Jump to content

Lala1986

Korisnik
  • Broj objava

    3
  • registrirao se

  • Zadnja posjeta

Objave koje je Lala1986 objavio

  1. Ona a pogotovo on je znao da se papiri tada sređuju i da je sve pokrenuto da se do kraja sredi sve, ali neda vrag mira kad je nekome krenulo moraš ga tlačiti. Ona je s njim tek sada 2021.napravila ugovor. 

     

    Na 15. 06. 2021. at 23:05, Matrix je napisao:

    Prema odredbi čl. 125.Zakona o vlasništvu i drugim stvarnim pravima, kada je više osoba sklopilo s otuđivateljem pravne poslove radi stjecanja vlasništva iste nekretnine, vlasništvo će steći ona koja je u dobroj vjeri prva zatražila upis u zemljišnu knjigu, ako su ispunjene i sve ostale pretpostavke za stjecanje vlasništva, s tim da brisanje upisa vlasništva te osobe i uknjižbu u svoju korist može zahtijevati osoba kojoj je otuđivatelj otuđio nekretninu i predao joj u samostalni posjed, ako dokaže da stjecatelj nije postupio u dobroj vjeri jer je u trenutku kad je sklopio pravni posao s otuđivateljem znao da je nekretnina drugomu već valjano otuđena i predana u samostalni posjed.
    Zahtjev za brisanje može se postaviti u roku od tri godine od upisa čije se brisanje zahtijeva. 
    Dakle, u slučaju višestrukog otuđenja vlasništvo nekretnine steći će onaj stjecatelj koji je u dobroj vjeri prvi zatražio upis u zemljišnu knjigu, ako su ispunjene i sve ostale pretpostavke za stjecanje prava vlasništva.

    U primjeni čl. 125 ZV ističem odluku Županijskog suda u Varaždinu br. Gž-1770/14-2 od 20. siječnja 2015.. 

    U tom predmetu je bilo riječi o otuđenju iste nekretnine ugovorom o doživotnom
    uzdržavanju, s jedne strane, i ugovorom o darovanju, s druge strane.
    Prema ocjeni toga suda, riječ je o primjeni odredbe članka 125. Zakona o vlasništvu i drugim
    stvarnim pravima , koja regulira pravnu situaciju kad je više osoba sklopilo s otuđivateljem pravne poslove radi stjecanja vlasništva iste nekretnine. U konkretnoj pravnoj situaciji koja je slićna vašoj tj. u obrnutom načinu stjecanja, konkurira stjecanje vlasništva na temeljuUgovora o doživotnom uzdržavanju  i stjecanje vlasništva na temelju  Ugovora o  darovanju. 
    Prema ocjeni drugostupanjskog suda, postupanje drugotuženika nije bilo u dobroj vjeri u smislu odredbe članka 125. stavak 2. ZV-a, od koje odredbe pravilno polazi i prvostupanjski sud kod rješenja ovoga spora, jer je u trenutku kad je  prvotuženica s njim sklopila Ugovor o darovanju znao da ona ima s njegovim pokojnim bratom sklopljen Ugovor o doživotnom uzdržavanju i da isti ugovor nije raskinut (u vrijeme sklapanja Ugovora o darovanju vodio se sudski postupak radi raskida predmetnog ugovora kod istog prvostupanjskog suda, koji je u međuvremenu pravomoćno okončan i tužbeni zahtjev je odbijen).

    Osim toga, tužiteljice su se i nalazile (i nalaze se) u posjedu nekretnine koja je bila predmet Ugovora o doživotnom uzdržavanju, što su i prema ocjeni drugostupanjskog suda činjenice koje ukazuju na postupanje koje nije u skladu s pravnim standardom postupanja u dobroj vjeri na strani obdarenika, tj. drugotuženika. Upravo slijedom navedenog, tužiteljice su, kao nasljednice pok. davatelja uzdržavanja, legitimirane na podnošenje tužbe u smislu odredbe članka 125. stavak 2. ZV-a, kao što pravilno zaključuje i prvostupanjski sud.
    Dakle, u konkretnom slučaju, u konkurenciji ugovora o doživotnom uzdržavanju i
    ugovora o darovanju vlasnikom nekretnine smatrat će se davatelj uzdržavanja bez obzira na to što se obdarenik upisao kao vlasnik te nekretnine u zemljišnu knjigu, ako je davatelju uzdržavanja nekretnina predana u posjed, a obdarenik u vrijeme sklapanja
    ugovora o darovanju nekretnine sklopljenog nakon ugovora o doživotnom uzdržavanju, nije postupao u dobroj vjeri.

     

    Onda ima nade da nece dobiti kucu jer na stvarno sramotan i frigidan nacin su me iz igrali. 

  2. Poštovani imam problem sa ocem 2016.godine darovnim ugovorom mi je dao bakinu kuću koju je on dobio na ostavinskoj(on je imao 3/4,a teta1. 1/4).Ugovor je ovjeren i sastavljen kod odvjetnika i javnog bilježnika. Poslije 2020.teta mi daje i svoj dio u kući s tim da njoj otac daje njivu - zamjena. Isto tako 2020.otac mi darovanim ugovorom daje dio svoga dvorišta da mi se proširi parcela. Tu se radi parcelacija, elaborat, papiri za dizanje kata i kreće se napokon upis prava vlasništva, ali dok ja to sve čekam otac svojoj sestri( teti2.) dosmrtnim ugovorom daje sve svoje tako i ovu kuću i ona se upiše prije mene a ja sam u postupku svega. Sada smo na sudu i zanima me jeli mi mogu uzeti kuću ili ju ja mogu vratiti?Moja greška je što nisam odmah na sud išao se upisati ali računao sam da mi je sigurnost ugovor o darovanju, s tim da mi je dao suglasnost za dizanje kata i parcelizaciju. U ovoj kući sam 5 godina, sve adaptirano, otac samnom radio. 

×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija