Jump to content

ardent

Korisnik
  • Broj objava

    4
  • registrirao se

  • Zadnja posjeta

Objave koje je ardent objavio

  1. HEP je davne 1977.god. izgradio stupnu trafostanicu na svega 4 m od moje obiteljske kuće. U međuvremenu je došlo do nekoliko opasnih havarija uz opasnosti po imovinu i članove obitelji. Naknadno sam ustanovio uvidom u tehničku dokumentaciju i građevinsku dozvolu da je objekat izgrađen nezakonito, tj, bez glavnog projekta i građevinske dozvole. Naime, glavni projekat i građevinska dozvola odnose se na sasvim drugu lokaciju, koja je od mjesta gdje je izgrađena trafostanica, udaljena 57 m. Tužio sam HEP i dokazao da je grubo prekršen tada važeći Zakon o izgradnji objekata. To su potvrdili i vještaci a konstatirano je i u prvostupanjskom rješenju. Sud je, ignorirajući dokumentirane dokaze o kršenju zakona, donio rješenje da to ipak nije nezakonito. Žalio sam se Županijskom sudu i još do danas nisam dobio odgovor na žalbu.

    Tražim dobrog odvjetnika koji je spreman da pravnim sredstvima obori doneseno rješenje i zajedno samnom izbori se za moje pravo da na svojoj imovini živim sa obitelji bez stresa i straha od potencijalog havarijskog događaja. Sve što sam tražio u tužbi je da HEP izmjesti trafostanicu na bezbjednu udaljenost od obiteljske kuće, u skladu sa glavnim projektom i građevinskom dozvolom. HEP se složio sa izmještanjem objekta, ali da to bude o mojem trošku, bez obzira što su objekt izgradili nezakonito. 

  2. Vodila sam nekoliko sličnih slučajeva. Ako je taj trafo u tvom dvorištu odavno, potrebno je provjeriti (što će ti vjerojatno biti teško) da li je pravni prednik, odnosno raniji vlasnik nekretnine dao nekakvu pismenu suglasnost da se taj trafo tu stavi. Da bi postavili nešto u nečije dvorište, mora u pravilu biti neke suglasnosti. Ako je nema, možeš u sudskom postupku tražiti njeno uklanjanje i naknadu štete koju imaš zbog toga što se ona tu nalazi (primjerice, koliko je cijena tvoje kuće zbog toga umanjena i sl.) Ako se radi o provlačenju kablova kroz zemljište, HEP je morao provesti tzv. djelomično izvlaštenje gdje se u tom postupku utvrđuje koliko je zemljište izgubilo na cijeni zbog tih kablova. Ovo je u novije vrijeme češći slučaj, a sada to HEP uredno i radi. Osim svega navedenog, oni u pravilu u zemljišnim knjigama moraju izvršiti upistog djelomičnog izvlaštenja. To se čini u novije vrijeme također. Imala sam dva slučaja uklanjanja trafoa po tužbi. U jednom slučaju su mi uklonili odmah nkon drugog ročišta, a u jednom postupku sam čak u ovrsi tražila penale 1.000,00 kn dnevno zbog neuklanjanja, što mi je sud i odredio. Također su odmah izmjestili. Sve to zavisi od slučaja do slučaja... :-)

     

    Imam isti problem, trafostanicu i dalekovod u svom dvorištu na mojoj kat. čestici i želim to ukloniti. Molim kontakt sa Odvjetnicom-30; ardent

×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija