Jump to content

zsmetisk

Korisnik
  • Broj objava

    1
  • registrirao se

  • Zadnja posjeta

Objave koje je zsmetisk objavio

  1. , prof je napisao:

     

    Polazni faktor za određivanje prijevremene starosne mirovine trajno se smanjuje za 0,2% za svaki mjesec ranijeg ostvarivanja prava na mirovinu prije navršenih godina života osiguranika propisanih za stjecanje prava na starosnu mirovinu, neovisno o dužini mirovinskog staža.

     

    Uvjeti za ostvarivanje prava na prijevremenu starosnu mirovinu hrvatski branitelj, pripadnik borbenog sektora ostvaruje prema odredbama ZOMO-a, ali se polazni faktor za određivanje prijevremene starosne mirovine određuje tako da se polazni faktor za starosnu mirovinu smanjuje za svaki mjesec prije navršenih godina života osiguranika propisanih za stjecanje prava na starosnu mirovinu, ovisno o dužini mirovinskog staža. S navršenih 35 godina staža polazni faktor smanjuje se za 0,34% po mjesecu, s navršenih 36 godina staža za 0,32% po mjesecu, s navršenih 37 godina staža za 0,30% po mjesecu, s navršenih 38 godina staža za 0,25% po mjesecu, s navršenih 39 godina staža za 0,15% po mjesecu i s navršenih 40 i više godina staža za 0,10% po mjesecu.

     

    Molim vas  ako može pojašnjenje citirana dva članka.

    Penalizacija za prijevremenu starosnu mirovinu osiguranika je trajno 0,2% za svaki mjesec. Penalizacija za branitelja je po citiranim postotcima do stjecanja prava na starosnu mirovinu, odnosno do 65. g. života. Poslije toga branitelji primaju punu mirovinu.

    Jesam li u pravu ili griješim? 

    , malicovjek je napisao:

    Interesantno, ako neko nezna citati zakon i krivo ga tumaci, onda bolje neka o tome ne prica i ne siri dezinformacije, mirovinski zakon ZOMO, je u tome potpuno jasan, evo citiram zakon:

    članak 85. stavak 2.,

    „(2) Polazni faktor za određivanje prijevremene starosne mirovine određuje se tako da se polazni faktor iz stavka 1. ovog članka smanjuje za 0,2% svaki mjesec ranijeg odlaska u mirovinu prije navršene dobi osiguranika propisane za stjecanje prava na starosnu mirovinu.

    Spominje dob (godine starosti) a ne radni staz, a propisana dob za starosnu mirovinu je 65 godina starosti.

    A ovako to izgleda u clanku 26., stavak 3., ZOHBDR-a, citiram:

    (3) Polazni faktor za određivanje prijevremene starosne mirovine za hrvatske branitelje iz Domovinskog rata koji su u obrani suvereniteta sudjelovali u borbenom sektoru određuje se tako da se polazni faktor za starosnu mirovinu iz članka 85. stavka 1. točke 4. Zakona o mirovinskom osiguranju smanjuje za svaki mjesec prije navršenih godina života osiguranika propisanih za stjecanje prava na starosnu mirovinu, i to:

    d) s navršenih 38 godina mirovinskog staža – za 0,25% po mjesecu

    Kod braniteljskog zakona ti je kombinacija navrsenog staza i navrsenih godina za starosnu mirovinu, tako je nekad bilo u opcem mirovinskom zakonu ZOMO-u ali je to promjenjeno sa 01.01.2019.god. dok je kod braniteljskog zakona to i dalje ostalo tako.

     

×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija