Jump to content

tesho

Korisnik
  • Broj objava

    11
  • registrirao se

  • Zadnja posjeta

Objave koje je tesho objavio

  1. Od 1. siječnja 2005. sam u mirovini po članku 6a... u međuvremenu sam "dobio" status HRVI 20% i sada očekujem (ako se oni u ZG smiluju) trajno rješenje, ali sam sve ovo vrijeme mirovinu, koja je trenutno 2981,87 kn dobivao po izračunu za čl. 6a jer mi je povoljniji izračun nego za HRVI 20% profesionalna 20%-80%...

    ...danas sam dobio rješenje HZMO o RAZDVAJANJU MIROVINE, kojim mi je mirovina podijeljena na onu po posebnom propisu i na ono temeljem staža osiguranja... zar to nije odgođeno na šest mjeseci za HRVI ?

  2. Dobar dan!zanima me da li cu imati pravo naravno ako drzava odrzi sto je obecala da sto prodaju dati udjele neke nama braniteljima.ja sam svoje prethodne morao prodati.ako to bude ikako ikad više da drzava nam da sto.

     

    Ne gubiš nikakvo pravo. Ostaješ član Fonda sa 0 (nula) udjela. Svakim novim prijenosom imovine od strane Vlade RH, pravi se novi obračun. Na stranicama Fonda imaš najčešće postavljana pitanja i odgovore na njih.

    http://www.erste-invest.hr/?id=345

  3. Ako je umrla, kako onda može dijeliti mirovinu pokojnica iza pokojnika (postoji mogućnost i da mirovinu dijele bivše žene, ali koje su žive........)

    Mirovinu može samo nasljediti živa žena (supruga nije hrvatska riječ), odnosno ako je živjela sa pokojnikom u izvanbračnoj zajednici u razdoblju koje je dovoljno da joj se zakonski priznaju uvjeti isto kao da je živjela u bračnoj zajednici te djeca do određene godine starosti tj. i školovanja.

     

    http://hjp.novi-liber.hr/index.php?show=search_by_id&id=d1lmURA%3D

  4. Dobio ja rješenje u kojem piše: "...nastala profesionalna nesposobnost za rad, dijelom zbog bolesti 20% zadobivene u obrani suvereniteta RH, a dijelom zbog 80% nastale izvan okolnosti iz Domovinskog rata."

    Iznos mirovine 2901,48 kn, a po članku 6.a 2952,50 kn.

    Da mi je 100% vojni uzrok (što ni ne očekujem od ovakvog sustava iako realno je) , mirovina bi mi bila 5609,73 kn.

    Što reći, omalovažavaju me kao dragovoljca, čovjeka, građanina ove lijepe zemlje za koju su mnogi izginili, a mnogi izgubili zdravlje, kako fizičko tako i psihičko. Volio bih znati, po kojim kriterijima vještak procjenjuje kumulativne uzroke i ako imam profesionalnu nesposobnost, za koje sam ja to poslove još sposoban - zašto to nije navedeno u rješenju?

    Ovako ispada da ti je on gospodar sudbine, da ti može dati svoju procjenu , a ne stvarnu, po nalazima jer on u mojim nalazima nigdje nije mogao naći ni naznaku psihičkih problema koji nisu vezani za rat... i kome se žaliti zbog toga?

    ...strašnooo želudac me boli od frustracije i nemoći

  5. Pošto je samo jedna dijagnoza i to PTSP , uzročno posljedično vezano uz sudjelovanje u ratu ,jer temeljem PTSP i imaš HRVI , koliko sam shvatio , klasika 20% , jer više manje svima daju takav postotak ,na invalidskoj komisiji u Tvrtkovoj , trebali su donijeti riješenje o kumulativnim uzrocima oboljenja vezano uz rat i mir i to tako da je dio uz rat 100% , jer nema druge dijagnoze.A li sad dolazi pitanje , jeli liječnik opče prakse kod kojeg si išao prvo , kako bi pokrenuo vještačenje i kako bi predao zahtjev za invalidsku mirovinu , bilo zbog profesionalne nesposobnosti ili opče nesposobnosti za rad , u obrazac IN-1 , nabubao svega i svačega , i one možebitne dijagnoze od prije rata , pa sve druge ostale dijagnoze koje u konačnici razvodne taj dio vezan za rat , pa na kraju ispadne da je rat 20% a civilni dio 80%.E sad je to trebalo iči i na drugostepenu komisiju ,vojnu , kod dr.T ,koji je mogao potvrditi ili izmijeniti odnos -ratni dio , civilni dio , e to su sad samo pretpostavke te če se tek u riješenju vidjeti što je zapravo riješeno.Drugo , koliko znam ,mirovinsko vas je dužno pozvati da se izjasnite koju bi mirovinu htjeli primati , jer imate pravo ostati na mirovini koja je za vas povoljnija , zatim isto tako ako saznate da nešto nebi bilo povoljno po vas , imate mogučnost i pravo dok postupak traje svoj zahtjev povuči i nikom ništa , sve se dana svodi nato da braniteljima uskrate njihova prava gdje i kako god stignu i ono što bi trebali reči čovjeku oni prešute ili ih pokušaju uputiti na krivi put , kako nebi mogli ostvariti ono što je za nas povoljnije a imamo pravo.Tako i u tvom slučaju koliko sam shvatio , iz sustava si otišao zbog neperspektivnosti i nemogučnosti daljnjeg napredovanja , a ne zbog bolesti pa te tako i nisu slali na vještačenje za odlazak u invalidsku mirovinu , nego ti je ovo prvi put da si bio na vještačenju u Tvrtkovoj , jer želiš preči u za tebe povoljniju mirovinu koja proizlazi iz zakona o braniteljima gdje su nam veči koeficijenti ,i mislim da bi svakako trebala mirovina po zakonu o pravima hrv. branitelja biti veča nego ova dosadašnja u kojoj se nalaziš a to je mirovina po zakonu o pravima DVO , čl.6a. E zato jedino pričekat crno na bijelo , da se vidi što piše i kakvo im je obrazloženje tog riješenja kojeg češ dobiti, pa onda vidjeti što i kako dalje.Želim ti svako dobro i sreču da uspiješ , ali kod današnje bande koja mrzi nas branitelje , možeš očekivati svašta .Ako ikako budem mogao pomoči savjetom slobodno pitaj jer sam sličnu problematiku imao i sam.Lijep pozdrav.

     

    Hvala ti na vrlo temeljitom objašnjenju, tako otprilike i sam razmišljam, pa mi se na kraju i nametne pitanje, da li je moguće?

    Čekam rješenje pa ćemo vidjeti što piše.

    Hvala, još jednom, na objašnjenju i podršci.

  6. Novi sam na forumu, pa se unaprijed ispričavam na mogućim greškama.

    1. 1. 2005. umirovljen sam iz Gardijske brigade po članku 6a. znači radi profesionalne nesposobnosti za rad. Prva mirovina iznosila mi je cca 2300kn da bi mi do danas porasla na cca 2900kn.

    6. 11. 2012. priznat mi je status HRVI 20% po osnovi PTSP-a.

    15. 1. 2013. bio sam na invalidskoj komisiji u HZMO-u a danas, 24.4.2013. dobio sam informaciju (neslužbeno) da mi je mirovina po novom izračunu, znači sa 20% invalidnosti, manja za cca 50kn od dosadašnje po čl.6a.

    Nisam još dobio rješenje pa ne znam što u njemu piše, ali me zanima da li je moguće da mi niti jedan od elemenata za izračun nije veći od dosadašnjih. :bang:

×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija