Jump to content

korisnik33

Korisnik
  • Broj objava

    3
  • registrirao se

  • Zadnja posjeta

Objave koje je korisnik33 objavio

  1. da,ali zar ne treba dati pisano obrazlozenje,ako treca strana bude osporavala ugovor neznam dali je isto ovjera kod biljeznika i kod suda,sto da se desi da treca strana pokusa osporiti ugovor i on bude taj koji odlucuje o predmetu,jel postoji neki europski pucki pravobranitelj ili sud

     

    Ažurirano

     

    nisam shvatio to s predstavkom predsjedniku viseg suda,predsjednica opcinskog je odgovorila mailom a neznam koji je sud tj predsjednik suda iznad nje

  2. Poštovani, molio bih Vas bilo kakav savjet što učiniti i komu se obratiti za pravnu pomoć.

    Naime ja kao unuk i moji baka i djed smo odlučili sklopiti ugovor o doživotnom uzdržavanju te smo angažirali odvjetnika da sam sastavi ugovor, odvjetnik je javio sucu u XY gradu ( gdje postoji stalna služba općinskog suda) i najavio mu to, sudac je rekao da zbog starosti (86) godina neće ovjeriti ugovor bez pisanog materijala (vještačenja) specijalista psihijatra psihijatrije koji je vještačio oboje i jasno i nedvosmisleno u svom nalazu tj mišljenju rekao da su sposobni potpisati taj ugovor samnom kao unukom, čak sam i od doktorice tražio potvrdu da ne koriste nikakve ljekove koji bi upućivali da boluju od nekih psihičkih bolesti.

    Nakon toga naš odvjetnik je proslijedio na e-mail sucu nalaze tj vještačenje za oboje i sudac je zakazao ovjeru tj potpisivanje ugovora za 1.9.2016. godine.

    Baka je u invalidskim kolicima i dodatni napor nam je bio dovesti jedo zgrade suda.

    Kada smo došli u sud baka je ostala u autu jer zgrada suda nije opremljena za osobe u kolicima te je sudac rekao da može potpisati i u autu aja i djed smo otišli u zgradu suda. Ja sam ponio isprintane ugovore kao i originale vještačenja specijalista psihijatrije koji je jasno rekao u svom mišljenju da su sposobni potpisati ugovor . Djed je ušao na kratki razgovor sa sucem i kada je pozvao mene samo nam je okrenuo leđa i stojeći rekao da on to ne želi potpisati , nije ni uzeo niti pogledao vještačenje koje sam donio sa sobom (iako mu ga je odvjetnik već prije par dana poslao na mail i na osnovu toga je zakazao raspravu). Sudac je okrenutleđima rekao da on to ne želi potpisati i samo se okrenuo i izišao iz zgrade suda, vjerovatno na pauzu.Nije nam dao nikakvo pisano obrazloženje zašto to ne želi ovjeriti pa me zanima dali imamo pravo dobiti i tražiti njegovo pismeno očitovanje.

    Nakon par dana otišli smo kod javnog bilježnika koji je razgovarao s bakom i djedom i također u svom mišljenju utvrdio (isto kao i specijalist psihijatrije) da su oboje sposobni sklopiti ugovor o doživotnom uzdržavanju samnom kao unukom.

    Mi smo ugovor sklopili kod javnog bilježnika ali naravno koštalo nas je mnogo. Nisu toliko bitni ni novci nego način i ponašanje suca koji je očito odlučio da može odlučivati na osnovu svog dojma o nekome a ne na osnovu činjenica i dokaza čime je degradirao i uvaženog specijalista psihijatrije.

    Nakon toga neugodnog iskustva sam odlučio iskoristiti pravo na prigovor sukladno članku 4. stavku 3. Zakona o sudovima koji mi kao građaninu daje pravo podnijeti predstavku predsjedniku suda u čijem je sastavu stalna služba u mom gradu i da u roku od 30 dana od dana zaprimanja predstavke moram dobiti odgovor.

    Predstavku sam poslao preporučeno i na povratnici je datum da je zaprimljena u sud 5.9.2016. godine a odgovor sam dobio 19.10.2016. tj 44 dana od zaprimanja predstavke na sudu (31 radna dana ako isključimo vikende), naglašavam da u zakonu o sudovima piše najkasnije 30 dana od dana zaprimanja.

    I tako samo dobio odgovor predsjednice suda, i to preko e-maila ?!?!?

    Tekst e-maila prenosim u cjelosti:

    " PREDMET: Odgovor na predstavku

     

     

     

    Poštovani, postupljeno je po Vašoj predstavci te vas obavještavamo da se sudac X Y očitovao na istu, te je naveo da je on kao sudac dužan kod ovjere Ugovora o doživotnom uzdžravnju uvjeriti se da li je stranka sposobna shvatiti njegovo značenje, da mu prilikom dolaska na ovjeru nije predočeno vještačenje spec psihijatra, te da po njegovom mišljenju X Y nije sposoban shvatiti značenje tog ugovora.

    Napominje se da su sukladno Zakonu o sudovima i Ustavu RH suci samostalni i neovisni kod donošenja odluka, te da nezadovoljna stranka, u skladu sa propisima koji uređuju pojedini postupak, može protiv sudske odluke podnijeti odgovarajući pravni lijek. S poštovanjem, "

    Čudi me da nisam odgovor predsjednice suda nisam dobio poštom potpisanu i pečatiranu jer slanje preko maila nema nikakvu pravnu težinu.

    Istu predstavku sam poslao i pučkoj pravobraniteljici idržavnom sudbenom vijeću pa me zanima dali je netko imao kakav sličan slučaj i koje još institucije mogu kontaktirati u zaštiti svojih prava, možda neku od europskih institucija, kao što sam naveo nije bio problem što sam morao platiti puno više za ovjeru kod javnog bilježnika nego se radi o tome da smatram da suci moraju provoditi zakon na osnovu činjenica, dokaza i uvidom u materiju a nena osnovu dojma o nekome.

    Molio bi svakoga tko ima neki savjet da mi odgovori. Sada sam stvarno zapeo za to i želim da i taj sudac i ostali shvate da su plaćeni raditi u službi građana jer ih oni i plaćaju i donositi odluke na osnovu činjenica a ne proizvoljno kako im se netko sviđa.

    Iako sam naglasio da mi nije bilo problem platiti dosta za ovjeru kod javnog bilježnika volio bi da me uputite i u možebitni put kojim bi možda mogao dobiti i naknadu tj barem povrat razlike koja je kod ovjere kod suda i kod javnog bilježnika.

    Hvala unaprijed

×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija