Jump to content

lexor

Korisnik
  • Broj objava

    17
  • registrirao se

  • Zadnja posjeta

Objave koje je lexor objavio

  1. Prije 26 minuta, malicovjek je napisao:

    Na stranici Porezne Uprave vezano na osobni odbitak pise, citiram:

    " Djecom se smatraju djeca koju roditelji, maćehe odnosno očusi, posvojitelji, udomitelji i skrbnici uzdržavaju. Djecom se smatraju i djeca nakon završetka redovnog školovanja do prvog zapošljavanja. "

    https://www.porezna-uprava.hr/baza_znanja/Stranice/OsobniOdbitak.aspx

    Otidjite u poreznu i trazite njihovog sefa.

    https://www.slobodnadalmacija.hr/novosti/hrvatska/clanak/id/589558/nova-pravila-porezne-uprave-ako-zelite-olaksicu-morate-dokazati-da-clan-obitelji-u-godinu-dana-nije-primio-vise-od-15000-kuna

    i kako bi to moj muz mogao ostvariti? jel dosta da dodemo s vjencanim listom ?

  2. Nedavno sam se udala, te imam dijete kojem moj muž nije bioloski otac. Nedavno sam isla u poreznu kako bih stavila dijete na njegovu poreznu karticu da ima olaksicu, no radnik na salteru je rekao da nema mogucnost da se to napravi. Zanima me da li je on u krivu ? Jer u zakonu koliko sam vidjela jasno pise da se porezna olaksica moze iskoristii za pastorka.... te na koji način moj muz moze iskorisitii olaksicu. Bioloski otac ne koristi olaksicu niti ima ikakvog kontakta s dijetetom.

  3. prije 2 sati , drot13 je napisao:

    Nema popisa, nego piše ili u samom članku ili u zasebnom članku na kraju glave (u ovom konkretnom slučaju u čl. 245. Kaznenog zakona).

    Ako ne piše ništa, goni se po službenoj dužnosti, tako da su posebno navedeni samo slučajevi privatne tužbe i prijedloga.

    Ovisi o vlasniku - ponudi mu se mogućnost kaznenog progona i ako se on na to odluči, ide se u kazneni progon.

    citiram te od gore

    što bi trebalo ici to kd po prijedlogu što si ti napisao gore , a nigdje ne piše u clanku da ide po prijedlogu,  sto znaci da ide po sluzbenoj duznosti ??!?!

    confused

     

     

     

  4. , G-man je napisao:

    Sve OK, i inače 235/2 ide ex offo uvijek (235/1 ovisi o vlasništvu imovine), ali jasno je da ako se radi o privatnom vlasništvu, vlasnik i nije nužno zainteresiran za progon, već samo želi dobiti obeštećenje, pa se zato i ne prijavljuje (pre)često.

    Da ne govorim o tome kako je, u velikoj većini slučajeva, vrlo teško otkriti identitet počinitelja.

    gdje se moze  pronaci koja se kd progone po sluzbenoj duznosti, prijedlogu ili privatno ( sa svim mogucim iznimkama), u kz ništa ne piše  vezano za kd ostecenja tude stvari, a i za ostala kd nije bas bolja situacija. konkretno gdje bi ja ovo mogao naci sto si ti napisao :D

  5. Prije 31 minuta, drot13 je napisao:

    Ovisi o vlasniku - ponudi mu se mogućnost kaznenog progona i ako se on na to odluči, ide se u kazneni progon.

    Ako odluči da neće ili mu prođe rok za pokretanje, ide se na prekršajni.

     

    Ako bi imao neku konkretnu situaciju, i odgovor bi možda mogao biti konkretniji...

    opcenito sam mislio

    hvala na odgovoru

  6. Prije 50 minuta, G-man je napisao:

    Prijavite da ste ga našli na djedovom/očevom tavanu nakon njegove smrti. Ili nešto slično.

    Trajno onesposobiti oružje može fizička ili pravna osoba koja ima odobrenje Ministarstva unutarnjih poslova za obavljanje djelat­nosti popravka i prepravka oružja, koja će izdati potvrdu o onesposobljavanju oružja.

     

    ne bi li onda policija oduzela to oružje ? na koju zakonsku osnovu bi ga onesposobila i vratila?
    nema mi smisla da osoba ima doma onesposbljenog kalaša ili neko modernije automatsko oruzje 

    mozda postoji  neki zakon koji regulira posjedovanje takvog onesposobljenog oruzja ako se radi o kolekcionarskom primjerku, dozvole muzejima ili slično ? ( pošto sam vidio na njuskalu 3-4 primjerka mp 40 da se prodaju ili su se prodavali - što me ujedno potaklo da otvorim ovu temu)

  7. prije 7 sati , drot13 je napisao:

    Ako je onesposobljeno, nema prepreke za držanje, samo ga treba prijaviti policiji.

    Što se tiče dijelova automatskog oružja, i njih je zabranjeno držati, ali ako su dio onesposobljenog oružja, onda nisu problem (jer su isto onesposobljeni).

    Oružje se inače i onesposobljuje na način da ga nikako nije moguće vratiti u funkciju niti je moguće uporabiti niti jedan bitan dio koji bi sam za sebe bilo zabranjeno držati (vadi se udarna igla, vari/blokira zatvarač, buši/puni cijev, miče udarni mehanizam i dr.).

    a kako se može onesposobiti automatsko oruzje ako je zakonom zabranjeno njegovo posjedovanje :-D   da bi ga onesposobio prethodno moram imati oruzje koje je nezakonito posjedovati :D   nema mi smisla :D 

    jel postoji procedura onesposobljavanja oruzja?  da li to moze fizicka osoba uciniti samostalno ili to radi policija ?

    jasno mi je za oruzje za cije je drzanje potrebno imati dozvolu, pa osoba umre i onda clan obitelji zeli imati to oruzje kao neku uspomenu i slicno, ali mi ovo s automatskim oruzjem nema nikakve logike ?  daj malo pojasni ako znas tko radi onesposobljavanje oruzja



     

  8. Prije 2 minuta, G-man je napisao:

    Ako je kolekcionarski primjerak, to bi sugeriralo da je oružje onesposobljeno. Plus što vidim da nam prodavatelj dolazi iz susjedne države.

    Ponavljam kako nemam podatak je li kod nas dozvoljena prodaja onesposobljena oružja, a koje je građanima zabranjeno posjedovati (baš zbog mogućnosti da se dijelovi mogu iskoristiti u svrhu izrade). Možda se jave koji naši drugi korisnici, koji imaju takvih saznanja.

    upravo sam postavio pitanje radi tih djelova, jer me taj dio zanima :)

    a i pitanje je  kako je osoba mogla legalno onesposobiti oruzje ako je samo posjedovanje zabranjeno ( ali necemo o tome :D )

  9. da li osoba moze posjedovati  automatsko oruzje ako je ono onesposobljeno za uporabu kako nalaze zakon ?
    da li su zakonski i dijelovi automatskog oruzja zabranjeni za posjedovanje? tj ako je onesposbljeno oruzje da li i dalje osoba u nelegalnom djelu pošto posjeduje djelove automatskog oruzja ?

     

    nadam se da sam jasan u pitanju :)

×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija