni rok, ali u dužini polovice propisanog otkaznog roka.

     

    Pravo na otpremninu kod ove vrste otkaza ne postoji.

×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija