Jump to content

veivei

Korisnik
  • Broj objava

    10
  • registrirao se

  • Zadnja posjeta

Objave koje je veivei objavio

  1. prije 59 minuta, Borbena7 je napisao:

    Za kćer bi bio najsigurniji ugovor o doživotnom uzdržavanju. Mada možete i oporučno raspolagati, ali navedite zašto iz oporuke isključujete tu drugu kćer. Osobno bih izabrala ovaj prvi ugovor, ako je kćer voljna ispunjavati svoje ugovorne obveze na ime Vašeg uzdržavanja.

    Mislim da je oporuka opcija jer objašnjava zašto isključujem drugu kćer iz oporuke. Hvala.

    prije 23 sati , Miran89 je napisao:

    To možete samo ugovorom o doživotnom uzdržavanju. Ostatak će vam objasniti netko tko je stručniji.

    Doživotno uzdržavanje je nešto što bih voljela izbjeći. Hvala.

  2. Poštovani,

    želim svoju nekretninu darovati svojoj kćeri, a nakon moje smrti. S obzirom da imam još jednu kćer sa kojom nemam nikakvog kontakta već 8 godina te koja je nizom svojih loših postupaka dovela do mojeg općenito lošeg stanja zdravstvenog i egzistencijalnog, te također i stanja svoje sestre, moje kćeri, želim da stan ostane u vlasništvu samo jedne kćeri. Na koji način treba sačiniti darovni ugovor te biti siguran da starija kćer neće moći tražiti polovicu nekretnine za sebe.

    Hvala.

     

  3. Poštovani,

    U ugovoru o radu stoji da će rad vikendom biti plaćen, no naš direktor ne plaća taj rad već za to daje slobodne dane sa čime se mi ne slažemo. Prekovremene sate u tjednu takodjer ne isplaćuje. S obzirom da je u pitanju trgovina i manjak je djelatnika uskačemo jedni drugima ali na vlastitu štetu. Svaki prigovor bi zavrsio otkazom.

    Može li poslodavac svojom voljom raditi mimo potpisanog ugovora?

    Hvala

  4. Poštovani, molim za savjet

    Nakon smrti majke, sestra i ja naslijedile smo pola stana, svaka po 1/4 s obzirom da je otac živ i koristi drugu polovicu. Od obaveza plaćamo pričuvu i komunalno, medutim, problem je što moja sestra koja živi u Italiji ne ispunjava svoju obavezu plaćanja nego reagira tek kada ju ja nazovem. Zanima me na koji način ja mogu 'skinuti' sa sebe plaćanje u njeno ime, da li je moguće da njoj dolaze uplatnice u Italiju, eventualno, odnosno odvojiti plaćanje jer do sada su još uvijek naslovljene na pok. mamu? Što se može dogoditi ako ona ne bude redovno uplaćivala svoj dio režija?

    Hvala

  5. prije 2 sati , Ruby_Danderfluff je napisao:

    Stan je, ako dobro razumijem, bračna stečevina, u polovici je Vaše vlasništvo, a u polovici vlasništvo bivšeg supruga (bez obzira na to tko je sada u posjedu stana, bez obzira na knjižno stanje, bračna stečevina proizlazi iz zakona). 

    Vi imate pravo od supruga potraživati polovicu uplaćenih rata kredita (zastarni rok za to je pet godina od uplate), a on se može upisati kao suvlasnik u polovicu nekretnine (on to ne mora učiniti jer njegovo suvlasništvo proizlazi iz zakona i on se može upisati u bilo kojem trenutku). Međutim, pretpostavljam da je prijenos prava vlasništva na Vas bio zato što je suprug imao dugova (pa da mu ne "sjednu" na nekretninu) što znači da on nije u mogućnosti snositi polovicu rata kredita. 

    Ako ste ipak sklopili neku vrstu pisanog bračnog ugovora temeljem kojega se suprug odrekao bračne stečevine u Vašu korist, onda on ne može ničime više prijetiti, Vi (osim ovog doživotnog stanovanja) možete svojom imovinom raspolagati kako god želite. Nejasno je zašto je suprug zaprijetio policijom i što on ustvari želi. 

    Postoji li opcija da stan prodate, podmirite kredit i podijelite ako je što ostalo?

    Dakle, još dok smo bili u braku , stan je ,odnosno polovica stana (jer smo na vlasničkom listu bili pola-pola vlasnici) darovan meni (dakle postoji darovni ugovor).

    Prilikom brakorazvodne parnice, bivši suprug nije prisustvovao na dva ročišta , razlog nepoznat, te je brak razveden bez njegovog prisustva. Zahtjev sam ja podnijela. Nije se pokretalo pitanje bračne imovine.

    S obzirom da je on u dugovima, što nije teško za pretpostaviti, ja ne znam na koji način da uopće pokrenem postupak za povratom dijela uplaćenih anuiteta.

    Ja prodajem stan, jer je tako bilo dogovoreno i aktivna sam u tome. Moj prijedlog njemu je bio da se stan iznajmi ,pa da se od najamnine otplaćuje rata-a odgovor na to je bila njegova prijetnja. Ima li on uopće pravo na takvo postupanje? Njegova je uloga za sada ignoriranje svega ,jer ja otplaćujem isti stan. Prilikom jedne štete u stanu nisam od Allianza imala pravo na isplatu štete jer sam ja "samo" sudužnik i moje ime nije na Ugovoru osiguranja. Naravno da sam zamolila bivšeg da mi potpiše Izjavu o šteti, što je on bahato odbio. Banka mi također nije mogla pomoći jer u trenutku sklapanja police je Korisnik bio i ugovaratelj iste. Sve skupa strašno. Ja plaćam, a nemam nikakvih prava.....

  6. , Željac047 je napisao:

    Poštovani oprostite na upadu, malo bi pojasnio stvari što se tiče kupovine stana na kredit za vrijeme trajanja bračne zajednice...

    Dakle, kad se uzima kredit kojim se kupuje stan za vrijeme trajanja bračne zajednice (bilo stambeni, gotovinski isl.), u trenutku podizanja kredita, novcem dobivenim temeljem kredita, se kupuje stan, dakle stan je u tom trenutku stečen i predstavlja bračnu stečevinu, tj. vlasništvo je supružnika u jednakim dijelovima (predstavlja bračnu stečevinu).....no ostaje kredit kojim je stan otplaćen....kredit je dužan otplaćivati supružnik (osoba) koji je i potpisao ugovor sa bankom, naravno, ako se drugačije ne dogovore, jer će banka, za otplatu istog, teretiti potpisnika kredita (ne interesira banku bračni odnosi, nju interesira samo osoba koja je sa njom sklopila ugovor o kreditu)....dakle osoba (supružnik) koji je potpisao ugovor sa bankom za odobravanje kredita dužan ga je i otplaćivati, jer će njega banka teretiti ako kredit ne bude redovito otplaćivan, a po otplati istog, on ima pravo, od bivšeg supružnika koji je, temeljem podjele bračne stečevine, već ostvario pravo vlasništva (suvlasništva) na stanu koji je kupljen tim kreditom, tražiti polovicu uplaćene svote kredita koju je on (potpisnik kredita) uplatio.

    Nije mi jasno zašto se traži polovica uplaćene svote kredita ? Valjda se traži čitav iznos, jer je sudužnik čitav iznos i uplaćivao. Ako za nekoga uplaćujete 1.000 kn svaki mjesec , dakle rješavate njegovu obavezu, koju je on Ugovorom "prenio" na sudužnika, pa nećete valjda dijeliti obavezu po pola? Taj korisnik neplatiša je "vlasnik" kredita u cjelosti, a ne polovično.....

    Osim toga , nakon razvoda braka sudužnik,jamac ili slično otplaćuje anuitete iz vlastitih sredstava, a ne zajedničkih.

  7. Poštovani,

    nakon razvoda braka 2016-e,  ostao je kredit podignut za kupovinu stana, gdje je korisnik bio bivši suprug, a ja sudužnik. Par godina prije rastave ,vlasničko pravo je darovnim ugovorom preneseno na mene, a bivši suprug

    ima zabilježbu doživotnog stanovanja na 1/2 nekretnine. Bivši je suprug iselio iz stana 2016. godine . Od tada, ja plaćam kredit ,kao sudužnik ,jer on je odlučio ne plaćati, iako je zaposlen, a ja ne.Do sada sam nekako uspijevala

    plaćati ratu ,međutim uskoro to više neće biti moguće. Jasno mi je da sam kao sudužnik to dužna, međutim, postoje li ikakva mogućnost da se ova mučna situacija barem olakša . U pokušaju da isti stan iznajmim,a sebe preselim kod roditelja,bivsi se suprug zaprijetio policijom. Evidentno je da on svijesno onemogućava rješavanje ove situacije nastojeći mene dovesti u bezizlaznu situaciju.

    Molim za odgovor, hvala

×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija