Jump to content

leega

Korisnik
  • Broj objava

    3
  • registrirao se

  • Zadnja posjeta

Objave koje je leega objavio

  1. u međuvremenu sam položio DSI tako da ću si sam odgovoriti na ovo pitanje :)

     

    Literatura:

    1. Zakon o ravnopravnosti spolova (»Narodne novine« broj 116/03)

    2. UN Konvencija o uklanjanju svih oblika diskriminacije žena (1979.)

    3. Zakon o istospolnim zajednicama (»Narodne novine« broj 116/03)

    4. Zakon o zaštiti od nasilja u obitelji (»Narodne novine« broj 116/03)

    5. Zakon o medijima (»Narodne novine« broj 59/04), odredbe:

    5.1. Glava I. Opće odredbe

    5.2. Glava II. Opća načela

    5.3. Glava III. Prava i obveze nakladnika, t. 3. Informacije o nakladniku i mediju od interesa za javnost, t. 4. Medijska načela i obveze, t. 5. Oglašavanje

    5.4. IV. Prava i obveze novinara

    6. Obiteljski zakon (»Narodne novine« broj 116/03, 17/04 i 136/04)

     

    Naravno najvažnije je zakon o ravnopravnosti spolova i UN konvencija, ostalo ni nemorate.

     

    Pitanje na posebnom djelu:

     

    Institucionalni i zakonodavni okvir suzbijanja diskriminacije u RH

     

    Tu trebate navesti zakone, državne urede i pravobranitelje, EU direktive vezano uz ovo područje, dokumenti raznih tijela (EU i hrvatskih) na ovu temu, mjere, akcijski planovi itd.. Navedite što više jer na usmenom izvlačite pitanje koje je vezano uz jedno od ovih područja.

     

    Pozdrav i sretno

     

    p.s. možda izgelda kao da treba puno učiti, ali tema je vezana uz vaš posao tako da već puno znate u startu i to je više formalnost/razgovor, nije kao opći dio gdje je rešetanje :) Sretno!

  2. polozen DSI 8.6.2013. yupi jej! polagao za VSS

     

    Neću nabrajati pitanja jer su dosad već sva nabrojana milijun puta, ponovit ću što već svi znate i što je istina a to je da su pitanja sa stranice Ministarstva uprave dovoljna za prolazak (za VSS i SSS) osim ZUP i ZUS to treba po skripti raditi jer pitanja za to područje nisu dovoljna. Bitno je da razumijete, ne da nabiflate jer će sigurno biti podpitanja. Ispitivači puno pomažu ali i uvijek postavljau podpitanja, tako da savjetujem kad odgovorate probajte navezat na odgovor što više toga i time im smanjite mogućnost pitanja koje možda i ne znate.

     

    Posebni dio mi je bio ravnopravnost spolova i suzbijanje diskriminacije, čista formalnost jer mi je to posao i tu niko ne pada, to je više razgovor i da bude pitanja ali i tu vam pomažu. Na pismenom posebnog djela možete imati svu moguću i nemoguću literaturu i prepisivati do mile volje čak se i konzultirati jer vas tu nitko ne nadgleda. Ipak savjetujem da napišete što više o temi koju dobijete jer ispitivačica moja je čitala zadaće i na osnovu njih ispitivala.

     

    Kad naučite pitanja sa Ministarstva, ponavljajte po pitanjima sa ovog foruma jer 90% pitanja se ponavljaju na samim ispitima. Nije ništa tako strašno jedino dugo traje ( u mom slučaju od 8:30 - 14 sati), i na ovom roku koliko znam je pala samo jedna gospođa (na EU) i jedan momak je odustao odmah na posebnom djelu, ostali su prošli, a bilo nas je dosta cca 25 kandidata. Sretno svima i hvala svima koji su dosad komentirali, meni je full pomoglo. Naučite odgovore i probajte shvatiti gradivo, jer tada su vam ispitivači još više naklonjeni,nego ako samo kratko odgvorite na pitanje i zašutite. Moja komisija je bila stvarno dobra tako da sam imao i sreće ali bez osnovnog znanja nema prolaska.

     

    p.s. isplati se trud i živciranje i trema na kraju kad sve položite, osjećaj olakšanja i sreće je odličan :-) pozzz svima

×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija