Jump to content

zena.mi.spava

Korisnik
  • Broj objava

    3
  • registrirao se

  • Zadnja posjeta

Objave koje je zena.mi.spava objavio

  1. znaci, najjednostanije:

     

    1.oni su morali biti italijanski drzavljani

    2. oni su to drzavljanstvo izgubili u korist jugoslovenskog drzavljanstva kada je taj deo (Zadar) ponovo postao deo tadasnje Jugoslavije

     

    e tu dolazi deo koji je za tebe najbitniji: temeljem cega su tvoji baba i deda stekli jugoslovensko (predpostavljam hrvatsko republicko) drzavljanstvo. Znaci, nazovi maticni ured gde su oni upisani u knjigu drzavljana i pitaj kada su stekli drzavljanstvo (predpostavljam to je hrvatsko drzavljanstvo danas)! Znaci, ako su oni bili italijanski drzavljani pa to drz izgubili u koristi jugoslovenskog drzavljanstva onda to sve je zapisano jer su oni MORALI da optiraju-izaberu hoce li biti jugoslovenski ili ce ostati italijsnki drzaljani. Dakle, ako su zaista izgubili tim izborom italijsnko drzaljvnastvo onda su postali jugoslovenski drzavljani posle 2. sv. rata i to sve je verujem u maticnom uredu po mestu prebivlastta njihvog u to vreme.

     

    Ako znas gde su upisani u knjige drzavljana - nazovi taj maticni ured i njih pitaj kada i kako su oni postali jugoslovenski drzavljani.

     

    Nebitno,

     

    Mnogo ti hvala na ovim odgovorima!

     

    Budi dobro veliki pozdrav

  2. Hello!

    Nemoj da uzmes ovo za 100% tocan i definitivan odgovor, ali mislim da se taj zakon odnosi samo na period 1920-1947 i konkretno za Dalmaciju tj Zadar je ova karta relevantna

     

    http://en.wikipedia.org/wiki/Zadar#mediaviewer/File:Zara-Zadar-1920-1947.png

     

    dakle, ukoliko mozes da dokazes da ti je baba/deda rodjen u oznacenim granicama i ukoliko je on/ona izgubio drz italije u korist jugslavenskog drzavljanstva 1947-8 plus dokaz da je on/ona imao skolovanje, clanstvo i slicno u nekom talijanskom klubu/udruzenju i slicno.

     

    hope it helps!

     

    Hvala na brzom odgovoru nebitno.

     

    I baba i deda su rođeni u ovim granicama što mogu potvrditi dokumentima iz Hrvatske. Ipak, nisam siguran da li mogu da dođem do nekog dokumenta na italijanskom. Ljudi su u to vreme verovatno uništavali sve što bi moglo na bilo koji način da ih poveže sa okupatorom plašeći se odmazde ili ozne.

     

    Da li si ti krenuo u proceduru?Ako da, možeš li mi reći nešto o tome kakva je procedura?

     

    Još jednom hvala, zaista cenim ovo.

     

    Pozdrav,

×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija