Jump to content

Mario555

Korisnik
  • Broj objava

    6
  • registrirao se

  • Zadnja posjeta

Objave koje je Mario555 objavio

  1. Kratka kronologija:
    Incident iz lipnja.2004.god. po privatnoj tužbi prema Članku 98 K.Z. završava Presudom u listopadu. 2004.god., na koju ulažem Žalbu, koja biva odbijena, jer je kao istekao rok za predaju žalbe, što ne odgovara istini. Žalim se i na to, da Dostava nije izvršena po zakonu, jer je dostavljač upisao krivi datum mog primitka Presude, i da je moja Žalba na Presudu predana u zakonskom roku, što je i istina. Nakon 1god. (u 12mj.2005.god ) sudac saziva ročište na kojem pokušava sučeliti mene i dostavljača (koji je pravdao svoj nedolazak bolovanjem), i u toj fazi je postupak zapeo-stao, dakle prije cca 17 god.
             Jučer dobijam Dopis od suda da "Rješenjem Predsjednika Općinskog suda temeljom članka 119. Sudskog poslovnika po službenoj dužnosti je naloženo OBNAVLJANJE navedenog spisa...i da u roku 8 dana dostavim preslike dokumenata u vezi s navedenim spisom, kako bi sud mogao isti obnoviti.
            Moje pitanja su: Zar to sve nije već u apsolutnoj zastari? Da li to obnavljanje spisa može nekako poništiti zastaru koja/ako je nastupila? Moram li nakon cca 17god. uopće čuvati te "papire", jer sigurno pola od toga neću moći naći? ...i moram li uopće učestvovati u tom obnavljanju spisa?

           Hvala unaprijed...

  2. Štovani malicovjek,
    ...i  Vama hvala na dodatnom objašnjenju, no eto zbunilo me i zabrinilo ono s "Mirovinskog", što sam već ovdje pokazao u privitku.  Rođen sam 29.03.1956. i vidim ovdje na Forumu, da se u najnižu braniteljsku starosnu mirovinu može i prije 65te godine, za onoliko dana koji su provedeni u borbenom sektoru. Stoga namjeravam u narednoj godini ući u taj postupak.
      Vama i gsn. Profu, još jednom Veliko Hvala :-) i Veliki Pozdrav :-)

  3. Puno hvala na odgovoru, štovani gsn. Prof
    Moj slučaj bi potpadao pod zadnji pasus Vašeg odgovora, tj. ne ispunjavam uvjete iz mirovinskog staža, ali uskoro ću napuniti 65 god., i imam više od godinu dana borbenog sektora, ali me zbunilo ovo s Mirovinsko.hr, gdje piše, da treba imati 100 dana u '91-oj, a ja u njoj imam nešto manje od toga. Vaš odgovor mi je olakšao zabrinutost :-)
       Još jednom, puno hvala i pozdrav

    za legalis screenshot_markirano.jpg

  4. Poštovani,
    Prema saznanjima, i pročitanim informacijama, do sada sam mislio, da SVI Hrvatski branitelji s preko 100 dana borbenog sektora imaju pravo na "Najnižu braniteljsku mirovinu" s navršenih 65 god. (ZOHBDR-čl.49), ali vidim na stranici Mirovinsko.hr da je to ograničeno samo na Hrvatske branitelje koji imaju 100 dana borb. sektora u '91-oj godini. Koliko sam pročitao u ZOHBDR članke (čl.49-čl.26) vezane uz to pitanje, a i ovdje na Forumu, nisam pronašao to ograničenje, osim na Mirovinsko.hr . Koje su informacije u vezi toga točne?
    Evo i poveznica na Mirovinsko.hr (ne treba čitati sve, nego samo početak)

    http://www.mirovinsko.hr/print.aspx?id=1204

  5. Još prije nekoliko mjeseci, kad je donešen taj novi zakon, koji je stupio na snagu 1.1.2014., a na inicijativu gđe. ministarke milanke ( baš lepo ime ), ministar matić je rekao, da većina branitelja neće zadovoljiti stroge uvjete za primanje ZMNa ( zajamčene minimalne naknade ), umjesto Opskrbnine, koja se ukida. Daljnji korak je, otići u Centar za Socijalnu skrb, i stati u red, s ####### i ostalim socijalnim slučajevima, da nam se ustanovi da smo prebogati, ako ne spavamo ispod mosta, iako nemamo od čega živjeti, a i s punom Opskrbninom (1097 kn ) je bilo teško preživjeti. Prema novinskim člancima, gotovo 4100 branitelja će ostati bez tog jedinog prihoda. Moglo se pročitati, da nekakve naknade od države dobivaju i "zaslužni" sportaši, estradni umjetnici, pjevači i slično. Dakle, ako ste bili član osmerca na pariće, koji je u Pjongjangu osvojio broncu, ili nekakva pjevaljka na glasu, dobijete nekakvu naknadu od države, ali eto ljudi koji su bili spremni dati život u obrani hrvatske, više ne spadaju u zaslužne.

    Najviše boli način na koji je to izvedeno. Mučki, podmuklo, u tišini, bez medijske pompe, udareno je na ekonomski najslabije, najsiromašnije, najneorganiziranije, iza kojih nije stalo ni "njihovo ministarstvo" ni "njihove" udruge. Pa radnici iz "Kamenskog", i sličnih firmi, kojih je puno manji broj od 4100, su se vukli tjednima po TV Dnevniku, a ovaj naš odstrel se odvija u tišini. Za tragediju Ovčare svi znaju, a za sudbinu i broj onih sa ovog spiska, koji će tragično završiti na nekakvom tavanu, voćnjaku, nikad se neće znati.

    I za kraj. "Civili" nam prigovaraju da smo privilegirani. Ako se to danas i čini istinitim, u vrijeme rata je bilo obratno. Naročito prilikom pada nekih gradova, (Vukovar i sl. ) područja, kad su civili imali puno veće šanse za preživjeti, od zarobljenih branitelja, i to ako su uopće i ostali na ratom zahvaćenom području, a ne otišli kao izbjeglice. Prema tome, priča o privilegijama je izjednačena.

    pozdrav

  6. Prema Zakonu, pravo na Opskrbninu imaju Hr.branitelji ako su nesposobni za privređivanje, a takvima se smatraju muškarci preko 50 god., ili mlađi, kod kojih nadležno liječničko povjerenstvo utvrdi nesposobnost za privređivanje.

    E sad ide kontradikcija. tj. Još jedan od uvjeta za ostvarenje Opskrbnine je, da te osobe nisu zaposlene, što se dokazuje "Uvjerenjem" sa HrZavodaZaZapošljavanje, a "Uvjerenje" možeš dobiti samo ako aktivno tražiš posao.

    Dakle, s jedne strane sam kao 56 godišnjak proglašen nesposobnim za privređivanje, a s druge, moram aktivno tražiti posao, tj. time sam proglašen zdravim, odnosno sposobnim za privređivanje.

    To mi se čini jako nespretno i glupo napisano, osim ako sam ja tu nešto krivo shvatio. Molim nekoga tko je stručan, da mi to pojasni, ili komentira.

    Hvala i pozdrav

     

    P.S

    To pitam zato, što me "teta" s biroa može poslati npr. da berem jagode na 35 Celsiusa, što ja s discus herniom, tlakčinom i vrtoglavicom, nisam u stanju. Onda me skinu s biroa, i ode i ta "crkavica" od Opskrbnine. A nagovještaj je, da će zbog krize i biti takva politika, kresanja socijale.

×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija