Jump to content

Zdravko Završki

Korisnik
  • Broj objava

    6
  • registrirao se

  • Zadnja posjeta

  1. U stambenoj zgradi sa devet stanova dva su stanara svoje podrume pretvorila u dodatni stambeni prostor sa kompletnim komunalijama, a jedan je svoj podrum uredio bez sanitarija, dakle samo je uredio postojeće neuredno stanje, zemljani pod i goli beton i cigla na zidovima. Dakle, imamo dva slučaja, jedan je sa zapravo dva uređena stana u podrumu, a drugi je samo sređivanje lošeg stanja podruma i to nije stambeni prostor. Neki od preostalih stanara se bune da to nisu smjeli napraviti i prijete građevinskom inspekcijom. Što bi se moglo dogoditi ako inspekcija zaista reagira? Napominjem da su ti podrumi etažirani i pripadaju spomenutim stanarima. Hvala na odgovoru.
  2. Također imam i ovaj problem. Naslijedio sam jednosobni stan od sestrične. Taj stan bio je predmet dugogodišnje parnice između nje i sestrične njenog pokojnog supruga nakon čega je konačno postignuta izvansudska nagodba kojom moja sestrična treba isplatiti drugoj stranci traženi novčani iznos, što je i učinjeno. Temeljem iste Nagodbe sačinjen i Ugovor o prijenosu suvlasničkog dijela stana, a čime je je moja sestrična postala vlasnik stana u cijelosti. Kako sam ranije napomenuo, nakon smrti sestrične taj sam stan ja naslijedio. Kako bi stan vlasnički prepisao na sebe, moram predati spomenuti Ugovor. Nisam ga našao u stanu pa sam ga zatražio od sestričninog odvjetnika. I tu sad nastaje problem. Odvjetnik mi ga je pokazao, ali ne želi mi ga predati uz obrazloženje da je sestrična prema njemu imala neke dugove. Sjećam se, ranijih godina, da mi je sestrična pričala o tome da joj taj odvjetnik besplatno, iz prijatelskih odnosa sa njenim roditeljima, vodio slučaj “pro bono”. A i on mi to spominje, uz dodatak da je vodio i druge imovinske parnice moje sestrične, a te dijelove naslijedili su drugi članovi, ne ja. Na upit, koliko sam ja onda to dužan platiti taj Ugovor (svoj dio), zatražio je od mene da dovedem i ostale nasljednike kako bi, vjerojatno, dogovorili iznos. Naravno, ja to od njih ne mogu tražiti, jer nemaju baš nikakve veze sa mojim nasljedstvom. Ne znam što učiniti? Da li ima smisla Ugovor zatražiti od Bilježnika, ukoliko raspolaže istim? Imam li na to kakvo pravo? Odnosno postoji li još koji način kako doći do tog Ugovora? Hvala!
  3. Ne znam da li ovo spada ovamo, ali stvar je slijedeća: Nakon smrti majke ja i moja dva brata naslijedili smo svu njezinu imovinu u dijelovima 6/16, 5/16 i 5/16 (dakle ukupno 16/16). Radi se o kući i okućnici koju bi ja i jedan brat željeli prodati jer je već stara i oronula i skupo ju je održavati. Drugi brat (6/16) ranije se izjasnio da bi on otkupio naše dijelove, ali sada, kad je kuća propala on uopće ne želi s nama o prodaji razgovarati. Živi vrlo udaljeno od nas dva i jedino možemo telefonom ili e-mailom s njim kontaktirati, ali on se uopće na odaziva na bilo koji poziv. Kako imamo već nekoliko interesenata za prodaju kuće s parcelom, zanima me na koji način možemo brata prisiliti da s nama uopće kontaktira u vezi prodaje. Da li mi dva, koji ukupno imamo 10/16 imamo uopće kakvo pravo da prodamo kuću bez njegovog pristanka? Odnosno, kako to pokušati riješiti pravno? Hvala na odgovoru!
  4. Poštovani, Predstavnik sam stanara u stambenoj zgradi sa sedam stanova. Potrošnju vode plaćamo prema očitanju zajedničkog brojila, a temeljem prijavljenih broja članova kućanstva. Međutim, jedan od stanara ne želi plaćati za jednog svog člana jer tumači da je on prijavljen po mjestu boravka u drugom gradu i tamo plaća vodu. Malo mi je to "glupo" objašnjenje. Dakle, ovdje troši vodu koju mi svi ostali plaćamo. Na prethodna dva sastanka suvlasnika spomenuti stanari nisu se htjeli odazvati, a natpolovičnom većinom (i u kvadraturi) prisutni suvlasnici izglasali su da ih treba prijaviti sa stvarnim brojem. Za to postoje i zapisnici sa potpisima prisutnih suvlasnika, a isti su dati na znanje i spomenutom suvlasniku, a također i upravitelju zgrade. Obzirom da nekoliko mjeseci nisu prijavili stvarni broj članova kućanstva, ja sam kao predstavnik stanara, a smatram da na to imam pravo, prijavio stvarni broj članova u tom stanu temeljem kojih im je ispostavljen obračun vode za prethodni mjesec. Ne žele to platiti, stavljaju mi pod nos uplatnicu i traže da ja od Vodovoda tražim izmjenu obračuna. Smatram da sam temeljem zakonskog izbora za predstavnika stanara postupio ispravno i ne želim to tražiti od Vodovoda. Molim Vas za savjet, da li je ispravno postupljeno i da li stvarno plaćanje vode može uslijediti isključivo po prijavi mjesta boravka? Hvala!
×
×
  • Napravi novi...