Jump to content

MaksGrimm

Korisnik
  • Broj objava

    4
  • registrirao se

  • Zadnja posjeta

Objave koje je MaksGrimm objavio

  1. , kira je napisao:

    Hvala lijepa, no negdje sam pročitao da geodeta za početak okolčenjem/nacrtom/skicom/ određuje mjesto nekretnine, poziciju od koje onda kod arhitekte ide idejni projekt,. 

    Moja preporuka je da se prvo zovne geodeta, jer on može točno izmirit teren i parcelu i napravit "podlogu" projektantu za projektiranje. Na osnovu tog geodetskog snimka, projektant može bolje znat koliki objekt može bit izgrađen, koliko daleko od međe i slično.

  2. , Miljko je napisao:

    Napravite kupoprodajni ugovor o prodaji zemljišta (imate predložak tu na legalisu kojeg prilagodite), idete kod bilježnika na ovjeru ugovora pa onda ide isplata cijene nakon čega vam prodavatelj izdaje tabularnu izjavu (potvrdu da ste ga isplatili). Nakon toga idete s ugovorom i tabularnom izjavom na gruntovnicu predati prijedlog za uknjižbu (250 kn trošak). Možete odmah i kod bilježnika predati zahtjev za uknjižbom da ne idete na gruntovnicu i košta 25 kn manje (navodno taj prijedlog ima prednost nad onim koji dođe njima na šalter).

    Ako kupujete zemljište i isplaćujete ga odmah preporučam vam da stavite odmah kod bilježnika predbilježbu prava vlasništva da se osigurate od potencijalne prevare (košta 50 kn). Gruntovnica po službenoj dužnosti kada vas upiše šalje katastru prijedlog da vas upišu kao vlasnika u katastru tako da ne morate to rješavati.

    50 kn ovjera potpisa po ugovoru 
    225/250 kn trošak uknjižbe ovisno kod koga

    Porez na promet nekretnina 3% od prodajne cijene i njega prijavljuje bilježnik tako da ne morate ići na poreznu, rješenje o iznosu koji treba platiti dođe doma

    Može samo mala pomoć, tj. pojašnjenje ove "predbilježbe prava vlasništva" kod bilježnika? Šta to točno znači?

    Hvala

  3. , Spitfire je napisao:

    Parcelacija neizgrađenog građevinskog zemljišta može se provoditi u skladu sa svakim prostornim planom ako se zemljište nalazi na području na kojem nije propisana obveza donošenja urbanističkog plana uređenja, što bi značilo da PPU ili GUP imaju propisane uvjete provedbe zahvata u prostoru s detaljnošću  propisanom za UPU.

    Pregledom PPU i GUPa te općine, nisam vidia nikakve uvjete za parcelaciju u svrhu prodaje zemljišta. Za navedenu parcelu nema obaveze donošenja UPUa.

    Di mogu nać dodatne informacije?

    Još jedno dodatno pitanje - koja je konkretno svrha PPU i GUP za recimo ovu općinu ako imaju 95% indentičan sadržaj? Kojeg se mora pratit ako imaju razlike? Da li je neki od ta dva onda "bitniji"?

    Hvala

  4. Dobar dan.

    Ovo su karakteristike parcele:

    • Zemljište se nalazi u građevnoj (M1 mješovita / pretežno stambena) zona prema GUPu
    • Zemljište je u neizgrađenom građevinskom području
    • Na zemljištu nije ništa trenutno izgrađeno

    Koje iman ovlasti kao vlasnik da parceliram zemljište (zbog relativno velike kvadrature) radi prodaje? Npr. želim od jedne parcele od 3000 m2 napravit 3 po 1000 m2?

    Hvala

×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija