Jump to content

marina.m7

Korisnik
  • Broj objava

    8
  • registrirao se

  • Zadnja posjeta

Objave koje je marina.m7 objavio

  1. Hmmmm..tako smo i mi mislili, dok nismo malo bolje proučili Zakon o porezu na dohodak. Koliko smo shvatili gleda se 2 godine otkako je darovatelj (sin) nabavio nekretninu, a ne dan kada ju je darovao. Također nije dovoljno da sin živi u stanu, osim ako je uzdržavani član. U svakom slučaju ako se gleda dan nabave, u ovom slučaju nitko ne plaća porez na dohodak.

    Citiram zakon....

    Dohodak od otuđenja nekretnina i imovinskih prava

    Članak 58.

    (2) Dohodak od otuđenja nekretnina iz stavka 1. ovoga članka ne oporezuje se ako je nekretnina služila za stanovanje poreznom obvezniku ili uzdržavanim članovima njegove uže obitelji iz članka 14. stavaka 5. i 6. ovoga Zakona, a i u slučaju ako je nekretnina ili imovinsko pravo otuđeno nakon dvije godine od dana nabave.

    (5) Ako je nekretnina iz stavaka 1., 2. i 4. ovoga članka stečena darovanjem i otuđena u roku od dvije godine od dana njezine nabave od strane darovatelja, otuđitelju se utvrđuje dohodak od imovine i imovinskih prava na način iz stavka 1. ovoga članka. U slučaju stjecanja nekretnine darovanjem, danom nabave nekretnine smatra se dan nabave darovatelja, a nabavnu vrijednost čini tržišna vrijednost u trenutku nabave.

  2. Poštovani,

    Situacija je sljedeća: Osoba A kupila je stan u svibnju 2017. Isti taj stan osoba A darovala je osobi B (svom ocu)  u veljači 2020. gdje nije utvrđena porezna obveza. Osoba B ima namjeru prodati stan u lipnju 2021. Pitanje: Jesu li osoba A i/ili B obveznici poreza na dohodak? Postoji li ikakva porezna obveza, osim obveze kupca?

    Unaprijed hvala na odgovoru.

×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija