Jump to content

brodjanka

Korisnik
  • Broj objava

    9
  • registrirao se

  • Zadnja posjeta

Objave koje je brodjanka objavio

  1. Čl. 6. Zakona o osobnom imenu -

     

    "Svaka osoba ima pravo promijeniti osobno ime.

     

    Podnositelj zahtjeva za promjenu osobnog imena dužan je priložiti uvjerenje suda da se protiv njega ne vodi kazneni postupak.

     

    O zahtjevu za promjenu osobnog imena rješava nadležni ured državne uprave u županiji odnosno Gradski ured za opću upravu Grada Zagreba prema prebivalištu podnositelja zahtjeva.

     

    Nadležni ured dužan je u postupku promjene osobnog imena za podnositelja zahtjeva zatražiti dostavu uvjerenja o podacima iz kaznene evidencije.

     

    Promjene osobnog imena koje su hrvatskim državljanima odobrene po propisima drugih država, a kojim se više ne služe jer su stekli novo osobno ime, upisuju se u maticu rođenih bez provođenja postupka promjene osobnog imena."

     

    Čl. 7. -

     

    "Maloljetnom djetetu promijenit će se osobno ime na zahtjev oba roditelja ili posvojitelja, a na zahtjev skrbnika uz suglasnost nadležnog centra za socijalnu skrb.

     

    Osobno ime maloljetnog djeteta čiji roditelji nisu u braku, promijenit će se na zahtjev roditelja kod kojega dijete živi ili kojemu je povjereno sukladno pravomoćnoj sudskoj odluci, uz suglasnost drugog roditelja.

     

    U slučaju nepostojanja suglasnosti drugog roditelja iz stavaka 1. i 2. ovog članka, nadležni centar za socijalnu skrb će na zahtjev roditelja koji traži promjenu osobnog imena, utvrditi je li zatražena promjena osobnog imena u interesu djeteta. Rješenje nadležnog centra za socijalnu skrb roditelj će priložiti zahtjevu za promjenu osobnog imena djeteta.

     

    Suglasnost iz stavaka 1. i 2. ovog članka nije potrebna kad prebivalište drugog roditelja nije poznato ili kad je lišen roditeljske skrbi ili potpuno lišen poslovne sposobnosti ili je odlukom o djelomičnom lišenju poslovne sposobnosti određeno da ne može poduzimati radnje koje se tiču osobnih stanja.

     

    Za promjenu osobnog imena maloljetnom djetetu starijem od 10 godina potreban je njegov pristanak."

    hvala puno

  2. sudskim putem ti se ne isplati jer trosak odvjetnika i suda vecinom prijedje vrijednost osobnih stvari. ja kad sam dosla po svoje stvari,bivsi suprug me nije htjeo pustiti u stan...nazvala policiju,objasnila situaciju,oni dosli,njega posjeli i meni rekli uzmite sve sto je vase

  3. u braku je otvoren ugostiteljski obrt na moje ime,u prostoru njegovog oca s kojim imam ugovor o najmu. sve poslove je vodio moj suprug. nakon razvoda braka,obrt sam zatvorila,s tim da je jos par mjeseci nakon mog odlaska on vodio obrt jer zbog nekih postojecih ugovora nisam mogla odjaviti obrt. razlog za rastavu braka je bila velika sklonost mog supruga prema kocki. iz istog razloga obrt je ostao u povecem dugovanju. posto je vodjen na moje ime svi dugovi ostaju meni. zanima me da li postoji ikakva pravna mogucnost da se dio duga prebaci na supruga

×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija