Jump to content

tomkar75

Korisnik
  • Broj objava

    3
  • registrirao se

  • Zadnja posjeta

Aktivnosti reputacije

  1. Hvala
    tomkar75 je reagirao na Mario137 u Porez na dohodak - vježbenik na brodu (izmjena zakona 2019)   
    Imate osnovni osobni odbitak od 3800 kn mjesečno plus 400 kn po danu plovidbe, a ako imate permanent plaću od 16 k kn mjesečno, onda vam je pitanje na mjestu, jer biste ulazili u oporezivi dohodak. 
    Pogledajmo taj članak: 
    »(12) Stručni radnik koji je kao vježbenik palube, stroja ili elektrotehnike ukrcan na brod u međunarodnoj plovidbi bez obzira na državnu pripadnost broda, u razdoblju ne duljem od 183 dana u godini za koju se utvrđuje obveza poreza na dohodak, nije obvezan primitke ostvarene po osnovi rada na brodu u međunarodnoj plovidbi obračunati u godišnju poreznu prijavu poreza na dohodak, sukladno odredbama propisa o porezu na dohodak.
    Ako ja dobro razumijem, to znači da ne niste u obvezi plaćati porez ako ste vježbenik i niste ostvarili 183 ili više dana plovidbe u poreznom razdoblju. 
    Ovdje je Pomorski zakonik lex specialis i tu nema dvojbe, čaki ako nije usklađen sa Zakonom o porezu na dohodak - što mora biti.
    Što se tiče službenika porezne uprave, tu ne možete očekivati odgovore, ali pišite im putem online obrasca 'Pišite nam'  sa web stranica Porezne ili pismeno na adresu Središnjeg ureda, Boškovićeva 5, Zagreb. Oni na te upite odgovaraju pismenim (istina, ne baš brzo), i to dobijete i vi i sve teritorijalne jedinice Porezne uprave. Budite uporni, ne odgovore li u roku 15 dana pišite požurnicu, ali po meni, niste u poreznoj obvezi. 
×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija