Jump to content

Shone995

Korisnik
  • Broj objava

    3
  • registrirao se

  • Zadnja posjeta

Objave koje je Shone995 objavio

  1. prije 12 sati , DzoniPo je napisao:


            Članak 2. mijenja se i glasi:
        
            „Članak 5. mijenja se i glasi:

            „Podrijetlom stječe hrvatsko državljanstvo osoba rođena u inozemstvu, čiji je jedan roditelj u trenutku njezina rođenja hrvatski državljanin, ako do navršene 21. godine života bude prijavljena u diplomatskoj misiji ili konzularnom uredu Republike Hrvatske u inozemstvu ili u matičnom uredu u Republici Hrvatskoj radi upisa u evidenciju kao hrvatski državljanin.

            Podrijetlom stječe hrvatsko državljanstvo i osoba starija od 21. godine života, rođena u inozemstvu čiji je jedan roditelj u trenutku njezina rođenja hrvatski državljanin, ako u roku od dvije godine od dana stupanja na snagu ovoga Zakona podnese zahtjev za upis u evidenciju hrvatskih državljana, a Ministarstvo unutarnjih poslova prethodno utvrdi da ne postoje zapreke iz članka 8. stavka 1. točke 5. Zakona.
        
            Osoba rođena u inozemstvu, čiji je jedan roditelj u trenutku njezina rođenja hrvatski državljanin, a ne udovoljava pretpostavci iz stavka 1. ovoga članka, stječe hrvatsko državljanstvo ako bi ostala bez državljanstva.“.“.

            Obrazloženje:

            U Konačnom prijedlogu zakona o izmjenama i dopunama Zakona o hrvatskom državljanstvu u članku 2. dodan je novi stavak 2. te se prihvaćanjem u izmijenjenom obliku amandmana Odbora za Hrvate izvan Republike Hrvatske omogućava u predloženom roku stjecanje hrvatskog državljanstva podrijetlom i onim osobama rođenima nakon stupanja na snagu Zakona o hrvatskom državljanstvu, starijima od 21 godine, čiji je jedan od roditelja bio hrvatski državljanin u trenutku njihova rođenja, a propustio ih je prijaviti do njihove punoljetnosti radi upisa u evidenciju državljana Republike Hrvatske. Rok od dvije godine je primjeren jer će se zainteresirane stranke moći informirati o navedenoj mogućnosti stjecanja hrvatskog državljanstva putem mrežne stranice Ministarstva unutarnjih poslova.   

    Prema mome mišljenju, znači da će osobe kojima je jedan roditelj bio hrvatski državljanin u momentu njegova rođenja, bez obzira na narodnost moći da podnese zahtev po poreklu, u roku od dve godine za upis u knjige državljana ukoliko udovoljava:

    -punoljetna i nije joj oduzeta poslovna sposobnost;

    -iz njegova ponašanja se može zaključiti da poštuje obučaje RH.(ova tačka nije dobro definirana koja je metoda utvrđivanja).

    Još se čeka 1.1.2020.

     

     

    Hvala puno na odgovoru

  2. Poatovani. Ja sam rodjen u BiH 1995 u tom trenutku otac koji je rodjen u Hr imo je Hr drzavljanstvo a majka je rodjena u Soveniji i nije imala drzavljanstvo. Ja nisam bio upisan u Hr do 18te godine koje su meni sanse za Hr drzavljanstvo jer imam izjavu da sam Hrvatske nacionalnosti samo u rodnom listu i da dodam jos da brat i sestra su dobili Hr drzavljanstvo na osnovu rodjenja dali bih mogao nesto preko njih da vucem ili preko babe dede koji su Hr drzavljani. Hvala 

×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija