Jump to content

Saracen

Korisnik
  • Broj objava

    3
  • registrirao se

  • Zadnja posjeta

Objave koje je Saracen objavio

  1. , sevo je napisao:

    Poštovana,

     

    Promet koji ostvarujete preko tekućeg računa ne podliježe kontroli porezne uprave. Porezna uprava nema uvida u njaga, niti joj banka dostavlja podatke o prometu putem istog. Znači nema nikakve granice iznosa kojeg možete primiti na njega. To sam u praksi osobno provjerio i iskusio. Zato se i zove tekući račun. Tako zakon (mislim o bankama) propisuje.

     

    Za žiro račun priča je potpuno drukčija. O prometu ostvarenog preko žiro računa banka dostavlja poreznoj upravi podatke. Za slučaj da se podaci o tom prometu ne slažu s podacima u Vašoj godišnjoj prijavi poreza na dohodak (obrazac DOH) ili je uopće niste predali, porezna Vas poziva na izjašnjenje i davanje podataka. Tu je onako, usudio bih se reći već i lagani problem. No, ništa nerješivo. Ovisi dosta o referentu, a i o osobi koja Vam vodi knjige (ako je imate). Znači za iznose dobivene na žiro račun morate prijaviti i platiti na njih porez i prirez na dohodak po propisanim stopama, neovisno o izdatom računu.

     

    Da bi mogla izdavati račune morate se prije svega upisati u registar poreznih obveznika (ispuniti i predati obrazac RPO).

     

    Sve izneseno vrijedi i za rukotvorine prodane putem portala. Kupoprodaja je sklopljena u Hrvatskoj, znači u HR plaćate i porez. Nema granice iznosa, plaćate ga na svaki prodani proizvod, za sve iznose koji Vam sjedaju na žiro račun.

     

    Ima još jedna sitnica na koju valja ukazati: vodite računa da kao porezni obveznik imate pravo na porezni odbitak u iznosu od najmanje 26.400,00 kuna godišnje. To znači da ukoliko Vam ostvareni dohodak od plaće i prodaje ovih rukotvorina ne prelazi navedeni iznos, Vaša obveza uplate poreza na dohodak je nula kuna. Pri tome će se eventualno uplaćeni iznosi poreza na dohodak po svakoj prodanoj rukotvorini uzeti kao plaćene akontacije tog poreza, te nakon što Vaša porezna prijava bude obrađena, isti iznosi će se vratiti na Vaš tekući račun, ako je porez preplaćen.

     

    Nisam siguran, ali mislim da nećete pogriješiti, ako tijekom godine ne uplaćujete predujmove (za koje nije izdato rješenje porezne uprave), nego samo na kraju godine predate obrazac DOH. Naravno, u tom slučaju morate biti spremni platiti porez i prirez na dohodak, ako Vam iznos primitaka prelazi onih 26.400,00 kuna.

     

    Evo, nadam se da sam Vam barem malo pomogao.

     

    Lp

    Poštovani,

    obzirom da je pitanje postavljeno 2014. pa tako i odgovor, zanima me da li se šta promijenilo po tome do današnjeg datuma i konkretno šta ?

    Unaprijed zahvaljujem na odgovoru.

     

    Lp

  2. Poštovani,

     

    zanima me da li broj mobitela kojeg sam kao privatnik koristio više od 15 godina u poslovne i osobne svrhe spada pod moje osobne podatke ? I da li se otuđenje istog radi njegovog ukidanja samo zato da mi se nanese maksimalna šteta od strane novog poslodavca smatra manipulacijom osobnim podacima ?

     

    Unaprijed zahvaljujem na odgovorima

×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija