Jump to content

Azazel0

Korisnik
  • Broj objava

    3
  • registrirao se

  • Zadnja posjeta

Objave koje je Azazel0 objavio

  1. Prije 28 minuta, Ruby_Danderfluff je napisao:

    Ne znam što bih Vam rekla osim da Vas uputim na odredbe Obiteljskog zakona, čl. 40. - 42., o bračnom ugovoru, koje još uvijek vrijede i postoje. U čl. 40. se govori o postojećoj i BUDUĆOJ imovini, dakle, može se zaštititi buduća imovina.

    Isto vrijedi: sve što je bračni drug stekao radom za vrijeme trajanja bračne zajednice (iznajmljivanjem apartmana), bračna je stečevina i tek se ugovorom može drugačije urediti stjecanje tih dobara.

    Puno Vam hvala! :)

  2. prije 1 sat, Ruby_Danderfluff je napisao:

    Vrijede odredbe ObZ-a o bračnom ugovoru, to Vam je to (je li javni bilježnik možda mislio da ne možete sklopiti takav ugovor prije braka, već nakon sklapanja braka, kad steknete svojstvo bračnih drugova?

    Ne. Odgovor na pitanje i sugestiju da bi napravili predbračni ugovor je bio: "Nije problem, možemo Vam mi to napraviti, ali takav ugovor više nema nikakve pravne vrijednosti."

    prije 1 sat, Ruby_Danderfluff je napisao:

    Dakle, jedan bračni drug je naslijedio apartmane i to je njegova vlastita imovina. Drugi bračni drug je uz suglasnost prvog bračnog druga kao privatni iznajmljivač iznajmljivao te apartmane, prikupljao goste, čistio za njima, uređivao. 

    Možda sam se ja krivo izrazio pa me niste dobro shvatili. Radi se o istoj osobi, odnosno istom bračnom drugu. Dakle, onaj koji je naslijedio apartmane, je ulagao vlastitu imovinu, te iznajmljivao kao priv. iznajmljivač, dok je drugi drug uskakao sa čišćenjem i spremanjem.

     

    Dakle, poanta svega je, ukoliko predbračni ugovor i dalje ima svoju pravnu vrijednost odnosno težinu, mogu li se njime zaštititi buduće dobiti?

  3. Pozdrav,

     zanimalo bi me par informacija vezano za navedenu temu.

    1. Da li pravno, predbračni ugovor još vrijedi?
    Naime, razgovarao sam sa javnim bilježnikom koji mi je rekao da ga možemo sastaviti, ali da on nema više nikakvu pravnu težinu.

    2. Nasljeđena imovina naravno ne ulazi u eventualnu "post bračnu razdiobu", ali me zanima da li imovina nastala od nasljeđa ulazi? Hipotetski primjer, jedan supružnik je nasljedio  apartmane i uložio dodatne novce, a kroz godine braka oni su nosili novac, koji se spremao/trošio ili nešto treće, dok drugi supružnik nije ulagao u iste (izuzevši vremena kroz peglanje, čišćenje.....-pretpostavljam da za taj dio može tražiti određenu naknadu). Da li se ima pravo tražiti 1/2 ukupno zarađenog odnosno preostalog novca, te ukoliko se ima pravo, da li je moguće navedenim ugovorom izričito navesti da svaka korist nastala nasljeđenom imovinom ostaje onome koji ga je i naslijedio?

    Ako ima još koja dodatna info, slobodno ubacite. Hvala unaprijed na Vašem vremenu i odgovorima! :)

×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija