Jump to content

aegis

Korisnik
  • Broj objava

    4
  • registrirao se

  • Zadnja posjeta

Objave koje je aegis objavio

  1. Imam jedno hitno pitanje vezano za postupanje sa bracnom stecevinom.

     

    Ukoliko je proces razvoda pokrenut (zakazano rociste) a jedan supruznik prodaje dio bracne stecevine (koja se vodi na njegovo ime), kako drugi supruznik moze sprijeciti tu prodaju (do okoncanja postupka razvoda)?

     

    Hvala

  2. Hvala na dovoljno opsirnom odgovoru. :-)

     

    Ne vidim kako bi se mogla etazirati kuca sa unutarnjim stubistem, osim gradjevinskog zahvata izgradnje novog stubista izvan kuce, sto obzirom na polozaj iste prakticno nije moguce (pokrivanje prozora..itd); ne treba pominjati da bi to bio gradjevinski nonsense (unutarnje stubiste gubi funkciju, cime se smanjuje vrijednost cijele kuce). Nadalje, to bi bio i znacajan financijski napor, koji majka, sa svojim primanjima i godinama, ne bi mogla podnijeti.

     

    Mislite li da bi sud mogao naloziti etaziranje, bez obzira na financijsku nemogucnost strana u parnici i gradjevinsko-vrijednosnu neopravdanost tog zahvata (samo pitam za Vasu procjenu)??

     

    Medjusobna isplata spada u domen SF-a.

     

    "...ili da traze razvrgnuce suvlasnistva na sudu i to tako da se kuca proda sudski i podijele se novci."

    Ali sto ako nema sporazuma, vec to zatrazi samo jedan supruznik a drugi se protivi? Da li sud moze izdati nalog za prodaju?

     

    Many thanks

     

    :hvala:

  3. Molim postovane pravnike, za pravni savjet u rjesavanju moje obiteljske situacije.

     

    Supruznici imaju kucu (prizemlje i 2 kata) stecenu u braku. Imaju 2 sina, od kojih jedan koristi jedan kat kuce sa svojom obitelji.

     

    Elementarnom pravnom logikom gledano (ako se ne varam), u slucaju razvoda, kuca bi se trebala podijeliti na 2 polovice, jednom supruzniku prizemlje, drugom jedan kat, dok bi se drugi kat trebao dijeliti na 1/2.

     

    Medjutim, obzirom na (vrlo) nesredjene odnose, takva vrsta, ipak, zajednickog zivota, tesko bi bila moguca.

     

    Napominjem da je veliki problem i to sto kuca ima unutarnje stubiste i hodnik, te bi prodaja odgovarajuce 1/3 (prizemlje ili kat) bila nemoguca bez narusavanja prava ostalih (racunajuci da etaza koju koristi sin ostane u statusu 1/2-1/2 vlasnistvo roditelja).

     

    Pored toga, postoji jos par elemenata kojima je nemoguce raspolagati-prodati ih, ako je odnos suvlasnicki (mali vrt, garaza i sl.)

     

    Pitanje je, ima li supruznik, koji to zeli, pravo zatraziti od suda (u brakorazvodnoj parnici) neku vrstu obaveznog naloga za prodaju kuce, obzirom na lose odnose ('stanje kriticno') i nepogodnost kuce za fizicku podjelu, kako bi se mogla izvrsiti pravedna financijska podjela?

    Da li bi sin, koji koristi jedan kat, mogao na neki nacin sprijeciti prodaju?

     

    Veliko hvala

     

     

     

     

×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija