Jump to content

Vanjaaaaa

Korisnik
  • Broj objava

    93
  • registrirao se

  • Zadnja posjeta

Aktivnosti reputacije

  1. haha
    Vanjaaaaa je reagirao na Pax82 u Peticija za izmjenu zakona o polaganju pravosudnog ispita!   
    Poštovane kolege,
     
    riječ je o sljedećem.
     
    Dakle, na roku u rujnu 2012. polagao sam pravosudni ispit i kao što vjerojatno možete zaključiti po naslovu nisam ga položio.
    Samo ću Vas u par riječi upoznati sa tijekom polaganja istog. Na pismenom dijelu ispita postigao sam 26 od 30 mogućih bodova, te sam sveukupno ostvario 77 bodova, dakle, još 51 bod na usmenom.
     
    Na usmenom dijelu ispita položio sam prve 4 skupine ( točnije GP, trgovačko, ovrhu, GPP, obiteljsko, kazneno , kazneno procesno, radno, upravu i zus ) na 5 skupini ustav, org i eu sam dakle pao,i to na način da sam od potrebnih 5 ostvario 4 boda.
     
    Dakle, kiksao sam na jednom predmetu organizacija pravosuđa.
     
    Obzirom na gore navedeno, smatram iznimno nepoštenim da ponovno moram polagati sve ispočetka, a sa mnom se složio čak i jedan od mojih ispitivača obzirom su kolega i kolegica koji su polagali sa mnom položili iako su imali ukupno manji broj bodova od mene ( 72 i 60 bodova ) ali su iz svake skupine ostvarili potreban broj bodova za prolaz.
     
    Cijeli taj novi princip polaganja mi se čini kao teatar apsurda.
     
    Naime, ukoliko sam jednom zadovoljio na pismenom djielu ispita iz kojeg razloga se bar pismeni ne može priznati??
     
    Ne želim da me se pogrešno shvati ali stres pisanja presuda ne bih poželio niti najgorem neprijatelju. Ne želim niti govoriti o apsurdu o potrebnih 56 bodova za prolaz jer ti se može dogoditi da padneš i sa 90 bodova ako na jednoj skupini ne ostvariš potreban broj bodova za prolaz?!
     
    Uostalom sve to mi se čini nepoštenim u odnosu na kolege koji su pravosudni polagali po starom. Naime, ja bih sada po tom principu trebao polagati samo jedan predmet za kojeg bi mi bilo dovoljno uzeti tjedan dana godišnjeg, a ovako opet moram moljakati poslodavca za bar mjesec dana slobodnog + tjedan dana za presude.
     
    Ovim zakonom dakle, stavlja se nas vježbenike u izuzetno nepovoljan položaj u odnosu na naše poslodavce, a šanse da upravo zbog pravosudnog, odnosno ovakvog sistema polaganja izgubimo posao su ogromne i realne.
     
    Stoga, želim vidjeti da li postoji potrebna većina, odnosno volja da nešto pokrenemo, da se to izmijeni na način da se bar pismeni dio ispita prizna na sljedećem roku ako već ne može sve biti kao po starom.
     
    Čak je i jedan od ispitivača rekao da oni to smatraju nepoštenim i da i oni razmišljaju o pokretanju inicijative za izmjenu ovog zakona.
     
    Dakle, što kažete? Pa ipak smo mi pravnici, ako se ne možemo zauzeti za svoja prava kako ćemo se boriti za tuđa?
×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija