Jump to content

Boris1977

Korisnik
  • Broj objava

    8
  • registrirao se

  • Zadnja posjeta

Objave koje je Boris1977 objavio

  1. Poštujem vaše mišljenje al se ne slažem s njime.Jednostavno nigdje ne piše da ta obveza leži na poslodavcu.To je vaše logično zaključivanje,ako obveza nije na zavodu onda je na poslodavcu.Ali kakva je to logika da poslodavac nakon tri godine plaća naknadu?Znači radnik može biti na bolovanju još 10 godina i poslodavac bi trebao njemu plačati naknadu još 10 godina?

     

    Mario, ovo nije moje mišljenje već zakon.

  2. Sagledavajući odredbe članka 87. ZOR-a o razdobljima obveze poslodavca za isplatom naknade plaće radniku ta razdoblja moraju biti utvrđena zakonom, drugim propisom, kolektivnim ugovorom ili ugovorom o radu, a razdoblje nakon tri godine neprekidnog bolovanja nisu uređena ZOZO-om kao obveza poslodavca. Međutim ne može se osporiti činjenica da radnik koji je i dalje u radnom odnosu i kojem je utvrđena privremena nesposobnost za rad prema odredbama članka 87. ZOR-a ima pravo na naknadu plaće (stavka 1. i 5.), ali nije izričito navedeno na čiji teret će se isplaćivati naknada plaće za bolovanje nakon proteka tri godine neprekidnog bolovanja, niti u kojoj visini.

    Međutim, s obzirom da postoji pravo radnika na naknadu, da posebnim propisom nije riješeno drukčije, tj. da naknada ide na teret nekog drugog a na poslodavca, mišljenja smo da temeljem odredbe članka 87. Zakona o radu, poslodavac je u ovom slučaju dužan platiti radniku naknadu i pripadajuće doprinose.

    Radno pravo 3/2012

  3. Naravno, poslodavac je u zakonskoj obvezi prema članku 87. Zakona o radu („Narodne novine" 149/09. i 61/11. - u daljnjem tekstu: ZOR) kao pravo iz radnog odnosa utvrđuje se pravo na naknadu plaće radniku za vrijeme kada ne radi zbog opravdanih razloga.

    Sagledavajući odredbe članka 87. ZOR-a o razdobljima obveze poslodavca za isplatom naknade plaće radniku ta razdoblja moraju biti utvrđena zakonom, drugim propisom, kolektivnim ugovorom ili ugovorom o radu, a razdoblje nakon tri godine neprekidnog bolovanja nisu uređena ZOZO-om kao obveza poslodavca. Međutim ne može se osporiti činjenica da radnik koji je i dalje u radnom odnosu i kojem je utvrđena privremena nesposobnost za rad prema odredbama članka 87. ZOR-a ima pravo na naknadu plaće (stavka 1. i 5.), ali nije izričito navedeno na čiji teret će se isplaćivati naknada plaće za bolovanje nakon proteka tri godine neprekidnog bolovanja, niti u kojoj visini.

    Međutim, s obzirom da postoji pravo radnika na naknadu, da posebnim propisom nije riješeno drukčije, tj. da naknada ide na teret nekog drugog a na poslodavca, mišljenja smo da temeljem odredbe članka 87. Zakona o radu, poslodavac je u ovom slučaju dužan platiti radniku naknadu i pripadajuće doprinose.

    Radno pravo 3/2012

  4. Poštovani,

    tek sad sam saznala za ovaj forum i molim Vas hitnu pomoć. 2007. iz neočekivano pridošle teške financijske situacije nisam bila u mogućnosti podmirivati redovno Amex račune. Ne krivim naravno njih, ali otkazali su mi karticu i zahtijevali uplatu u jednom iznosu koju nisam mogla izvršiti, a nisu pristajali na obročno plaćanje. Dalje, 15.04.2008 njihov bilježnik je predao Prijedlog za ovrhu i Rješenje o ovrsi na koje sam se žalila. 25.02. 2012 zaprimila sam novi prijedlo i rješenje o ovrsi u kojem sam se žalila na iznos glavnice koji potražuju budući sam od 2008. godine do danas povremeno prema mogućnosti uplaćivala iznose Amexu radi otplate. Prije par dana (točnije 28.08.2012.) od suda sam zaprimila zahtjev za uplatu troška moje žalbe uz mogućnost novog prigovora.

     

    Prvo što me zanima da li rok od 8 dana za uplatu teče od dana primitka rješenja suda da moram uplatiti pa mi je rok za uplatu 04.09.2012. ili rok teče od idućeg dana 29.08.2012 čime je rok za uplatu 05.09.2012

     

    Drugo što me zanima da li uopće imam osnove za žalbu kako bih se pozvala na zastaru budući mi niti Ovršni zakon, niti zakon o zastari nisu najjasniji. Ok, oni su prijedlog za ovrhu podnijeli u zakonskom roku i tu ne mogu ništa, ali zanima me da li postoji ikakva zastara na neplaćene račune Amexa (znam da je zastara za neplaćene račune za režije godina dana). Ukoliko da preklinjem Vas da mi pomognete na što se mogu pozvati.

     

    Unaprijed hvala i lijep pozdrav!

     

    Zastara po nenaplačenoj ovrsi vam je 10 godina.

  5. Poštovani,

    Ne znam što učiniti...na bolovanju sam od 2009. godine. Vodi me se još dan danas pod šifrom M54 koja je u prijevodu bol u leđima. Ja sam operaciju po tom pitanju obavio 2010. godine i sa tim dijelom mi je sve u redu. Nakon toga su mi se pojavili jaki bolovi u srednjem djelu kralježnice,vratnom djelu i u koljenu. Nove dijagnoze su mi terapija i mirovanje. Također to su i nove šifre MKB:M22, M53.1 pod kojima bih se trebao voditi kod dr.opće medicine. Meni dr.opće medicine nije promijenila šifru sa M54 na nove i sada me komisija zbog toga želi skinuti s boljovanja. Dr. mi je trenutno na godišnjem, a zamjena kaže da sa time nema veze. Molim Vas za pomoć.

     

    S poštovanjem

  6. Poštovani,

    Da li imam pravo na otpremninu ukoliko sam prekidam radni odnos? U RRIF-u piše da svaki radnik ima pravo na otpremninu nakon dvije godine neprekidnog rada. Ja imam u toj tvrtki 4 godine radnog staža.Zamolio bih Vas za stručno mišljenje. Unaprijed Vam hvala.

×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija