Jump to content

tomilak

Korisnik
  • Broj objava

    9
  • registrirao se

  • Zadnja posjeta

Objave koje je tomilak objavio

  1. Cijenjeni

    Na našoj katastarskoj čestici 3641/3 Pazinska 21 Poreč, došlo do nesuglasice oko potvrde Etažnog elaborata . Naime jedan manji broj ( 3 od 12 ukupno ) suvlasnika se ne slaže s raspodjelom i prikazom vlasničke strukture i u svom Posebnom i zajedničkom dijelu. Kako se navedenih suvlasnici ne mogu složiti i dogovoriti oko navedenog, postavljam slijedeća  pitanja :

    1.       Da li je moguće sporni problem riješiti sudskim putem

    2.       Ako je moguće, koji je sud nadležan

    3.       Tko bi u našem slučaju bio Tužitelj, a tko Tuženik

    4.       Što je tu i kako se definira Predmet tužbe

    5.       Da li bi bilo neophodno korištenje sudskog vještaka

    6.       Tko bi snosio troškove sudskog postupka

    7.       Da li bi presuda suda bila obvezujuća u smislu izmjene i dopune Etažnog elaborata

    8.       Nevezano za 1. – 7. Da li postoji obveza i zakonski rok do kada se Etažiranja moraju provesti

     

                                                                                 Suvlasnik na 3641/3      Tomislav Milaković

     

    Citiraj

  2. Suvlasnik sam u zgradi s 12 stanova. Naša zgrada je legalizirana, dobili smo rješenje. Sada je u toku postupak podjele Posebnih i Zajedničkih dijelova naše zgrade, odnosno postupak Etažiranja . Nas troje, od 12 suvlasnika nismo zadovoljni s Etažnim elaboratom podjele, jer smo značajno zakinuti u podijeli Zajedničkih dijelova naše zgrade.        Spornom podjelom bi nam se značajno narušila vrijednost naših posebnih dijelova, te i u jednom dijelu onemogućila normalna funkcionalnost.

    Pitanja su slijedeća : Da li preostalih 9 suvlasnika, bez naše suglasnosti i ovjerenog potpisa, mogu provesti postupak Etažiranja ?                                                                                                        Ako je to moguće, koji je to način i kako da se mi, nas 3 ravnopravna suvlasnika tome suprostavimo ?

                                                                                                                                                                                                            Zahvalan T. Milaković

  3. Pitanje služi za potrebe izrade Etažnog elaborata, odnosno postupka etažiranja

    U suterenskom dijelu zajedničkog stubišnog prostora zgrade odvaja se hodnik koji služi za osobni pristup garažama i drvarnicama. Navedeni hodnik od stubišnog prostora odvojen je vratima. Da li se taj, navedeni hodnik,  može smatrati kao zajednički hodnik vlasnika garaža i drvarnica ( tri vlasnika ), s idealnim dijelovima vlasništva, ovisno veličini posebnog dijela. Ili, je taj hodnik , zajedničko vlasništvo svih 12 suvlasnika cjelokupne zgrade, od kojih 9 nema suvlasnički, posebni dio, koji bi bio u doticaju s navedenim hodnikom. Navedeni hodnik služi samo i isključivo za potrebe troje vlasnika garaža i drvarnica. 

    Na priloženom privitku spomenuti hodnik naglašen je crvenom bojom.

    tlocrt garaže drvarnice 11.jpg

  4. Što to konkretno znači u postupku etažiranja, i kakav status bi taj sporedni dio dobio. 

     

    Ako je prema  Zakonu o vlasništvu i drugim stvarnim pravima pristupni put garaži sporedni dio zajedničkog prostora prije etažiranja, kakav status pristupni put prema garaži dobiva u toku i nakon provedenog postupka etažiranja.

    Ili kraće da li u postupku etažiranja pristupni put postaje pripadak posebnog dijela garaže, što se posebno evidentira u Etažnom elaboratu. 

    Da ne bude zabune pristupni put garaži služi samo i jedino za potrebe garaže, u kontaktu je s garažom i nema utjecaja na ostale zajedničkim dijelove, niti je s njima u fizičkom dodiru. 5caf1491476c2_pristupniputovi1.jpg.f69b0f5cc05995b3409102d30dc3b87b.jpg

  5. Molim odgovor na slijedeće pitanje :

    DA LI SU PRISTUPNI PUTEVI GARAŽAMA SPOREDNI  DIJELOVI ZAJEDNIČKOG PROSTORA ?

    U našem slučaju  PRISTUPNI PUTEVI GARAŽAMA služe samo i jedino za potrebe garaža, a svojim položajem i funkcjom ne utiču negativno na ostale zajedničke i posebne dijelove zgrade.

    Ako navedeni PRISTUPNI PUTOVI GARAŽAMA imaju status SPOREDNIH  DIJELOVI ZAJEDNIČKOG PROSTORA , trebaju li se i mogu li se u postupku EATAŽIRANJA tretirati kao PRIPADCI garažama ?

     

     

     

                                                                               Zahvalan na odgovoru i pozdrav          Tomislav Milaković

    pristupni putovi 1.jpg

×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija