Jump to content

dokumenttoni

Korisnik
  • Broj objava

    8
  • registrirao se

  • Zadnja posjeta

Objave koje je dokumenttoni objavio

  1. Poštovani

    zamolio sam (ne znajući) odvjetnicu da sastavi ugovor o dosmrtnom uzdržavanju. Ista je to učinila ali kad sam došao kod JB isti je odbio ovjeriti takav ugovor uz obrazloženje kako je odvjetnica morala znati kako je za pisanje ugovora o dosmrtnom obvezan JB akt kao i kod doživotnog. Kako nam je ta odvjetnica vodila dugogodišnje sporove, a ja sam joj platio predujam za taj ugovor zanima me što je istina. Odvjetnica je bijesna na JB i kaže kako je to što je on učinio gnjusno, a ja se u pravnom labirintu ne znam snaći tko je u pravu. Kako su mi roditelji jako stari tako smo tog JB zamolili da jos isti dan sastavi JB akt ako ugovor o dosmrtnom i to kod istog potpisali i platili. Molim Vas za stručni komentar da ali ugovor o dosmrtnom može pisati ISKLJUČIVO JB ili ne. Hvala.

  2. Hvala Matrix samo sam to htio znati. Nužni dio neće ni toj sadašnjoj ženi biti ugrožen jer je i ona obezbjeđena ali me sad zanima još nešto. On je davno darovao ugovorom o darovanju mojoj sestri jednu manju garažu i ona se na to uknjižila ima 5-6god. Sad nju zanima može li ona naknadno potpisati i za taj prostor dosmrtni s obzirom da je već uknjižena ili s obzirom na protek godina to nema smisla?

  3. prije 9 sati , Matrix je napisao:

    kako se u konkretnom slučaju na strani obdarenika i davatelja uzdržavanja javlja ista osoba (stjecatelj) sasvim izvjesno da sam sebi neće komplicirati stvar.

    Zaključak,tj.ono što vas interesira;

    -glede činjenice da je prethodno sklopljen darovni ugovor neče u tom pogledu proizvesti nikakve negativne učinke na ugovor o dosmrtnom uzdržavanju.

    Moja isprika što sam za svog oca vodio nekoliko sudskih sporova pa sam svjestan sljedećih činjenica.  Ugovor je sklopljen zbog činjenice da se otac preoženio a ja sam dijete iz prvog braka. Koliko mi je poznato poreznoj upravi na znanje svaki JB šalje po službenoj dužnosti ugovore. Nije problem da ja mašem s darovnim ili ne, nego je problem da u scenariju tužbe sud zatraži na uvid prethodne ugovore od porezne/ njihove evidencije i s tim darovnim meni sruši dosmrtni jer ne možeš otuđiti ono što nije tvoje zar ne? A ako se vratimo na prethodni ugovor o darovanju, tada se pojavljuje nužni dio što se htjelo izbjeći tim više što je u tu nekretninu značajna sredstva uložila žena iz prvog braka, a nisu nikada podijelili bračnu stečevinu. U ugovoru o dosmrtnom su se potpisali i majka i otac i naveli da je to dio bračne stečevine. Moje jedino pitanje je da ste vi suci bi li stvorio problem taj darovni ili ne bi u pogledu nužnog dijela u najgorem scenariju jer je dosmrtni napisan u obliku JB akta. Hvala

  4. Niste mi odgovorili na pitanje znači darovni ugovor je potpisan u JB dva tjedna prije i nakon toga je ponovno u JB potpisan za istu nekretninu Ugovor o dosmrtnom. Kako nije pri potpisu raskinut ugovor o darovanju, ali isti nije proveden ni u ZK,zanima me da li je ugovor o dosmrtnom važeći ili nije s obzirom da je potpisan prije njega ugovor o darovanju. Molim Vas mi odgovorite zdravo seljački jer nisam pravnik ni odvjetnik i ne znam koji se uvjeti moraju ispuniti i bojim se da li sam 5000kn bacio u vjetar. Hvala.

  5. Da ne otvaram novu temu, potpisao sam s ocem ugovor o dosmrtnom ali sam 2 tjedna prije potpisao darovani ugovor.taj darovni nije proveden u zk niti je dan na knjiženje. Da li dosmrtni ima vrijednost bez obzira na potpisani darovni ili s obzirom da isti nije potpisan dosmrtni nema snagu? dosmrtni je predan na knjiženje

×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija