Jump to content

Marina19

Korisnik
 • Broj objava

  39
 • registrirao se

 • Zadnja posjeta

Objave koje je Marina19 objavio

 1. Poštovani,

  Zanima me mogučnost najma ili kupnje livade/oranice koja se ne obrađuje više od 10 godine. Vlasnik je umro, djece nije imao,a nasljedstvo nije triješeno, odnosno nije bilo dogovora i već 10 godina nije pokrenut postupak. S obzirom da se sporna zemlja nalazi do naše željeli bi uzeti u najam ili kuputi na neki način s obzirom da je neodržavano i , propada i mogući je izvor zmija i slično.

  Molim savjet o mogućnostima, hvala, Marina

 2. Poštovani,

   

  treba li član uprave umirovljenik plačati retroaktivno doprinose od 1.1.2014. kada je stupio na snagu čl.12 u kojem se navodi plačanje doprinosa po osnovi člana uprave ako nisu osigurani po drugoj osnovi ili ako drugim propisom nije drugačije propisano. Prije stupanja na snagu navedenog propisa umirovljenik je bio primatelj njemačke mirovine,a odjavljen sa HZMo u Hrvatskoj gdje je kratko radio i nije primao hrvatsku mirovinu. Društvo nije radilo u navedenom razdoblju što je vidljivo iz Prijava poreznoj upravi i Izjava o neaktivnosti drušva .

  Može li se primjeniti slijedeći članak:Sukladno Članku 233 Pravilnika o doprinosima ( NN 2/2009 ) isplatitelj primitka od kojeg se utvrđuje drugi dohodak i to umirovljeniku i bez obzira na vrstu isporuke ,sukladno članku 209. stavak 1 točka 15.Zakona o doprinosima izuzima taj primitak od obveze plaćanja doprinosa, bez obzira na osnovu isplate odnosno potraživanja  i iznos primitka. Navedeni članak 233 briše se tek na temelju Pravilnika o izmjenama i dopunama Pravilnika o doprinosima NN 128/2017 od 21.12.2017.

   

  Molimo hitno pomoć ,savjet po navedenom pitanju kako osporiti navedeni retroaktivi zahtjev. Radi se o velikom iznosu ,a bez prethodne obavjesti i/ili upozorenja za eventualnu obavezu.

   

  Unaprije hvala, Marina

   

 3. Poštovani,

  Molim Vas odgovor na slijedeće pitanje:

  Zaprimili smo više Rješenja od Ministarstva financija, drugostupanjski postupak, gdje su nam žalbe odbijene. Mogućnost pokretanja Tužbe pri Upravnom sudu. .Zanima nas , da li je moguće u jednoj Tužbi uključiti sva Rješenja ,jer se radi o istoj stvari plačanje doprinosa , ali po različitim godinama. Ili je potrebno za svako Rješenje napisati zasebnu Tužbu?

  Unaprijed zahvaljujem na pomoći.

 4. Poštovani,

  molim informaciju u koliko primjeraka je potrebno poslati Tužbu Upravnom Sudu? Da li Rješenja Porezne upravne mogu biti samo kopirana ili i ovjerena?  Da li je dozvoljeno kao prilog dostaviti kopiju Godišnjih izvješća Poreznoj upravi i Izjave o neaktivnosti predane FINI ili je potrebno od navedenih Instituciju zatražiti ispis?

  Hvala unaprijed na odgovoru

 5. Poštovani,

  molim Vas za pravnu pomoć.

  Pokrenut je Sudski spor sa HZMO pred Upravnim Sudom. Sada kao posljedica Rješenja HZMO potrebno je pokrenuti Tužbu prema Poreznoj upravi od kojih su zaprimljena Rješenja na koja možemo uložiti Tužbu.. Na koji način i da li možemo povezati /pridružiti Tužbu prethodnoj koja je pokrenuta prema HZMO kako bi ubrzali proces  i racionalizirali troškove.

  Molim svakako za pomoć jer sve predugo traje.:-?

  Hvala unaprijed ,

 6. Da, predmet se prekida ,a nastavit će se kada nasljednik ili staratelj umrle tužene koja je osporavala oporuku preuzme postupak i ih sud na prijedlog protivne strane ili po službenoj dužnosti pozove da to učine. Nitko dalje nije ništa pokrenuo. Da li sada samo oni koji su imali prigovor imaju pravo na potraživanje ili može bilo tko od bratića sestrična pokrenuti s obzurom da sve stoji i propada 10 godina. 

 7. Poštovani, prije 11 godina umro je bratić kojj  nije imao djece , a od rodbine osrali su samo bratići i sestrične.Na ostavinakoj raspravi, sudjeda je donijela izjavu kojom potvrđjhd da je bratić ostavio svu svoju imovinu jednom bračnom paru i to kao usmjeno izjavljeno . Dio rodbine izhasnio he da prihvaća izjavu AKO je to želja umrlog . Navedeno nije dokazivo. Dvoje se je žalilo,ali zbog smrti jedne od navedenih sve je stalo. Tako već 10 godina sve prooada. Da li sada ponovo bilo tko od rodbine može zatražiti završetak i podjelh imovine i prema kome bilježnik ili sud? Može li se dogovorno između rodbine sve riješiti preko bilježnika kako bi se izbjegli dodatni troškovi. Hvala unaprijed na odgovoru.

 8. Molim pomoć i savjet. Danas nas je prometni policaj zaustavio u Sloveniji i pokazao da smo se vozili brzinom od 76 km gdje je dozvoljeno 50. Kazna 500 eura ili 250 na licu mjesta. S obzirom sa smo vozi iza  drugog auta i sigurno nismo vozili tom brzinom, tražili smo sliku koju nije imao. Policihac je rekao da ako ne platimo kaznu da nećemo dobiti dokumente. S obzirom da nismo imali novac, vozili amo iza njih do bankomata.Na izvještaju ne puše brzina koju bam je pijazao, već samo član pi kojem nas kažnjava. Pitanje je slijedeće. Možemo li se i kome žaliti u ovom slučaju? Što slijedeći put kad nas zaustave i pokažu brzinu tvrdeći da je naša, a nema slike? Hvala unaprijed na odgovoru.

 9. Poštovani, molim informaciju vezano za osnovicu i iznose doprinosa članova uprave za 2014, 2015, 2016 i 2017.godinu.Radi se o doo društvu koji ima jednog člana , društvo nije radilo,nije bilo prometa ali nije odjavljeno iz sudskog registra. Prema informacijama sada će trebati platiti doprinose .Na stranicama pronalazimo npr. za 2016 da se doprinos plaćao na minimalnu plaću ( u načem slučaju nije je niti bilo), a informacija iz Porezne je da je osnovica za 2016 godinu 8.037 kn. U 2017. je došlo do promjena i navodi se u člancima da je osnovica bila 5030,35kn. U Pireznoj imaju podatak da je osnovica za 2017. godinu 7735 kn. S obzoirom da se radi o iznimno velikim iznosima, a prometa nije bil ,molimo pomoć. . Do sada različite informacije dobivamo. Hvala unaprijed

 10. Poštovani, molim informaciju vezano za osnovicu i iznose doprinosa članova uprave za 2014, 2015, 2016 i 2017.godinu.Radi se o doo društvu koji ima jednog člana , društvo nije radili, aliije odjavljeno iz sudskog registra. Sada dobivamo rješenja za uplatiti doprinose, ... Na stranicama pronalazimo npr. za 2016 da se doprinos plačao na minimalnu plaču( u načem slučaju nije je niti bilo), a informacije iz Porezne je da je osnovica za 2016 godinu 8.037kn. U 2017. je došlo do promjena ibnavodi se u člancima da je osnovica bila 5030,35kn. U Pireznoj imaju podatak da je osnovica za 2017. godinu 7735kn. S obzoirom da se radi o iznimno velikim iznosima, a prometa nije bil ,molimo pomoć. Hzmo je odbio žalbe. Hvala unaprijed

 11. Poštovani

  da li primatelj njemačke mirovine koja se oporezuje u Njemačkoj treba se prijaviti u Poreznu upravu Hrvatsku, odnosno dati iznos mirovine ili je dovoljno samo Rješenje o mirovini, odnosno statusu umirovljenika?

  Što u slučaju ako se dobije i hrvatska mirovina u manjem iznosu? To će se voditi kao drugi dohodak kod prijave za Nemačku na obrascu EEA ? I nema dodatnog oporezivanja u Hrvatskoj?

   

  Lijep pozdrav,

 12. Hzmo ne piše iznose u rješenju,već će to poslati Porezna. Hzmo  ne želi dati nikakve informacije. Molim ako može netko dati odgovor na slijedeće: član 12 Zakona o mirovinskom navodi plačanje doprinosa članova uprave ako nisu obavezno osigurani po drugoj osnovi i ako posebnim propisom nije drugačije odeđeno. Ako je umirovljenik primatelj starosne mirovine trebao bi se primjeniti članak 233 Pravilnika o doprinosima, u kojem je navedeno da se kao dokaz prilaže preslika rješenja inozemnog isplatitelha mirovine. Navedeni članak ukinut je 2017.godine. Što to znači za period od 1.1. 2014 na dalje? Ne radi li se ovdje ipak o drugom dohotku ako se isplaćivao .Hvala unaprijed

 13. Poštovani, molim informaciju koji su troškovi zatvaranja doo( Trgovački sud i bilježnik), te koje je vrijeme zatvaranja. Da li će se i zatvaranje doo koji su sada aktivni, moči nakon 1.1. 2019. raditi bez bilježnika, samo preko e građanin. Ima li netko saznanja, hvala i pozdrav

×
×
 • Napravi novi...