Jump to content

Hackslash

Korisnik
  • Broj objava

    10
  • registrirao se

  • Zadnja posjeta

Nedavni posjetitelji profila

Prikaz nedavnih posjetitelja je isključen i nije prikazan drugim korisnicima.

  1. Ako poslodavac salje radnika na poslovni put u inozemstvo, a prilikom ulaska u stranu zemlju potrebno je imati negativan test na COVID, je li poslodavac duzan platiti testiranje?
  2. Trazio pismeno tako da je odnio obrazac sefu, sef u njegovom odjelu je odbio potpisati pa onda ni nema sto proslijediti pravnoj sluzbi odnosno direktoru. Jedna nadredjena ga je pritom i izvrijedjala da kako se usudjuje uzimati dopust u vrijeme kad imaju vise posla. Ne ulazim u to, ali muz je rekao da na odjelu imaju dovoljno ljudi za rad i da su pred pol godine sefovi znali da ce bit vise posla. Jos jedna stvar, navodno postoji roditeljski dopust s pola radnog vremena. Je li to tocno i moze li se s tim produziti trajanje dopusta, npr 4 mjeseca na pola radnog vremena umjesto 2 bez rada? Je li u tom slucaju poslodavac duzan omoguciti radniku da uzme pola radnog dana kako mu pase, npr. samo popodne ako ja nisam slobodna ujutro, jer popodne mogu biti doma. Nadam se da nisam udavila, hvala ako netko moze objasniti.
  3. Smije li poslodavac po nekom kljucu odbiti dati roditeljski dopust ocu? Muz je zatrazio tri mjeseca roditeljskog za jesen, poslodavac je to usmeno odbio s komentarom "sada ne moze". Muzev kolega u istoj radnoj jedinici je prosle godine dobio dopust bez problema. Dijete jos nije navrsilo godinu dana, a navrsilo bi ga za vrijeme tog dopusta, ako to ima kakve veze.
  4. Pozdrav, zanima me moze li po Zakonu o medijima ili nekom drugom zakonu medij tek tako, bez pismenog ili drugog obrazlozenja, odbiti objaviti reagiranje citatelja? Radi se o Vecernjaku, njihovo urednistvo je odbilo objaviti moje reagiranje na jedan proslotjedni clanak u kojem se navode dvije netocne informacije (ne vrijednosni sud nego konkretna cinjenica), koje nemaju veze sa mnom osobno, ali radi se o dosta bitnim pogreskama na koje smatram da treba upozoriti te zelim da mi se objavi reagiranje. Nije napisano ni subjektivno ni uvredljivo ni ista slicno, ali su svejedno odbiti objaviti. Kome se obratiti za pomoc u ovom slucaju?
  5. Hvala. Jos jedna stvar. Smije li poslodavac odbiti dati placeni dopust, s obzirom da je vec odbio dati godisnji? Iskreno, meni bi najlaksa opcija bila potrositi stari godisnji, ali mi je poslodavac to odbio. Ono sto mi jos vise smeta je sto je prosle godine kolegi u mojoj jedinici s istim povodom, isto godina staza i istim polozajem na hijerarhiji bez problema dao dva tjedna slobodno.
  6. Postovani, ima li otac tek rodjenog djeteta po nekoj zakonskoj osnovi pravo na izostanak s posla tjedan do dva odmah nakon rodjenja djeteta? Ako ne, moze li se na temelju toga dobiti slobodno putem placenog ili neplacenog dopusta ili nekog tipa bolovanja? Ili kratkorocno koristenje dijela roditeljskog dopusta za oca odmah nakon rodjenja? Uzimanje godisnjeg bi mi bilo najprakticnije rjesenje ali u ovom slucaju nazalost nije moguce.
  7. Postovana, imam pitanje u vezi moje potrage. Nasao sam slucajno preko dvije publikacije jednog gospodina koji ima iskustva s problematikom mog slucaja, ali gospodin nije odvjetnik vec je sudac jednog Zupanijskog suda. Znate li mozda ako suci teoretski mogu primati gradjane na savjetovanje van radnog vremena, naravno uz naknadu, ili je to protivno pravilima vase struke? Srdacno
  8. Postovana, hvala na pomoci. Nadam se da se netko moze javiti.
  9. Hvala na odgovoru. Zanimalo me jer mi u pravnoj sluzbi nisu znali objasniti imam li ikakve argumente na svojoj strani... S obzirom da ste mi vi jedino odgovorili, mozete li preporuciti nekog strucnjaka za radno pravo u slucaju da cu trebati pravnu pomoc? Jer po ovome ispada da smijem odbiti, pa cisto ako bude komplikacija...
  10. Postovani, trebam hitan savjet. Radim u javnoj sluzbi na odredjeno posljednje dvije godine i nedavno sam doznao da me nadredjeni na poslu zele radi nekakve suradnje slati u inozemstvo, mjesec dana ove godine i 3 mjeseca iduce. S obzirom da mi na razgovoru za posao nikad nije spomenuta potreba odlaska u inozemstvo niti u ugovoru o radu eksplicitno stoji ta mogucnost, imam li ikakvo pravo odbiti ici i mogu li dobiti otkaz ako odbijem? Ako nije moguce odbiti odlazak jer ne zelim ici, je li to moguce napraviti na temelju nekog drugog opravdanja (npr. terapija radi kronicne bolesti, trudnoca supruge, bolest roditelja, nedovoljna financijska pokrivenost boravka itd.)? Kad sam razgovarao s pravnom sluzbom institucije, oni su mi rekli "da me nitko nema pravo slati van ako to ne zelim", ali mi nitko ne zna objasniti ne temelju kojeg clanka kojeg zakona, pravilnika ili dokumenta imam pravo odbiti odlazak u inozemstvo. Hvala najljepsa.
×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija