Jump to content

pareidolia

Korisnik
  • Broj objava

    4
  • registrirao se

  • Zadnja posjeta

Objave koje je pareidolia objavio

  1. , mali15 je napisao:

    Navodno ne bi promjenila nista susjedova suglasnost, koji je on voljan dati, jer nije problem susjed nego GUP.

    Znaci, svima je dopusteno grijesiti, a mali covijek placa, u ovom slucaju ja?

    imam li kakve osnove za tuzit arhitekta?

    Jednostavno ne znam kako izaci normalan iz ove situacije.

    Suglasnost susjeda nažalost neće ukloniti opasnost od širenja požara. Pokušajte od susjeda otkupit dio parcele, ali samo u slučaju da susjedova zgrada (a i vaša) mogu biti dovoljno udaljene od nove granice k.č.
    Što je točno problematično u gupu, osim 3 m udaljenosti od granice k.č.? 

    Dodatno, bez zafrkancije, preporučam da odete do osobe koja vam je kazala da je varijanta koju ste izveli u skladu s planom. Pojedine općine dopuštaju primak zgrade granici (obično rubu građevinskog područja, nisam siguran na susjedne građevinske parcele) na 1 m, pod uvjetom da ne postoje otvori na objektu na udaljenosti manjoj od 3 m.

    Alternativa je da pri sljedećim izmjenama plana lobirate da se izmjeni u vašu korist, a sve u skladu sa zakonom. No to je pretpostavljam najmanje vjerojatan scenarij.

  2. , mutavi je napisao:

    Nije na vama da ocjenjujete da li je projekt izrađen u skladu sa GUP-om. Tužba za naknadu štete i svakako prijava komori inženjera. Vidi članak 163. Zakona o gradnji

    Ako je investitor išao na razgovor s referentom i tražio "odobrenje", koje je i dobio (naravno, usmeno) za zaključiti je da je investitor bio upoznat s pravnim aspektima i mogućnostima gradnje. Glavni projektant se ponio neprofesionalno no posrijedi je možda pritisak od strane investitora. Može li to biti točka obrane projektanta?
    Vrlo nezahvalna situacija za projektanta i investitora, za referenta ne toliko.

  3. Zahvaljujem na odgovoru ali ipak imam nekoliko .
    Možda je najbolje da mi nedoumice pokušate razjasniti na mom specifičnom slučaju ako ste u mogućnosti.

    Gradilište obiteljske kuće sam pravovremeno prijavio i stoga otpočeo s konzumacijom Građ. dozvole.
    Izvedeni su grubi radovi i dobiveni su neki od komunalnih priključaka.
    Sama procedura do sada je uredna.
    Stvar je u tome što mi ne odgovara trenutni projekt uređenja terena, točnije, željelo bi novo uređenja terena i dogradnju kuće - sve u skladu s prostornim planom. No, situacija je takva da najvjerojatnije neću uspjeti dovršiti kuću po trenutnoj, a ni po eventualnoj dopunjenoj Dozvoli unutar Roka.
    Znači, svakako bi kasnio s dovršenjem zgrade no bolja opcija je da kasnim sa željenim projektantskim rješenjem i dozvolom.

    Tako da je moja namjera znati - jeli moguće dopuniti građevinsku dozvolu u sadašnjoj fazi (cca 4 godine nakon početka gradnje na nedovršenom objektu) i vidjeti kakve su reperkusije za neminovno kašnjenje s dovršetkom?

    Nadam se da mi možete pomoći.
    Zahvaljujem

     

    "Hoće li redarstvo nakon isteka roka postupati prema vama, ovisi samo o organiziranosti kom.redarstva i sredini u kojoj se nalazite a kada zatražite izdavanje Uporabne znaćilo bi da je građevina dovršena, pa sve i da su upravni odjel koji ju izdaje i kom.redarstvo povezani bilo bi "prošla baka s kolačima", ako me razumijete."
     

    Iako mi nije toliko važno, zanima me na koji način komunalno redarstvo bude obaviješteno da je zgrada dovršena i da je stvar zaključena- od strane investitora ili izdavatelja uporabne dozvole?

  4. Zdravo

    Molio bih vas za stručne savjete i pojašnjenja, ali i anegdotalna iskustva za situaciju u kojoj se nalazim.

     

    Gradim obiteljsku kuću na temelju važeće građevinske dozvole.
    Nažalost, vrlo izgledno je da neću uspjeti kuću dovršiti u zakonski propisanom roku od sedam godina (Zakon o gradnji čl.124)
    Možda nebitno no kuća se nalazi u području gdje je većina objekata nedovršena u pogledu vanjskog izgleda i uređenja čestice.

    Zanima me je li nadzor nad rokom dovršetka zgrade i uređenja građevne čestice u nadležnosti područnog ureda građevinske inspekcije? Točnije, zanima me imate li iskustva i saznanja o revnosti građevinske inspekcije u kažnjavanju nedovršenih obiteljskih kuća? Izdaju li se kazne ako gradilište tj. nedovršeni objekt ne predstavljaju opasnost za građane? Uz navedeno, molim Vas savjet gdje mogu vidjeti predviđene visine kazni?

     


    Nadalje, u čl. 124 Zakona o gradnji, navodi se da Izmjena i dopuna građevinske dozvole nije od utjecaja na rokove propisane istim člankom o roku dovršenja zgrade, a u čl. 125. navodi se da se Građevinska dozvola može Izmijeniti i dopuniti do izdavanja Uporabne dozvole.

    Znači li to da je i nakon isteka sedam godina od otvaranja gradilišta, moguće Izmijeniti i dopuniti građevinsku dozvolu (po lokacijskim uvjetima i pravilima struke), izvesti zgradu i zatražiti te dobiti Uporabnu dozvolu? Dodatno, je li bolje Izmjeni građevinske dozvole pristupiti prije isteka roka od sedam godina ili je svejedno za konačno izdavanje Uporabne dozvole?

    U slučaju da se zgrada izvede, npr. tri godine nakon zakonskog roka (po Izmijenjenoj i dopunjenoj Građevinskoj dozvoli izdanoj prije isteka zakonskog roka za dovršenje zgrade od sedam godina) i da se zatraži Uporabna dozvola hoće li se ,kao "preduvjet", trebati platiti kazna zbog nedovršenja zgrade u zakonskom roku? Drugačije formulirano, može li inspekcija izdati kaznu za nedovršenje zgrade u zakonskom roku, ako sama nije registrirala da zgrada nije dovršena u zakonskom roku do trenutka podnošenja Zahtjeva za uporabnu dozvolu?

    Hvala i pozdrav

×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija