Jump to content

hfaruk10

Korisnik
  • Broj objava

    9
  • registrirao se

  • Zadnja posjeta

Objave koje je hfaruk10 objavio

  1. , Mario231 je napisao:

    Molim vas da mi pojasnite sljedeće. Koje poreze u Republici Hrvatskoj plaća podružnica čija matična tvrtka ima sjedište u BiH? Da li se porez na dobit koju je ostvarila ta podružnica plaća u Hrvatskoj ili u BiH, imajući u vidu Ugovor o izbjegavanju dvostrukog oporezivanja između Hrvatske i BiH?

     

     

    Nadam se  da admini neće shvatiti ovo kao spam. Pošto vidim da vam niko ne odgovoara a redovno pratim teme na legalis.hr-u odgovor sam vam našao na: http://moje-pravo.com/index.php/topic,198.0.html

    Nadam se da će pomoći...

  2. , danXV je napisao:
    , danXV je napisao:

    Ako roditelji primaju mirovinu, obvezujem li se ja dozivotnim uzdrzavanjem isplacivat im mirovinu umjesto drzave?

    Ne, Mirovina ostaje, barem je tako u pravu u BiH, vjerujem da je i u RH tako.

    Ne morate stanovati na istoj adresi, niko neće gledato do detalja. Da, mnogi potpisuju taj ugovor pro forme radi kako bi osigurali nasljedstvo i onemoućili ostale nasljednike da traže nužni dio iz te imvoine koja je predmet ugovora o dož, izdržavanju.

     

  3. Poštovani,

     

    Da li se u skladu sa Zakonom o Trgovačkim društvima može prodati udio u doo a da protuusluga ne bude novac nego unos opreme u novcanoj protuvrijednosti tog udjela?

     

    Isključujem mogućnost povećanja kapitala, znači pitanje se odnosi samo na prodaju udjela za opremu.

     

    Poz

  4. Poštovani,

     

    Danas sam popunjavao prijavu za upis u sudski registar društva. Radi se o holandskom društvu koje osniva novo društvo na teritoriji Hrvatske.

    Kako u prijavnom listu postoji odjeljak Subsidijarno društvo, a ispod njega podnaslov tvrtka većinskog osnivača, ja sam napisao tvrtku tog holandskog drustva.

     

    da li sam dobro postupio s obzirom na svoju namjeru da holandsko drustvo se pojavi kao osnivac tom novom drustvu.

     

    poz

  5. Poštovani,

     

    Evo imam jednu dilemu. Naime je li ova radnja predstavlja kazneno djelo: ako je osoba u braku sa jednom osobom, a živi u vanbračnoj zajednici i ima dijete sa ljubavnicom. Napominjem nije se razveo od prve žene.

     

    Da li je ovo kažnjivo zakonom?

     

    Pozdrav

  6. Poštovani

     

    Isto pitanje sam postavio i na drugim forumima ali nisam dobio zadovoljavajuće odgovore. Da li su u pitanju nestručne osobe - ljudi koji nisu pravnici - ne znam.

     

    Uostalom, pionir sam u pravnom svijetu i student pravnog fakulteta. Interesuje me da li mi neko može pomoći i pojasniti razliku između:

     

    a) primjene propisa i provedbe propisa?

    b) usvajanja i donošenja pravnog propisa?

     

    Pošto sam izučavao pravo i na engleskom jeziku potražio sam razliku između application (primjena) i implementation (provedba).

     

    Došao sam do saznanja da je provedba kada stavljaš na snagu nešto po prvi puta, a primjena je proces stavljanja na snagu po prvi puta ali nakon provedbe.

     

    Ne znam koliko ću vas zbuniti s engleskim izrazima ali ako mi neko može pojasniti razliku bio bih mu zahvalan.

     

    Sve najbolje

×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija