Jump to content

mk_sb

Korisnik
  • Broj objava

    1
  • registrirao se

  • Zadnja posjeta

Objave koje je mk_sb objavio

  1. Da otvorimo staru temu! :)

     

    Kolika je to osnovica poslovanju. U postocima recimo! Preko 50 svakako ali dali je i manje. Recimo 10% po prometu.

     

    Ako radim veleprodaju sa maloprodajnog skladišta/trgovine, kakav MTU moram imati. Znam da je prije bilo "Veleprodaja u tranzitu" ali sada toga više nema.

     

    Koja je uopće definicija veleprodaje a koja maloprodaje?

     

    Bitno je u cijeloj storiji da maloprodaja ne mora biti nuzno registrirana za veleprodaju, te iz tog razloga i smije izdavati R1 (pravne osobe ili R2 - obrtnici ) racune.

     

    Medjutim, postoji jedan detalj. Vlasnik (pravna ili fizicka osoba) ne moraju biti registrirani za poslove veleprodaje ili veleprodajne trgovine, pod uvjetom, da se veleprodaja vrsi iskljucivo iz maloprodaje te nije glavna djelatnost, odnosno, veleprodaja ne cini znatniji dio prihoda.

     

    U slucaju da veleprodaja prelazi obim maloprodaje (po kolicini i iznosu) mogli bi nastati problemi kod opseznije porezne kontrole, stoga je za takve slucajeve pametnije doregistrirati i poslove veleprodaje. Naime, u tom se slucaju smatra da se takva osoba (pravna ii fizicka) bavi djelatnoscu za koju nije registrirana.

     

    Rezime : veleprodaja iz maloprodaje bez registracije za veleprodajnu djelatnost, da, ali samo ako ne cini osnovicu poslovanja.

×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija